Nem akarsz gyógyszert szedni az allergiára? Minden, amit az immunterápiáról tudni kell
Allergiás vagy? Ezt a típusú kezelést most kell elkezdened!

allergia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergiás tünetek ellen több készítmény is bevethető, de ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, tudnod kell, hogy melyiket milyen időpontban kell elkezdeni.

Ha parlagfű-allergiás vagy, és a tüneti kezelésnél hatékonyabb, tartós megoldást keresel, már csak pár heted maradt a kezdésre!

Tüneti szerek allergia ellen

Az antihisztaminok elsősorban az enyhébb tüneteket szüntetik meg eredményesen. Az antihisztamint tartalmazó szemcseppekkel emellett jól enyhíthető a szemviszketés és vörösség. A szteroid orrspray csak receptre kapható, az orrnyálkahártya gyulladását csökkenti, segítségével az orrdugulás, orrfolyás kezelhető.

Sokan tartanak a szteroid okozta mellékhatásoktól, ám ezek a készítmények csak nagyon kis mennyiségben tartalmazzák, és a szteroid az orrnyálkahártyáról, helyileg szívódik fel. Az antihisztaminokat és a szteroid orrspray-t akkor kell elkezdeni, amikor tüneteid még nincsenek, de az aktuális pollenjelentés alapján az allergén növény pollenjei már megjelentek a levegőben. A tüneti szereket addig kell szedni, amíg az allergén növény pollenszórása meg nem szűnik.

Allergén immunterápia

Az antihisztaminok és szteroid orrspray a tünetekre, az allergén immunterápia az allergiát kiváltó okra hat, tehát az immunrendszer működését befolyásolja. Megszünteti a túlérzékenységet, a kezelés hatására a korábban tüneteket okozó allergén növény pollenjeinek jelenléte a levegőben nem okoz majd panaszokat. Az orr- és szemtünetek terén már a kezelés első évében jelentős javulás tapasztalható.

Az immunterápia során a hatóanyagok a szájnyálkahártyáról szívódnak fel, a beteg tabletta vagy cseppek formájában szedi az allergén hígított kivonatát. A készítményeket naponta egyszer kell alkalmazni. Az allergén immunterápiát az allergén növény virágzása előtt legalább két hónappal kell megkezdeni, így parlagfű-allergiások esetében már csak május végéig, június elejéig van erre lehetőség. A kezelést minden szezonban meg kell ismételni, három éven keresztül. Ezáltal 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el, ám a tünetek már a kezelés első évében is jelentősen csökkennek.

Melyik kezelést válaszd?

Az allergén immunterápiát egyre többen választják, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint elsősorban az alábbi okokból döntenek mellette.

  • Ha a beteg az orrdugulás miatt képtelen nyugodtan aludni, nem tudja magát kipihenni allergiaszezonban.
  • A szokásos tüneti szereket már nem érzi elégségesnek, vagy rendszeresen sportol, munkájából adódóan sokat tartózkodik a szabadban vagy olyan környezetben, ahol az allergén nagy koncentrációban van jelen.
  • Elege van az évről évre jelentkező tünetekből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A hosszú távú előnyök kapcsán meg kell említeni azt is, hogy a jelenleg elérhető allergiaellenes kezelési módok közül egyedül az immunterápia képes megelőzni, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg, vagy szövődményként asztma alakuljon ki.

Ezt is szeretjük