Így terjed a koronavírus Európában - Mit tesznek Magyarországon a megelőzésért?
Beszámolunk a legfrissebb hírekről a koronavírus európai helyzetével kapcsolatban.

szajmaszkos-utas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - szerdai összesítése szerint az előző nap, kedden fordult elő első alkalommal, hogy több új fertőzést jelentettek Kínán kívülről, mint Kínában. Az ázsiai országban 411 új fertőzöttet találtak, a világ többi országát együttvéve pedig 427 új esetet regisztráltak.

Nem fertőzött koronavírussal az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápoltak. A nő kedden maga hívta fel az ügyeleti telefonszámot, miután magas lázat és levertséget tapasztalt. Szerdán az MTI-nek azt mondta: a körülményekhez képest jól van, időközben a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. Később a közösségi portálján tette közzé, hogy időközben hazaengedték, az orvosok légúti megbetegedést állapítottak meg nála.

Így szóródik szét a vírus Európában

Horvátországban már három embernél mutatták ki a vírust. A harmadik fertőzött férfi a szicíliai Palermóban dolgozott, jelenleg a fiumei kórházban van karanténban. Az első beteg, akiről kedden adott hírt a kormány, egy 26 éves férfi, aki egy hete Milánóban járt. Ikertestvéréről szerdán derült ki, hogy elkapta a vírust. Mindketten a zágrábi fertőző betegségek klinikáján vannak karanténban, tüneteik enyhék.

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést. A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírusteszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok. A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Észak-Macedóniában is azonosították az első koronavírus-fertőzést - közölte Venko Filipce egészségügyi miniszter szerdán. A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint az első fertőzött egy nő, aki Olaszországból tért haza. Az egészségügyi tárca vezetője elmondta: a nő kisbusszal érkezett Észak-Macedóniába, a jármű többi utasát még vizsgálják, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e.

Németországban felgyorsult a koronavírus terjedése, a hivatalos adatok szerda esti összesítése alapján 24 óra alatt 7 új fertőzést regisztráltak, és három újabb tartományt ért el a járvány. Az ország legnépesebb tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában egy házaspárnál mutatták ki a kórokozót. A 47 éves férjet Düsseldorfban kezelik intenzív osztályon súlyos tüdőgyulladással, állapota életveszélyes, de stabil. A 46 éves feleség tünetei enyhék.

Az utóbbi két héten, a vírus lappangási ideje alatt aktívan részt vettek közösségük életében, és egy néhány napos kirándulást is tettek Hollandiában, így igen sok emberrel kerültek kapcsolatba - számolt be róla az MTI.

Baden-Württembergben kedd estétől szerda estéig négy embernél állapították meg a kórokozó jelenlétét. A négyből három eset összetartozik. Az első fertőzött egy 25 éves fiatalember. A hét végén érkezett haza Milánóból. Valószínűleg ott fertőződött meg, az első tüneteket vasárnap észlelte, orvoshoz hétfőn fordult, kedd este óta elkülönítve kezelik egy meg nem nevezett kórházban.

A hatóságok megállapították, hogy 13 németországi illetőségű emberrel került kapcsolatba, amióta bejuthatott a szervezetébe a vírus. A vizsgálatok kimutatták, hogy közülük ketten fertőzöttek. A negyedik baden-württembergi fertőzött egy 32 éves férfi, ugyancsak járt a közelmúltban Észak-Olaszországban. Így Baden-Württembergben négy, Észak-Rajna-Vesztfáliában két, Rajna-vidék-Pfalzban egy fertőzést regisztráltak egy nap alatt.

Magyarországi intézkedések

A MÁV kommunikációs igazgatóságának közleménye szerint a vasúttársaság felkészült a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére. Azt írták: a társaság állandó kapcsolatban van a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon. Általános gyakorlat szerint, naponta többször fertőtlenítenek, tisztítják a személykocsik kilincseit és fogantyúit, folyamatosan takaríttatják a mellékhelyiségeket.

Hatóság által kötelezően előírt intézkedés jelenleg nincs érvényben, az alapvető higiéniai előírások betartásán túl így nincs szükség beavatkozásra - áll a közleményben. A MÁV ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kíséri az események alakulását, megteszi az indokolt előkészületeket, és felkészíti munkavállalóit.

Körlevélben kéri az Eötvös Loránd Tudományegyetem a koronavírussal fertőzött területekről hazatérő munkatársait, hallgatóit, hogy két hétig ne menjenek be az intézménybe. Azt is kérték, hogy az érintettek e-mailben jelezzék a távolmaradásukat és annak okát. Hozzátették: a hiányzás igazolt távollétnek minősül.

A mintegy 30 ezres egyetemi közösség egészségének megóvása érdekében újabb intézkedéseket vezetett be a Szegedi Tudományegyetem - tájékoztatták az MTI-t. A döntés alapján nem rendelhető el kiküldetés a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett veszélyeztetett területekre.

Azokat pedig, akik február 12. után érkeztek vissza onnan, haladéktalanul mentesíteni kell a munkavégzés alól - távolléti díj fizetése mellett - a hazaérkezésüket követő naptól 14 napra. Az egyetemen tanuló 140 kínai hallgató január végi informálása után, február 26-án a teljes hallgatói közösség tájékoztatása is megtörtént.

Az óralátogatás, az egyetemi közösségi terek és az épületek látogatása, valamint a személyes ügyintézés mellőzését kérik azoktól, akik az új koronavírussal érintett területen jártak az elmúlt két hétben, vagy olyan emberekkel találkoztak, akik a vírussal érintett területen jártak a találkozásukat megelőző két hétben, esetleg ilyen személlyel élnek közös háztartásban. Az indokolt távolmaradás esetén semmilyen hátrány nem éri a hallgatókat.

Elővigyázatossági okokból bezárták az egri Bitskey Aladár Uszodát, mivel a férfi vízilabdacsapat szombaton a koronavírus-járvány miatt karantén alá vont terület közelében, az észak-olaszországi Bresciában játszott Eurokupa-mérkőzést. Azok az olimpiára készülő úszók, akik eddig ott tréningeztek, Budapesten, a Tüske Uszodában kapnak edzéslehetőséget.

Az, hogy hol tart a vírus, folyamatosan követhető az Időkép koronavírus-térképén, amely az Európai Járványügyi Központ folyamatosan frissített tájékoztatója, valamint az Olasz Egészségügyi Minisztérium közlései alapján készül. A térképen a koronavírussal diagnosztizált betegek száma látható, de figyelmeztetnek, hogy a tényleges fertőzések száma ettől jelentősen eltérhet.

Kiemelt kép: Getty Images/ Irina Velichkina

Városokat bénított meg a koronavírus Olaszországban

Nézd meg képes beszámolónkat az olaszországi helyzetről, ahol nem mindennapi állapotok uralkodnak a fertőzés bejelentése óta.

Ezt is szeretjük