A koronavírus tünetei és terjedése - Fontos tudnivalók a betegségről

A koronavírus gyorsan terjed, tünetei pedig hasonlóak az influenzához.

kina-vedomaszk-koronavirus-metro
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hetek óta sokat hallani a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről. Bár Magyarország jelenleg nem érintett, nem árt tudni, milyen tünetekkel járhat a betegség.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg Kínában, ahol a legfrissebb adatok szerint már több mint 2700 ember fertőződött meg, valamint további 2800 esetnél gyanakodnak a 2019-nCoV elnevezésű vírustörzs fertőzésére. Ebből a halálos áldozatok száma vasárnap 80 volt. A vírus tünetei az influenza fertőzéséhez voltak hasonlók.

A vírusfertőzés tünetei

A betegség lázzal, köhögéssel, torokfájással, levertséggel, náthával indulhat, súlyos esetben légzési nehézségekkel és tüdőgyulladásos szövődménnyel járhat. A vírus elsősorban 65 év feletti, krónikus beteg, legyengült immunrendszerű emberekre és kismamákra, csecsemőkre, gyerekekre veszélyes. Az általános tüneteket is figyelni kell, betegség esetén fontos orvoshoz fordulni.

Gyorsan terjed a vírus

Külföldön nagyjából 50 esetet regisztráltak, de a Kínán kívüli fertőzöttek közül eddig senki nem halt bele a betegségbe. Magyarországon egyetlen fertőzött sem volt eddig, és a halálozási arányok sem számítanak magasabbnak egy erősebb szezonális influenzajárványnál, mégis, a hatóságok igyekeznek figyelemmel kísérni a vírus terjedését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a vírus cseppfertőzéssel is képes terjedni, és mutációval e tulajdonsága még hatékonyabbá válhat, a higiénés szabályok betartása a legfontosabb a megelőzésben a kínai egészségügyi hatóságok szerint. Fontos gyakran kezet mosni, kerülni a kontaktust a beteg emberekkel és állatokkal, de a hús- és halpiacokat is érdemes elkerülni a lehetséges fertőzött területeken.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a Kínából érkező csomagok esetében azonban nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, azok nem fertőznek. A vírus elleni vakcina kifejlesztésén jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik.

Az influenzával kapcsolatban is élnek tévhitek

Tényleg a vírust adják be az oltás során? Az antibiotikum a megoldás? Az influenza kapcsán is sok kérdés merülhet fel.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük