A koronavírus már Magyarországon lehet a virológus szerint - Mit tanácsol?
A koronavírus terjedése nem állt meg, Európában egyre több esetről tudósítanak.

koronavirus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rusvai Miklós  virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel azt mondta: a koronavírus valószínűleg már Magyarországon van. Tanácsa szerint továbbra is indokolt az óvatosság, de el kell kerülni a pánikot. A szakértő az M1 aktuális csatornán kifejtette, bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, a másodlagos gócokban, mint több európai országban vagy Iránban még csak most kezdődött a járvány felfutása.

Kedden egy Bécsben élő magyar nő kórházba került az osztrák fővárosban koronavírus gyanújával. Miháczi Beáta az M1 Híradó riporterének elmondta: január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt, onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát. Belázasodott, ezért felhívta a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta tüneteit, azonnal kórházba szállították.

A koronavírus terjedése

Ausztriában egy olasz, a lombardiai Bergamóból származó párnál állapítottak meg koronavírus-fertőzést. A nő Innsbruckban dolgozik, hazalátogatott Olaszországba, majd párjával közösen pénteken visszatértek Innsbruckba. A fiatal nő szombaton észlelte először a tüneteket, vasárnapra pedig mindketten belázasodtak, majd maguk jelentkeztek az innsbrucki klinikán. Most mindketten láztalanok, és jól vannak, a hétvégéig karanténban tartják őket - írta az MTI.

Andrej Plenkovic  horvát kormányfő a koronavírussal foglalkozó válságstáb keddi, zágrábi ülését követően bejelentette, hogy Horvátországban is megjelent a vírus. Az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.  Vili Beros  horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő.

A Wizz Air légitársaság keddi közleménye szerint egy koronavírussal fertőzött beteg utazott az olaszországi Bolognát és a romániai Craiovát összekötő járataikon a múlt héten. A 71 éves, olasz állampolgárságú férfi négy napon át tartózkodott Romániában, ahol felesége rokonait látogatta meg, és több üzleti tárgyaláson is részt vett. A fertőzésre azt követően derült fény, miután február 22-én visszarepült Bolognába.

Németországban és Olaszországban is romlik a helyzet

Az MTI beszámolója szerint Németországban két újabb embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést kedden két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány. Az egyik új fertőzést Baden-Württembergben regisztrálták. Az egészségügyért felelős tartományi minisztérium kedd esti közleménye szerint a kórokozó valószínűleg egy olaszországi úton került az illető szervezetébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A Stuttgart melletti Göppingen járásban élő 25 éves férfi az észak-olaszországi Milánóban, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségében járt. Az influenzáéhoz hasonló tünetek miatt fordult orvoshoz. Még kedd este elhelyezték elkülönítve egy kórházban, mert a vizsgálatok kimutatták a kórokozó jelenlétét a szervezetében - áll a baden-württembergi szociális minisztérium közleményében.

A düsseldorfi tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője késő este megerősítette az értesülést, mely szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet. Az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint  a szóvivő elmondta, hogy a vizsgálatok egy házaspár egyik tagjánál valóban kimutatták a vírus jelenlétét, és ezért az illetőt bevitték a klinikára. A pár az Erkelenz nevű településen él.

Észak-Olaszországban kedden este újabb négy ember halt meg a koronavírus-fertőzés miatt, így tizenegyre emelkedett a járványban elhunytak száma - közölte Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője. A legfrissebb adatok szerint 322-re emelkedett a fertőzöttek száma. A hétfő esti jelentések még hét halálos áldozatról és 222 megbetegedettről szóltak. Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte: az Olaszországgal szomszédos államok nem zárják le határaikat.

Az, hogy hol tart a vírus, folyamatosan követhető az Időkép koronavírus-térképén, amely az Európai Járványügyi Központ folyamatosan frissített tájékoztatója, valamint az Olasz Egészségügyi Minisztérium közlései alapján készül. A térképen a koronavírussal diagnosztizált betegek száma látható, de figyelmeztetnek, hogy a tényleges fertőzések száma ettől jelentősen eltérhet.

Kiemelt kép: Getty Images

Városokat bénított meg a koronavírus Olaszországban

Nézd meg tegnapi, képes beszámolónkat az olaszországi helyzetről, ahol nem mindennapi állapotok uralkodnak a fertőzés bejelentése óta.

Ezt is szeretjük