WC-tisztító tabletta házilag: természetes alapanyagokból

Nem szükséges, hogy teljesen steril legyen a WC-d. Elég, ha tiszta.

wc
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha kisgyerek van a családban, vagy egyszerűen csak szereted a környezetbarát megoldásokat, bizonyára nem merül ki a zöld szemléleted annyiban, hogy mindig viszel magaddal bevásárlótáskát a boltba.

Amennyiben a takarítás terén is érdekelnek a vegyszermentes megoldások, talán már a lakás több pontján is kipróbáltad az ecetet, mint természetes tisztítószert, mely a zsíroldáson át a kotyogós kávéfőző tisztításáig sok mindenre jó. Ideje, hogy ennél is tovább lépj.

WC-tisztítás természetesen

Sokan először az ablakpucolót cserélik természetes szerre, majd a fürdőszobai takarítás során vetik be az ecetet és a szódabikarbónát, ám a WC-tisztító lecseréléséig hosszú út vezet. A reklámok által sulykolt teljes baktériummentesség és a sterilitás ellenére valójában bőven elegendő, ha egyszerűen tiszta a WC. Ezt pedig környezetbarát, természetes szerek használatával is elérheted.

Szórd be a WC-csészét mosószódával, sikáld át WC-kefével, majd öblítsd le. A mosószóda - nátrium-karbonát - egy, a természetben előforduló és lebomló anyag, melyet legtöbben mosáshoz használnak, de takarításhoz is bevethető. Amennyiben erősebb vízkőlerakódásokat látsz a WC-n, úgy szórd be a csészét citromsavval, hagyd állni negyed órát, majd kefével sikáld át alaposan, végül öblítsd.

WC-tisztító tabletta házilag

Ha hiányérzeted van, mert nem használod a WC-csésze peremére csíptethető WC-öblítőt, arra is van megoldásunk! Keverj össze egy edényben 1,5 dl mosószódát, 1,5 dl citromsavat, majd cseppents hozzá 20 csepp teafaolajat, 20 csepp levendulaolajat - az illatuk mellett mindkettő kiváló fertőtlenítő hatással is bír. Apránként adagolva egy kevés vizet adj a keverékhez - vigyázva, hogy a citromsav ne kezdjen pezsegni. Formázz golyókat a masszából, majd tedd valamilyen műanyag vagy szilikonformába őket: egy rég nem használt jégkockatartó például tökéletesen megfelel a célnak.

Hagyd a formában száradni körülbelül három órán át, majd ügyelve, hogy nedvesség ne érje őket, tedd dunsztosüvegbe. Egy-két hónapon belül használd fel őket! Amikor két tisztítás között úgy érzed, hogy szükség lenne egy kis fertőtlenítésre, egyszerűen dobj egy golyót a WC-be, hagyd pezsegni, és, ha szükségét érzed, kicsit dörzsöld át a csészét WC-kefével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetes illatosítók

Ha pedig a környezetbarátság jegyében ennél is tovább mennél, cseréld le a hajtógázas WC-illatosítót pumpásra. Aztán a pumpás helyett jöhet a következő lépcsőfok: keverj össze 1 dl vizet 1 evőkanál alkohollal, 30 csepp levendula- vagy citromolajjal és egy teáskanál növényi glicerinnel - erre azért lesz szükség, hogy az olaj oldódjon a folyadékban. Öntsd az egészet egy spricnibe, rázd össze, és, amikor csak szükségét érzed, használd.

Dobd fel a helyiséget!

Ha unalmasnak érzed a WC helyiségét, a következő képeken mutatunk egy remek módszert, amivel feldobhatod. Vagy ihletet meríthetsz belőle.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük