Hatástalan a koronavírus ellen, és nagyon veszélyes: az átverésekre figyelmeztetett a WHO

Számos tévhit és veszélyes megelőzési módszer kapott szárnyra a koronavírus kapcsán.

Koronavírus ellen veszélyes módszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszerte már csaknem 170 ezer főt fertőzött meg a SARS-CoV-2, azaz a kínai Vuhan tartományból induló koronavírus-járvány, és Magyarországon is számos fontos korlátozás életbe lépett az elmúlt időszakban, amelyet mindenki a bőrén érez.

Az ember mindent megpróbál megtenni a megelőzés érdekében, melynek talán két legfontosabb feltétele a társas interakciók minimálisra szorítása és a megfelelő higiénia.

Veszélyes módszerek a koronavírus ellen

Az előbbi érdekében az iskolák, óvodák, bölcsődék, közintézmények, a szórakozási egységek már bezártak, a munkáltatók egy része otthoni munkavégzést rendelt el, elhalasztottak rendezvényeket, és a közlekedésben is változások indultak el, hogy a vírus terjedése lassítható legyen. A pánikhelyzetet azonban sajnos a csalók is felismerték, és hatástalan, olykor egyenesen veszélyes módszereket ajánlanak a megelőzésre.

A hivatalos szervek a gyakori szappanos kézmosást és a fertőtlenítést ajánlják. A fertőtlenítőszereket azonban minden esetben külsőleg kell használni, azt elfogyasztani rendkívül mérgező, akár életveszélyes is lehet.

Klór-dioxid: tilos meginni a veszélyes mérget

Az amerikai FDA - Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal - már számtalanszor figyelmeztette az embereket, hogy ne dőljenek be a módszernek, az interneten mégis a mai napig árusítanak, sőt, újra meg újra fel is kapják a klóros cseppeket: az MMS-csepp nátrium-kloritból áll, amely a savas aktiváló folyadékkal vegyülve klór-dioxiddá alakul, amely nem más, mint a fertőtlenítőszerként ismert hipó alapja. Ez belsőleg fogyasztva akár életveszélyes mérgezést is okozhat, tilos elfogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Alkoholos fertőtlenítés: csak 70 fok fölött, külsőleg

Az alkoholos fertőtlenítőszerek hatékonyak, ennélfogva használatuk javasolt is a védekezésben. Mivel a kézfertőtlenítő szerek hamar fogynak a boltok, drogériák polcairól, elkezdett terjedni a vodkás alternatíva is, amely azonban sajnos már nem hatásos. A szeszesitalnak ugyanis általában 38-40 alkoholfokkal bír, a vírus ellen pedig legalább 70%-osnak kell lennie - ilyen egyébként kis kiszerelésben a gyógyszertárakban még kapható.

A kézfertőtlenítők csomagolásán feltüntetett összetevőket is érdemes alaposan megnézni, ugyanis közülük több alacsony alkoholtartalmú is kapható, amely nem elég hatékony vírusok ellen.

Félreértés az is, hogy az alkohol vagy a klór testre permetezve elpusztítja a már bekerült vírusokat - írja a WHO. A felületek fertőtlenítésében ugyan hasznosak, a fertőzött testre permetezni viszont nem érdemes, nagy mennyiségben csak a bőrt és a nyálkahártyát teszi tönkre. Ugyanígy belsőleg alkalmazva sem véd meg az alkohol a vírusfertőzéstől, ellenben a bélflóra rombolásával gyengíti az immunrendszer védekezőképességét is.

Tévhitek az UV-lámpától a forró fürdőig

A koronavírus kapcsán számos tévhit él a fejekben, ezért a WHO a közleményében felhívta a figyelmet néhány alapvetésre. A gyűjtésükből megtudhatja az olvasó, hogy a vírusfertőzés elkerülésére hatástalan a forró fürdő - ugyanúgy, ahogy a forró tea sem öli meg a vírust -, és az UV-lámpa használata sem megoldás sterilizálásra, sőt, akár bőrirritáció is lehet a vége a gyakori lámpázásnak. 

A WHO azt is hozzátette, az eddigi tapasztalatok alapján a forró, párás területeken is megjelent a vírus, így nem törvényszerű, hogy véget vet a járványnak a meleg évszak, ugyanígy a hideg sem jelentett akadályt a terjedésének. Így mindkét feltételezés téves a vírus szaporodásával kapcsolatosan.

A jelenlegi információk szerint a szúnyogoktól nem kell tartania senkinek, nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a rovarok képesek lennének a vírus közvetítésére, elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Egyelőre arról sincs információ, hogy háziállat megkapta volna az embertől a fertőzést, így a kedvenceit biztonságban tudhatja az ember.

A szervezet továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a fokhagyma sem megoldás a koronavírus-fertőzés ellen, noha hozzátették: az élelmiszer valóban egészséges, és bizonyítható antimikrobiális tulajdonságokkal bír, így mértékkel érdemes fogyasztani, ám önmagában nem elégséges a fertőzés ellen.

Nem megoldás az antibiotikum

Az antibiotikumok nem jelentenek megoldást a vírusfertőzésre, így influenza vagy koronavírus esetén sem gyógyítják meg az alapbetegséget, mivel azok csak a baktériumokra hatásosak. Az orvos az influenzánál is legfeljebb a bakteriális eredetű szövődménybetegségek kezelésére ír fel ilyet. 

A vírusra a gyógyszer kutatás alatt áll január óta, ám a vakcina kifejlesztése sokáig eltarthat, így jelenleg minden országban csak a tünetek enyhítésével és szigorú karanténnal tudnak védekezni ellene a megelőzés mellett.

Amit megtehetsz a koronavírus ellen

A vírusfertőzés megelőzése érdekében rendkívül fontos a gyakori, szappanos kézmosás, ha ez nem lehetséges, a kézfertőtlenítés. Zsebkendőbe kell tüsszögni, köhögni, amit azonnal el kell dobni, esetleg könyökhajlatba. Az óvintézkedések ellenére is jelentkezhetnek koronavírus-gyanús tünetek, ilyenkor tudni kell, mi a teendő.

Mi történik, ha valakinél felmerül a koronavírus gyanúja? Ez a teendő, ha észleled a tüneteket

A koronavírus elleni védekezésről beszélt az országos tisztifőorvos.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük