4 kedvelt nyári gyümölcs, ami súlyos allergiát okozhat: óvatosan adagold a gyereknek
Hiába finomak és egészségesek, nagy bajt is csinálhatnak.

cseresznyet-eszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár egyik szépsége a megannyi színes és ínycsiklandó gyümölcs, melyek ráadásul telis-tele vannak vitaminokkal. A szülő számára evidens lehet, hogy ezeket a gyümölcsöket a gyerekkel is megossza, ám a legkisebbek esetében, akik még nem kóstoltak mindent,  fontos az elővigyázatosság.

Egyes gyümölcsök ugyanis allergiát válthatnak ki, és akár súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. Ha a gyereken a legapróbb tünet is jelentkezik, fontos mielőbb orvoshoz vinni. Ha a dolog hirtelen és hevesen jelentkezik, akkor az ügyeletet, illetve mentőt kell hívni.

A bajt elkerülendő, négy allergént ismertetünk

A következők a nyár közkedvelt gyümölcsei, ám mindegyikük okozhat allergiás reakciót. Megvárva a hozzátáplálási táblázat szerinti megfelelő időt, a gyerekkel aprócska mennyiségben szabad először kóstoltatni, és megfigyelni, jelentkezik-e bármilyen allergiás tünet. Az adagot csak fokozatosan érdemes emelni.

Cseresznye, 8 hónapos kortól - cseresznyeallergia esetén a torok és az íny kezd először viszketni, majd a hang rekedtté válik. Allergiás tünet az arc pirossága is. Szédüléssel, hányással, hasmenéssel is járhat a cseresznyeallergia, ezekből az utóbbi kettő természetesen csak idővel jelentkezik. A szédülés, a légszomj és a szapora szívverés különösen komoly aggodalomra adhat okot.

Málna, 1 éves kortól - málnaallergia esetén szintén a szájüregi viszketés az első tünet, de ez esetben az arcon nem egybefüggő pirosság, hanem kisebb foltok jelenhetnek meg. Súlyos allergiát jelez az ajak és a nyelv duzzanata, valamint komoly problémát jelez a légzési nehézség, illetve az arcpüffedés. Ez esetben nincs vesztegetni való idő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szilva, 7 hónapos kortól - ugyancsak a szájüregi viszketés, duzzanat, ami figyelmeztető lehet. Ha a gyerek szája püffedtté vált, minél hamarabb orvoshoz kell érni vele, közben pedig telefonos utasításokat kérni a mentősöktől.

Görögdinnye, 7-9 hónapos kortól - először lé formájában érdemes adni rostossága miatt, ugyanis rostjait kicsit nehezebb megemészteni, így a baba pocakjának megerőltető lehet. Allergia esetén ugyancsak vészjósló a szájüregi viszketés, a légszomj, illetve a nyelvduzzanat. Bármelyik jelentkezik, fontos azonnal mentőt hívni.

Babáknál, piciknél nem mindig könnyű felmérni a tüneteket. Légszomj esetén a baba kapkodva veheti a levegőt, másként sírhat, mint máskor. Ha szájürege viszket, nyűgössé válhat, kezét a szájába teheti. Nagyon fontos, hogy a szülő türelemmel kivárja a megfelelő időt, hogy minél felkészültebb legyen a kicsi emésztőrendszere, és minél inkább fel lehessen mérni a gyerek testi reakcióját.

Gyümölcs másképp

Ha a gyerek már biztonsággal ehetné, mégsem kéri a gyümölcsöt, a szülő így kedvet csinálhat hozzá.

Ezt is szeretjük