Koronavírus ellen a leghatékonyabb módszer: fotón mutatták meg, mi történik 30 másodperc kézmosás után

A koronavírus ellen a szappanos kézmosás segíthet, mely fél perc után nagyon látványos eredményre vezet.

covid-19
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-fertőzés megelőzésében az egyik legjobb módszer a gyakori, szappanos kézmosás, amelynek a WHO ajánlása szerint minimum 20-30 másodpercig kell tartania.

Az alkoholos kézfertőtlenítők jó szolgálatot tesznek, ha nincs lehetőség másra, például útközben, az egyszerű szappanos kézmosás a leghatékonyabb fegyver. Ennek pedig a magyarázatát is megadták már a szakértők.

Szappanos kézmosás előtt és után

Kirten Bell amerikai színésznő Instagram-posztjában tett közzé egy fotósorozatot, amelyet elmondása szerint édesanyja készített UV-lámpa segítségével. A hamar népszerűvé váló fotókon egyértelműen látszik a különbség a megúszós és az alapos kézmosások között.

Az első fotó még a kézmosás előtt készült, az UV-fény teljesen világoskékben mutatja meg a kórokozókkal teli kézfejet. A második kép alig különbözik az előbbitől, itt ugyanis csak vízzel leöblítették és lerázták a kezet. A harmadik fotó előtt 6 másodpercig mosott kezet az ember szappan nélkül, látható, hogy még ez is nagyon szennyezett.

Az alsó sor már meggyőzőbb: a negyedik fotó készítése előtt az illető 6 másodpercig szappannal mosott kezet, itt már látható némi javulás az előző eredményekhez képest. A negyedik fotó 15 másodperc szappanos kézmosás után készült, míg az ötödik képet 30 másodperc szappanos mosás után fotózták - látható, hogy valóban ez vezetett a legjobb eredményre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szappanos kézmosás hatása a koronavírusra

A SARS-CoV-2 a koronavírusok csoportjába tartozik, amelyről génszekvenálása után kiderült, hogy egy pozitív szálú ssRNS vírus, az RNS-ből álló genetikai örökítőanyagot egy fehérjeköpeny és egy lipidburok zsírréteg veszi körbe. Ezt az érzékeny burkot képes megbontani az alkohol és a klór, valamint az olyan tisztítóanyagok, mint a szappan - különösen hatásosak egyébként a lúgos kémhatású kemény szappanok.

Amikor ugyanis a vírusok érintkeznek a tisztítószerrel, a lipidburkuk egyszerűen felbomlik, ezáltal elveszítik fertőzőképességüket. A helyesen végzett szappanos kézmosás utáni öblítés ezeket a kórokozókat el is távolítja a kézről. 

A kézmosás tehát a legegyszerűbb, mégis az egyik legfontosabb teendő, amit megtehet az ember a cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzések elkerülése érdekében, mely a további javaslatok betartásával együtt segíthet elkerülni a betegek számának hirtelen megugrását, lassítani a járvány terjedését és csökkenteni az egészségügyre háruló terhet is.

A legfurcsább pánikvásárlások

Ajánlatos minél kevesebbet járni közösségbe, a boltba is csak a legszükségesebb időre érdemes elmenni, ám ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy apokalipszisre kell készülni a spájzolással. Ezek a vásárlók valamit nagyon félreérthettek, mert a legfurcsább dolgokkal pakolták tele a bevásárlókocsijukat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük