Már nem csak betegeknek ajánlják: miért kötelező mindenkinek a védőmaszk?
Egyre nagyobb a zűrzavar a szájmaszk viselése miatt, hiszen mindenki mást ajánl az embereknek.

koronavirus-szajmaszk2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelenleg az egész világ azon fáradozik, hogy megfékezze a koronavírus-járványt, ami nemcsak az egészségügyi ellátórendszert teszi próbára, hanem az emberek mindennapi életét is.

A vírus terjedésének megállítása személyes döntéseken is múlik, hogy mennyire tartja be mindenki az ajánlott szabályokat. Sokan butaságnak tartják a maszk viselését is.

Tényleg segít a szájmaszk?

Egyre több embert látni Magyarországon is, akik szájmaszkot viselnek, és a patikákban hiánycikknek számít, több környező országban pedig már csak így lehet kimenni az utcára, hiszen akár bírság is járhat érte, aki megszegi a szabályt. Ugyanakkor Magyarországon még mindig csak olyan javaslatok vannak érvényben, hogy csak az viseljen maszkot, aki beteg, valamilyen tünete van, az egészséges embereknek nincs szükségük erre az óvintézkedésre.

koronavirus-szajmaszk1
Fotó: ArtMarie / Getty Images Hungary

Már számos országban kötelezővé tették a szájmaszk nyilvános helyeken való viselését mindenki számára, akkor itthon miért csak a beteg embereknek javasolják a hordását?

Az ügyben több orvos és egészségügyi dolgozó is kifejezte ellenérzéseit, hiszen szerintük is az lenne a legjobb, ha mindenki csak maszkban menne nyilvános helyekre, Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa így nyilatkozott az ügyben az RTL-nek és az ATV-nek: "Senki nem tudja megmondani, hogy a maszkok mennyire biztonságosak, de biztos, hogy egy 80-90 százalék feletti védelmet adnak. Én mindenképp maszkpárti vagyok. Tehát ha valaki az utcán maszkot hord, akkor úgy gondolom, hogy felelősen viselkedik."

Miért fontos, hogy a lehető legtöbben viseljenek szájmaszkot?

Mivel a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, ezért könnyen meg tud fertőzni bárkit az, aki elkapta a betegséget, de esetleg még nem tud róla. A köhögés, tüsszögés, orrfújás során a levegőbe vagy a tárgyakra juthatnak a kórokozók. A maszk azonban felfogja ezeket a vírusokat, így a betegek számára valóban indokolt a maszk viselése, ahogy a más betegségekben szenvedők számára is.

Dr. Fekete Ferenc a Facebookon arról írt, hogy a vírusok ritkán utaznak önmagukban a levegőben. Legtöbbször porhoz vagy - köhögés révén kikerülve - apró vízcsepphez tapadva vannak jelen, és mivel így már sokkal nagyobb lesz a térfogatuk is, ezért az egyszerűbb vagy éppen házilag készített maszkok és kendők is könnyebben szűrik meg azokat a levegőben, ezért nem szükséges kétségbeesni, ha valaki nem jutott hozzá a legdrágább, legmodernebb légszűrős maszkokhoz, hiszen az egyszerűbb darabok is hatékonyabbak, mint a semmilyen módon nem történő védekezés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Sokak szerint ez azonban nem elég, ha lassítani szeretnénk a járványt, akkor mindenki számára kötelező lenne a maszk viselése, még azoknak is, akik egészségesnek érzik magukat. Sajnos a koronavírus alattomos betegség: akár két hétig is tünetmentesen lappanghat a megfertőződés után, de ez alatt az idő alatt is ugyanúgy meg tud fertőzni bárkit az, aki elkapta, így elővigyázatosság szempontjából nemcsak az a fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon, hanem kimozdulás esetén a maszk viselése is, hiszen az is továbbadhatja a vírust, aki még nem is sejti magáról, hogy beteg.

A Magyar Orvosi Kamara az alábbi rajzzal mutat rá, miért lenne fontos mindenkinek a maszk használata.

koronavirus-szajmaszk3
Fotó: Magyar Orvosi Kamara / Facebook

Nem lehet elmenni amellett sem, hogy sokan talán észre sem veszik, mennyit piszkálják az orrukat, szemüket, arcukat napközben, a maszk ilyen esetben is jól tud jönni, hiszen így kevésbé jön elő a hajlam a nyúlkálásra, és a vírusnak is kevesebb esélye van arra, hogy bejusson a szervezetbe. A maszk viselésének pszichés okai is elősegítik a koronavírus lassabb terjedését: az emberek ezáltal óvatosabbak lesznek, kevésbé kerülnek közel egymáshoz, és a beszélgetések is lerövidülhetnek. Természetesen a maszk viselését szorgalmazók is tisztában vannak vele, hogy még a legjobb maszkok sem nyújtanak teljes védelmet, de mégis többet érnek, mintha semmilyen módon nem lenne jelen a védekezés.

Így hatott a koronavírus a magyar városokra - Budapest legforgalmasabb utcája is kong az ürességtől

Az önkéntes karantén a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen, és szerencsére egyre többen döntenek mellette.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Magyar Orvosi Kamara / Facebook)

Ezt is szeretjük