Így tartsd távol otthonodtól a vírusokat: hol vannak a gócpontok, és mire kell figyelni?
Mire érdemes ebben az időszakban odafigyelni, hogy a lakásunktól is távol tartsuk a kórokozókat?

takaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelenleg mindenhol a vezető hírek között találkozhatunk a vuhani koronavírus (COVID-19) terjedésével, de az influenzajárvány évről évre rengeteg embert valóban érint hazánkban.

A sokak által ismert betegség rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, és akár súlyos szövődményei is lehetnek. Az influenzához hasonló szezonális betegségek télen terjednek a leginkább, és sokak számára ismert, hogy milyen fontos ilyenkor a személyes higiéniai szabályok betartása. Azt azonban kevesebben tudják, mire érdemes ebben az időszakban odafigyelni, hogy a lakásunktól is távol tartsuk a kórokozókat. Az LG Electronics anyagában gyűjtött össze pár fontos tippet, aminek segítségével sokat tehetünk a tiszta és biztonságos otthoni környezet kialakításáért.

Mossunk gyakrabban

Egy amerikai mikrobiológus szerint a kórokozók távol tartása érdekében a törölközőket érdemes már három használat után, az ágyneműket pedig hetente kimosni. Influenzajárvány idején is kifejezetten hasznos, ha a mosógépünk rendelkezik gőztisztítási funkcióval: ezt az LG készülékeken a „Steam” vagy „TrueSteam” megnevezés jelöli. 

Figyeljünk a gócpontokra

A rendszeres és alapos takarítás mellett gyakrabban tisztítsuk, fertőtlenítsük a sokszor használt tárgyakat, naponta többször megérintett felületeket, hiszen ezek igazi gócpontjai lehetnek a behordozott kórokozóknak. Ilyenek például a kilincsek, szekrényfogantyúk, villanykapcsolók, az íróasztal vagy a konyhapult. Ne maradjon ki a tisztító hadjáratból a mobiltelefonunk, sőt a tévé távirányítója sem. Ha otthon is rendszeresen használjuk a számítógépet, a fertőtlenítőkendővel letörlendők közé tartozik a billentyűzet és az egér felülete is. 

Tisztítsuk meg a tisztítóeszközeinket

Mindegy, milyen gyakran takarítunk, ha nem fertőtlenítjük vagy cseréljük a használt rongyokat, szivacsokat, felmosórongyot rendszeresen, csak a bennük felgyülemlett baktériumokat és vírusokat maszatoljuk szét a lakásban. A szivacsokat minden használat után fertőtlenítsük, a felmosórongyot és rongyokat, textíliákat pedig mossuk ki magas hőfokon, gőzfunkciót használva.

Mosogassunk alaposan

A mosogató környéke a kórokozók egyik kedvenc gyülekezőhelye, pedig rendkívül fontos, hogy az étkezéskor használt evőeszközeinket mindig tisztán tartsuk. Ha a hagyományos mosogatást választjuk, ne feledkezzünk el a mosogatószivacs gyakori fertőtlenítéséről, illetve cseréjéről se.

Tartsuk tisztán a beltéri levegőt

Zárt terekben gyakran és alaposan szellőztessünk. A fűtési szezon miatt ugyanakkor nehéz olyan optimális időszakot találni a nap során, amikor kellően alacsony a szennyező anyagok koncentrációja a kültéri levegőben ahhoz, hogy a szellőztetés valóban javítson a lakás levegőjének minőségén. 

Ilyenkor vehetjük hasznát egy korszerű légtisztítónak vagy egy antibakteriális szűrővel felszerelt légkondicionálónak, amely a polleneket és a poratkaürüléket is eltávolítja a helyiség levegőjéből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Szintén az egészségünket szolgálja, ha plazmaionizátorral felszerelt légkondit választunk, hiszen a készülék által kibocsátott ionok a káros részecskékhez kötődnek, így sterilizálva a levegőt, valamint a helyiség és a berendezési tárgyak felületeit, miközben a kellemetlen szagokat is eltüntetik. Ezek a funkciók télen, az influenza- és fűtési szezonban abban segítenek, hogy a beltéri levegő a lehető legjobb minőségű maradjon, nyáron pedig az allergiások életét könnyítik meg.

Forrás: LG Electronics

Olvass még a koronavírusról!

Javasoljuk ezt a korábbi cikket a vírus terjedésének hazai megelőzéséről.

Ezt is szeretjük