Már nem csak betegeknek ajánlják: miért kötelező mindenkinek a védőmaszk?

Egyre nagyobb a zűrzavar a szájmaszk viselése miatt, hiszen mindenki mást ajánl az embereknek.

koronavirus-szajmaszk2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelenleg az egész világ azon fáradozik, hogy megfékezze a koronavírus-járványt, ami nemcsak az egészségügyi ellátórendszert teszi próbára, hanem az emberek mindennapi életét is.

A vírus terjedésének megállítása személyes döntéseken is múlik, hogy mennyire tartja be mindenki az ajánlott szabályokat. Sokan butaságnak tartják a maszk viselését is.

Tényleg segít a szájmaszk?

Egyre több embert látni Magyarországon is, akik szájmaszkot viselnek, és a patikákban hiánycikknek számít, több környező országban pedig már csak így lehet kimenni az utcára, hiszen akár bírság is járhat érte, aki megszegi a szabályt. Ugyanakkor Magyarországon még mindig csak olyan javaslatok vannak érvényben, hogy csak az viseljen maszkot, aki beteg, valamilyen tünete van, az egészséges embereknek nincs szükségük erre az óvintézkedésre.

koronavirus-szajmaszk1
Fotó: ArtMarie / Getty Images Hungary

Már számos országban kötelezővé tették a szájmaszk nyilvános helyeken való viselését mindenki számára, akkor itthon miért csak a beteg embereknek javasolják a hordását?

Az ügyben több orvos és egészségügyi dolgozó is kifejezte ellenérzéseit, hiszen szerintük is az lenne a legjobb, ha mindenki csak maszkban menne nyilvános helyekre, Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa így nyilatkozott az ügyben az RTL-nek és az ATV-nek: "Senki nem tudja megmondani, hogy a maszkok mennyire biztonságosak, de biztos, hogy egy 80-90 százalék feletti védelmet adnak. Én mindenképp maszkpárti vagyok. Tehát ha valaki az utcán maszkot hord, akkor úgy gondolom, hogy felelősen viselkedik."

Miért fontos, hogy a lehető legtöbben viseljenek szájmaszkot?

Mivel a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, ezért könnyen meg tud fertőzni bárkit az, aki elkapta a betegséget, de esetleg még nem tud róla. A köhögés, tüsszögés, orrfújás során a levegőbe vagy a tárgyakra juthatnak a kórokozók. A maszk azonban felfogja ezeket a vírusokat, így a betegek számára valóban indokolt a maszk viselése, ahogy a más betegségekben szenvedők számára is.

Dr. Fekete Ferenc a Facebookon arról írt, hogy a vírusok ritkán utaznak önmagukban a levegőben. Legtöbbször porhoz vagy - köhögés révén kikerülve - apró vízcsepphez tapadva vannak jelen, és mivel így már sokkal nagyobb lesz a térfogatuk is, ezért az egyszerűbb vagy éppen házilag készített maszkok és kendők is könnyebben szűrik meg azokat a levegőben, ezért nem szükséges kétségbeesni, ha valaki nem jutott hozzá a legdrágább, legmodernebb légszűrős maszkokhoz, hiszen az egyszerűbb darabok is hatékonyabbak, mint a semmilyen módon nem történő védekezés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Sokak szerint ez azonban nem elég, ha lassítani szeretnénk a járványt, akkor mindenki számára kötelező lenne a maszk viselése, még azoknak is, akik egészségesnek érzik magukat. Sajnos a koronavírus alattomos betegség: akár két hétig is tünetmentesen lappanghat a megfertőződés után, de ez alatt az idő alatt is ugyanúgy meg tud fertőzni bárkit az, aki elkapta, így elővigyázatosság szempontjából nemcsak az a fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon, hanem kimozdulás esetén a maszk viselése is, hiszen az is továbbadhatja a vírust, aki még nem is sejti magáról, hogy beteg.

A Magyar Orvosi Kamara az alábbi rajzzal mutat rá, miért lenne fontos mindenkinek a maszk használata.

koronavirus-szajmaszk3
Fotó: Magyar Orvosi Kamara / Facebook

Nem lehet elmenni amellett sem, hogy sokan talán észre sem veszik, mennyit piszkálják az orrukat, szemüket, arcukat napközben, a maszk ilyen esetben is jól tud jönni, hiszen így kevésbé jön elő a hajlam a nyúlkálásra, és a vírusnak is kevesebb esélye van arra, hogy bejusson a szervezetbe. A maszk viselésének pszichés okai is elősegítik a koronavírus lassabb terjedését: az emberek ezáltal óvatosabbak lesznek, kevésbé kerülnek közel egymáshoz, és a beszélgetések is lerövidülhetnek. Természetesen a maszk viselését szorgalmazók is tisztában vannak vele, hogy még a legjobb maszkok sem nyújtanak teljes védelmet, de mégis többet érnek, mintha semmilyen módon nem lenne jelen a védekezés.

Így hatott a koronavírus a magyar városokra - Budapest legforgalmasabb utcája is kong az ürességtől

Az önkéntes karantén a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen, és szerencsére egyre többen döntenek mellette.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Magyar Orvosi Kamara / Facebook)

Ezt is szeretjük