3 tipikus tünet, ami a koronavírusra utalhat: nem a légszomj a fő panasz

A nehézlégzés csak az ötödik a leggyakoribb tünetek listáján.

beteg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki észleli magán a koronavírus tüneteit, maradjon otthoni karanténban! - figyelmeztetnek a koronavirus.gov.hu oldalon. Kiemelték: a koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete: láz - a fertőzöttek 88%-ánál -, száraz köhögés: 68%, fáradékonyság, gyengeség: 38%.

E tünetek mellett előfordulhat még köpetürítéssel járó köhögés: 33%, nehézlégzés: 19%, torokfájás: 14%, fejfájás: 14%, izom- vagy ízületi fájdalom: 15%, hidegrázás: 11%, valamint orrdugulás, orrfolyás. Ritkábban, de előfordulhat hányás: 5%, valamint hasmenés: 4%.

Bárki hordozhatja a vírust

Hangsúlyozták: a koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is. Bárki és bárhol hordozhatja a vírust, és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. Azt írták: a fertőzöttek nagy része csak enyhén betegszik meg, de vannak, akik tünetmentesek is lehetnek. Nagyon fontos tudni, hogy ha meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség.

A legtöbben - nagyjából 80% - bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből. Ám lehet, hogy valaki nem betegszik meg súlyosan, de másokat meg tud fertőzni - emelték ki. Kórházba csak a súlyos tüneteket - például légzési nehézséget - mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek.

Kiemelték továbbá, hogy a koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes, rájuk kell legjobban vigyázni. Minden hat fertőzöttből nagyjából egynél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

Fotók: Getty Images

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kérdőív a koronavírussal kapcsolatban

Egy országos epidemiológiai előrejelzési rendszert fejleszt a Szegedi Tudományegyetem több hazai felsőoktatási intézmény és kutatócsoport bevonásával. A pontos fertőzésterjedési modellezéshez a járvány kitörése előtti és utáni kapcsolati és utazási szokásokról gyűjtenek adatokat.

A minisztérium arra kér, töltsd ki ezt a kérdőívet a koronavírussal kapcsolatban

Akár mindennap egyszer is elvégezheted a kitöltést.

Elolvasom
Ezt is szeretjük