A fülzúgás meglepő oka: bizonyos gyógyszerek is kiválthatják

Ezekkel a recept nélküli szerekkel legyél óvatos!

no-fulzugas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha első körben recept nélküli készítményekkel kezeled náthás tüneteidet, fontos tudnod, hogy ezeket sem szedheted tetszőleges dózisban.

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa arra figyelmeztet, hogy a betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva a készítmények kellemetlen mellékhatásokat is okozhatnak.

Megfázás elleni szerek: óvatosan a dózissal! 

Mivel a bennük lévő hatóanyagok jól enyhítik a náthás tüneteket, a fejfájást, a rossz közérzetet, sokan hajlamosak akár tea helyett is fogyasztani a forró italporokat. Az előírt napi mennyiségen és használati időn túl, akár egy hétig is, vagy, amíg el nem fogynak. Sokan arra sem ügyelnek, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak a készítmények mellé.

Kellemetlen következmények

Az előírást figyelmen kívül hagyó gyógyszerszedés következményei erősödő fülzúgás, száj- és bőrszárazság, állandósult orrdugulás vagy ismétlődő orrvérzések lehetnek. Amikor aztán a beteg a felsorolt panaszok miatt orvoshoz fordul, a kikérdezése alapján kiderül, hogy nemrég átesett egy kisebb légúti betegségen, amit recept nélküli készítményekkel kúrált, így nála már nem is az alapbetegséget, hanem a nem megfelelően szedett recept nélküli készítmények szövődményeit kell kezelni. 

Adj magadnak három-négy napot!

Nem kell az első náthás tünetek megjelenése után azonnal orvosi kivizsgálásra rohanni, de mindenképp érdemes első körben ágynyugalommal, bőséges folyadékfogyasztással, fej- és torokfájás esetén fájdalomcsillapító hatóanyagú készítmények szedésével javítani az állapoton. Az orrjáratok szellőzését is fenn kell tartani, mivel egy bedugult, náthás orr komolyabb szövődményeket - arcüreggyulladást, középfülgyulladást - is okozhat. A betegtájékoztatóban leírtak szerint használva a nyálkahártya duzzanatát csökkentő, lohasztó orrcseppek hasznosak ebben az időszakban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor fordulj a megfázással orvoshoz?

Dr. Fülöp Györgyi azt tanácsolja, ha a tünetek ennek ellenére sem javulnak három-négy napon belül, akkor ne hagyatkozz a továbbiakban csak a recept nélküli készítményekre, hanem mindenképp fordulj orvoshoz, aki személyre szabott kezelést fog javasolni, amivel a szövődmények is elkerülhetők.

Házi gyógymódok

A náthától a hasfájásig minden kisebb egészségügyi problémára van jól bevált házi gyógymód. A következő képeken mutatjuk őket.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük