Súlyos szövődménye lehet az egyszerű náthának is: a fül-orr-gégész figyelmeztet

Tudtad, hogy hangszalaggyulladás esetén nem jó suttogni?

no-legzes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár egy náthából is kialakulhat a kellemetlen tünetekkel járó, gyakran csak lassan múló hangszalaggyulladás.

Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gégeközpontfül-orr-gégész, foniáter szakorvosa összefoglalta, hogy mit tehetünk a gyorsabb felépülés érdekében.

Hangszalaggyulladás: vírus vagy baktérium okozza?

Mindkettő előfordulhat, de általában gyakoribb a vírusos felső légúti fertőzések kapcsán fellépő hangszalag- és a vele együtt jelentkező gégegyulladás. Nátha után, a lecsorgó váladék miatt lefelé terjed a gyulladás, ritkábban, de előfordulhat egy alsó légúti fertőzés, elhúzódó köhögés kapcsán is.

A hangszalaggyulladás tünetei

  • rekedtség
  • torokfájás
  • hang elhalkulása
  • nyelési problémák
  • hangképzésre való képtelenség

Rekedtség ellen torokköszörülés?

A betegség gyakori tünete, amikor azt érzed, hogy be vagy rekedve, megszólalnál, de nem tudsz. Ilyenkor gyakran krákogással, torokköszörüléssel próbálod visszanyerni a hangod. Hosszú távon azonban ezzel csak ártasz.

- Szerkezetéből adódóan, a hangszalagnak a széle a legfontosabb a tiszta hangképzés szempontjából. A krákogás nagyon erőteljes mechanikai inger a hangszalagszélnek, emiatt idővel meg fog vastagodni. Egy vastag húr egészen máshogy fog rezegni, mint egy vékony húr: hosszabb idő elteltével a hang fátyolosabbá, rekedtebbé válik, nem zár a hangszalag.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Csendkúrával kezelhető

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, ha csendben maradsz. Nagyon fontos a hangszalagokat kímélni. Ha muszáj beszélni, normál hangerővel tedd, a suttogás ugyanis a hangszálakra plusz terhet ró, lassítja a gyógyulást. A tiszta beszédhang visszanyerésének az ideje egyéntől is függ. Akik munkájukból adódóan sokat használják a hangjukat, a felépülés elhúzódhat, illetve a dohányosoknál is hosszabb lehet a felépülés, mivel náluk eleve fennáll már egy krónikus gyulladás a dohányzás miatt.

Mi a teendő még a gyorsabb felépülés érdekében?

A beszédtilalom mellett fontos, hogy sok folyadékot fogyassz! A meleg pára kifejezetten ártalmas, ebben az időszakban kerüld a szaunázást is! A hideg inhalálás fiziológiás sóoldattal viszont jótékony hatású. Gyulladáscsökkentőt érdemes szedni, és a nyákoldók használata is segíthet. Fontos a diéta is: kerüld a fűszeres, túl hideg vagy túl forró ételeket, szénsavas italokat, mellőzd a dohányzást!

Immunerősítő teák nátha ellen

Ha szeretnél megúszni egy újabb náthát, és ezáltal elkerülni az esetleges szövődményeket, próbáld ki az alábbi gyógyteákat!

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük