Miért tilos az archoz nyúlni a koronavírus-járvány idején? Egy óra alatt 16-szor érintjük meg
Nem szabad az arcot megérinteni a járvány idején, de nehéz megállni.

maszk-koronavirus-kez-erintes-arc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-fertőzés megelőzésének kulcsa a kijárási korlátozás betartása mellett a megfelelő higiénia. Az alapos, legalább 20-30 másodpercig tartó kézmosáson túl az is fontos, hogy ne nyúlj a kezeddel az arcodhoz - ezzel csökkenthető a megfertőződés kockázata.

A vírus cseppfertőzés útján terjed, amely ellen a maszk viselése és a távolságtartás egyaránt véd, ám jó tudni, hogy a vírus a tárgyakon is megmarad. 

Tilos az arc megérintése

A fertőzött felületek érintését követően a vírus a kézre kerülhet, ezt követően az arc, főként a szem, a száj és az orr érintésével pedig a nyálkahártyán át könnyedén bejuthat a szervezetbe, ezért figyelni kell arra, hogy nem szabad az arcot megérinteni, különösen kézmosás előtt. Ezt az előírást azonban a kutatások szerint nem is olyan könnyű betartani.

Egy 2008-as kutatásban tíz alanyt figyeltek meg irodai környezetben, és arra az eredményre jutottak, hogy az emberek átlagosan óránként 16-szor megérintették az arcukat. Egy másik, 2015-ös ausztrál tanulmány is azt erősítette meg, hogy óránként rengetegszer nyúl az ember az arcához: náluk az eredmény átlagosan 23 alkalom volt. Különösen a száj, az orr és a szem területe volt, amit megérintettek az alanyok, pedig ezek rejtik a legnagyobb kockázatot.

A kézmosás kulcsfontosságú tevékenység a vírusfertőzés megelőzésében, ám nem elegendő, hiszen nem tudhatja az ember, hogy pontosan mikor kerül a kezére a kórokozó: két mosás között magas az esélye a kéz újraszennyeződésének. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mivel azt már kimutatták, hogy a vírus a kartonon 24 órán át, a műanyagon és az acélon 2-3 napig, a levegő porrészecskéin pedig 3 óráig lehet jelen, elég megérinteni a kilincset, a kulcsot, a villanykapcsolót, esetleg a pénztárcát vagy a mobiltelefont, és máris újra fennállhat a fertőzés veszélye.

A szokás tudatosítható

Bár ez az érintés gyakran teljesen tudattól függetlenül működik, hiszen sokszor épp telefonálás, munkavégzés vagy más koncentrációt, figyelmet igénylő feladat közben nyúl az ember az arcához, a rossz szokás tudatossággal legyőzhető. 

Dr. Alex Dimitriu, a Psychiatry & Sleep Medicine pszichiátere szerint a tudatosítás elérhető némi változtatással: akár egy új ékszer, szalag a csukló körül, vagy egy gyűrű is segíthet felhívni a figyelmet a kéz mozdulataira, és ez ösztönözheti az embert a viselkedés megváltoztatására is.

Zachary Sikora klinikai pszichológus szerint is fontos ráirányítani a figyelmet a kéz mozdulatára, és ha valaki megállítja a mozdulatot, egy rövid szünetet is érdemes tartania a még teljesebb tudatosítás érdekében. Nagy segítséget jelenthetnek a lakásban elhelyezett post-it-jegyzetek is, amelyek mintegy megtanítják a helyes viselkedést, vagy az erős illatú szappan és kézfertőtlenítő használata, amely ugyancsak tudatosítja a kéz közelségét.

A pszichológus tanácsa volt az is, hogy tévénézés, vagy bármely olyan tevékenység közben, amelynek során a kéz szabadon marad, érdemes azt vagy összekulcsolni vagy lefoglalni valamivel: akár egy ruhadarab hajtogatása, tapogatása esetén is kisebb lesz a kísértés, és jobban tudatosodhat is, hogy távol kell azt tartani az arctól.

Nyilvános helyen óriási segítséget jelent a gumikesztyű viselése, amely nemcsak a fertőzött felületektől óvja a kezet, de remek emlékeztető is arra, hogy nem szabad az archoz nyúlni. Ezt természetesen hazaérkezés után azonnal ki kell dobni.

Nem csak a betegeknek kell a maszk

Már számos országban kötelezővé tették a szájmaszk viselését. Az infektológus főorvos elmondta, aki nyilvános helyen maszkot hord, az mindenképp felelősen viselkedik. Ráadásul a maszk is sokat segíthet abban, hogy megakadályozza az arc tapogatását.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük