Így varázsolhatod fényessé és újjá a laminált padlót: 4 dolog, amit érdemes megcsinálni

A laminált padló úgy őrzi meg fényét, ha megfelelően ápolják.

laminalt-padlo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik legnépszerűbb padlóburkolat a laminált padló, melyből számtalan színű, lapszélességű és hosszúságú kapható. Csodás, meleg hatású felületet lehet vele képezni, és lerakni sem nehéz.

Ha egyet mégis kívánhatna az ember vele kapcsolatban, az bizonyára az lenne, hogy őrizze meg szépségét és fényét hosszú távon. Mivel azonban egy jó tündér sincs, aki ezt teljesítse, marad a helyes és rendszeres ápolás. Ez a záloga annak, hogy a padló esztétikus maradjon annak ellenére is, hogy járnak vagy bútorokat húzgálnak rajta arrébb, így óhatatlanul kopik, karcolódik.

Így ápold a laminált padlót

Szerencsére a laminált padló fénye nem vész el örökké. Ha megfelelő eszközhöz nyúlsz, akkor visszaszerezhető, de ha nem figyelsz egy-egy apróságra, akkor még ronthatsz is a helyzeten.

Első körben érdemes felporszívózni. Csináld óvatosan, a kefés vagy parkettához való fejvéggel, hogy a porszívózás ne okozzon karcolásokat. Ezt kiválthatod puha, a port és hajszálakat begyűjtő, elektrosztatikus anyagú kendővel is, mellyel száraz felmosást kell végezni. Végül jöhet az ápolószeres felmosás.

A laminált padlót jobb, ha nem hagyományos, hanem kifejezetten laminált padlóra vagy parkettára való tisztító- és ápolófolyadékkal takarítod. Bár lehet találni házi keverékekről, praktikákról leírásokat, ha továbbra is fényes felületet szeretnél, ne kísérletezz, és ne mard végig ecetes vízzel vagy hasonlókkal a laminált felületet. Inkább érdemes érdeklődni, kapható-e az adott üzletben környezetbarát szer.

A speciálisan e felületre gyártott tisztítók a laminált padló igényeihez igazodva működnek. Vannak csak tisztító és tisztító-fényező verziók is, melyek szép fényt is adnak a felületnek. Ezeket a szereket parkettaboltokban legjobb beszerezni. Bár drogériákban is kaphatók egyes márkák termékeiként, ezek esetében sajnos nincs arra garancia, hogy a szer valóban működik, és szaktanácsot sem lesz mód kérni. Biztos lehetsz abban is, hogy a parkettafelületeket és a laminált padlót, valamint azok megfelelő tisztítását a szaküzletekben, barkácsáruházakban ismerik legjobban.

A tisztító- és ápolószert az előírtak szerint, megfelelő arányú hígításban kell alkalmazni. A folyadékkal enyhén nedvesített moppal hossz- és szálirányban moss fel. Bár a speciális szer jó a laminált padlónak, az áztatás nem, így ne menj végig a felületen a szükségesnél többször a szebb hatás reményében. Végül száraz ronggyal érdemes áttörölni a felületet, hogy az minél kevesebb ideig legyen vizes.

Jó észben tartani, hogy ha a laminált padlóra szemcsés szennyeződés - sár, homok stb. - került, ne ess neki meggondolatlanul. A szemcsés szennyeződés a fényes felület ellensége, mivel koptatja azt. Első körben óvatosan távolítsd el a szennyeződés nagyját, esetleg porszívózd is fel a felületet, és csak azután tisztítsd meg moppal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nagyobb mennyiségű folyadék - például egy pohár víz - ömlött a padlóra, akkor azt minél előbb itasd szárazra. A bő nedvesség a laminált padló ellensége, csúnya kárt tesz benne, ha nagy mennyiségben vagy gyakran éri folyadék.

Plusz 3 tipp laminált padlóhoz

  • Ne áztasd! Nagyon fontos tudni, hogy a laminált padlót nem szabad bő vízzel felmosni. A lerakott lapok között ugyanis pici rések vannak, így az nem vízálló. Ha a felmosás túl nedves, akkor idővel az illesztések mentén fel fog púposodni. A padlót csak minimálisan nedves moppal szabad felmosni. Itt érdemes kitérni arra, hogy a frissen lerakott laminált padlót csak egy hét elteltével szabad felmosni.
  • Ragassz bútortappancsokat! Mivel a fényes laminált padló felülete érzékeny, érdemes a széklábakra és gyakran eltolt bútorokra felragasztható korongokat tenni. Ezek a puha kis tappancsok segítenek elkerülni, hogy a felület karcolódjon. Ha görgős széket veszel, legyen gumikerekű, mert a kemény műanyag kerék is karcol.
  • Használj javítóceruzát! Ha a laminált padló felülete sérült, megkarcolódott, nem kell szőnyeggel eltakarni. Parketta-, és barkácsáruházakban kaphatók speciális javító viaszrudak, melyek segítségével a karcolás láthatatlanná tehető. Válaszd ki a laminált padlód színéhez illő árnyalatot, és a megtisztított felületet a javítóeszköz segítségével ismét makulátlanná teheted.

7 ötlet makacs penész ellen

Segíthetnek örökre megszabadulni a kellemetlen, egészségtelen és nem túl gusztusos problémától.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük