Viszketés, könnyezés? 4 tipp a légúti allergia tüneteinek enyhítésére
Vannak olyan egyszerű praktikák, amiket ha az allergiában szenvedők észben tartanak, könnyebben átvészelhetik a nehéz időszakokat.

Allergia tippek, allergia ellen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tüsszögés, könnyezés, a szem és az orr viszketése, orrfolyás, köhögés, nehéz levegővétel - aki légúti allergiával él, annak ismerősek ezek a tünetek.

Magyarországon 300-800 ezer ember küzd vele, van, akit egész évben, és van, akit „csak” tavasztól kínoznak a pollenek. Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért? Milyen típusai vannak az allergiának, és mi a különbség a kezelésükben? Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője válaszol.

Különböző légúti allergiák és az asztma tünetei

- Akkor beszélünk allergiáról, ha szervezetünk immunrendszere bizonyos anyagok fehérje-alkotórészeire túlzott reakcióval válaszol. A légúti allergia többféle formában is jelentkezhet: az allergiás asztma az egész hörgőrendszert érinti, az allergiás rhinitis, avagy szénanátha pedig az orrnyálkahártya gyulladásával jár - magyarázza dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője. 

Az asztma esetében is többféle típusról beszélünk: ha szezonális, akkor tünetei csak az év bizonyos időszakában jelentkeznek, főként növényi pollenek hatására. Az egész évben fennálló (úgynevezett perenniális) asztma okozója legtöbbször az állatszőr, valamint a háziporatka mikroszkopikus méretű, levegőben szálló, megszáradt széklete. A munkahelyi környezetben belélegzett füst, a porok, gőzök pedig sokaknál okoznak foglalkozási asztmát. Dr. Szigeti József szerint többféle becslés is létezik arra, hány embert érint Magyarországon az asztma: 300 és 800 ezer közé tehető a számuk.

Így néz ki egy háziporatka.
Így néz ki egy háziporatka.
Fotó: Eraxion / Getty Images Hungary

4 tipp az allergiás tünetek enyhítésére

1. Kerülni az allergéneket!

Közhelynek tűnhet, mégis igaz: annál kevésbé szenvedsz, minél kevesebbszer kerülsz kapcsolatba az allergiát kiváltó részecskékkel, legyenek ezek növényi pollenek vagy a poratka széklete. Mivel a pollenek hajra, bőrre, ruházatra is rátapadhatnak, zuhanyozni és hajat mosni kell minél gyakrabban! Háziállatainkat is rendszeresen fürdetni, mert sétáltatáskor, a szabadban az ő szőrükben is megtapadhatnak a pollenek.

2. Tiszta levegő

Ajánlott sűrűn cserélni és 60 fokon mosni ágyneműnket, valamint hetente többször is kiporszívózni és felmosni! Autóban és buszon felhúzott ablak mellett érdemes utazni. Allergiaszezonban napközben inkább csukva kell tartani az ablakot! Háziporatka-allergia esetén száműzni kell otthonból a szőnyegeket, szőrméket, plüssállatokat, díszpárnákat. A lakás levegőjének tisztán tartása kulcskérdés, ebben segíthet például egy légtisztító készülék is, amely speciális szűrőrendszere segítségével megtisztítja a beltéri levegőt a porszemektől, szőrszálaktól, hajszálaktól, pollentől és atkáktól.

3. Ügyelni kell a keresztallergiára is!

Olajos magvak, alma, barack - ezek tiltólistán vannak azoknál, akik egyes növényi pollenre allergiások. A fűfélékre érzékenyeknek többek között a paradicsomot és a narancsot is száműzniük kell étrendjükből. Túlérzékenységi reakcióval válaszolhat a szervezet a tejtermékek vagy a gluténtartalmú péksütemények fogyasztása esetén. Kerülendő a dohányzás, de a passzív dohányzás is, mert a füst súlyosbíthatja az allergiás tüneteket - csakúgy, mint az alkohol!

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

4. Szakembert kell felkeresni!

Ha a tünetek a bevetett praktikák ellenére sem enyhülnek, mindenképpen fel kell keresni szakembert a hatékony gyógyszeres kezelés érdekében! Az allergiás rohamok megelőzésére, a gyulladás csökkentésére és a tünetek enyhítésére mind allergiás asztma, mind allergiás rhinitis esetén alkalmaznak gyulladáscsökkentőket. A vény nélkül kapható szerek helyett hatékonyabb az orvos által javasolt, személyre szóló terápia!

10 kedvelt szobanövény, ami súlyos allergiás reakciót okozhat: nem mindegy, hova teszik

Az allergiában szenvedők számára nem ajánlott a hálószobába rakni őket, inkább a lakás azon pontjait kell előnyben részesíteni, ahol kevesebb időt tölt az ember, vagy könnyebben átszellőztethetők. Nagy segítséget jelenthet továbbá, ha ugyanabban a helyiségben néhány kifejezetten pollenmegkötő, légtisztító növény, így filodendron vagy dracéna pálma is helyet kap.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük