3 tipikus tünet, ami a koronavírusra utalhat: nem a légszomj a fő panasz
A nehézlégzés csak az ötödik a leggyakoribb tünetek listáján.

beteg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki észleli magán a koronavírus tüneteit, maradjon otthoni karanténban! - figyelmeztetnek a koronavirus.gov.hu oldalon. Kiemelték: a koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete: láz - a fertőzöttek 88%-ánál -, száraz köhögés: 68%, fáradékonyság, gyengeség: 38%.

E tünetek mellett előfordulhat még köpetürítéssel járó köhögés: 33%, nehézlégzés: 19%, torokfájás: 14%, fejfájás: 14%, izom- vagy ízületi fájdalom: 15%, hidegrázás: 11%, valamint orrdugulás, orrfolyás. Ritkábban, de előfordulhat hányás: 5%, valamint hasmenés: 4%.

Bárki hordozhatja a vírust

Hangsúlyozták: a koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is. Bárki és bárhol hordozhatja a vírust, és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. Azt írták: a fertőzöttek nagy része csak enyhén betegszik meg, de vannak, akik tünetmentesek is lehetnek. Nagyon fontos tudni, hogy ha meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség.

A legtöbben - nagyjából 80% - bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből. Ám lehet, hogy valaki nem betegszik meg súlyosan, de másokat meg tud fertőzni - emelték ki. Kórházba csak a súlyos tüneteket - például légzési nehézséget - mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek.

Kiemelték továbbá, hogy a koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes, rájuk kell legjobban vigyázni. Minden hat fertőzöttből nagyjából egynél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

Fotók: Getty Images

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kérdőív a koronavírussal kapcsolatban

Egy országos epidemiológiai előrejelzési rendszert fejleszt a Szegedi Tudományegyetem több hazai felsőoktatási intézmény és kutatócsoport bevonásával. A pontos fertőzésterjedési modellezéshez a járvány kitörése előtti és utáni kapcsolati és utazási szokásokról gyűjtenek adatokat.

Ezt is szeretjük