A fülzúgás és fülcsengés okai: kiket fenyeget, és hogyan kezelhető?
Öt kérdés és öt válasz a fülzúgásról.

shutterstock 667507708
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz. Mi okozhatja, és miért fontos, hogy mielőbb orvoshoz fordulj, ha panaszaid vannak?

Többek közt erről is kérdeztük dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégészt, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát. 

Mit nevezünk fülcsengésnek vagy fülzúgásnak?

Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás - ha tapasztaltad már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenvedsz. A hangok lehetnek enyhék vagy hangosabbak, jelentkezhetnek egyik oldalon vagy mindkét fülben is, lehetnek folyamatosak vagy pulzálóak. A páciensek egy részénél a tünetek idővel az életminőséget is jelentősen rontják, zavarják a nyugodt pihenést, a tanulást, a munkavégzést, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni.

fülzúgás
Fotó: Lunamarina / Getty Images Hungary

Kiket veszélyeztet?

Az évek múlásával az idegrostok száma is jelentősen csökken, ez pedig hozzájárulhat az idősebb korban megjelenő fülzúgáshoz. A hallás folyamatában szintén fontos szerepet játszó szőrsejtek károsodása azonban már fiatalabb korban is bekövetkezhet, rendszerint zajártalom következtében. Ezért bizonyos foglalkozási körökben - építkezésen, iparban dolgozóknál, zenészeknél, katonáknál - még nagyobb a fülzúgás kialakulásának rizikója.

A fülzúgás kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, a stresszes életmód, a magas vagy alacsony vérnyomás és az érszűkület is. Bizonyos gyógyszerek is előidézhetik: antibiotikumok, a rosszindulatú, daganatos betegségek gyógyításában használt készítmények vagy vizelethajtók szedése mellett is kialakulhat fülzúgás, emellett gyakran jelentkezik poszttraumatikus stressz-szindrómás betegeknél is. Bármilyen okból kialakuló belsőfül-vérellátási zavar hatására is létrejöhet, gyakran halláscsökkenés mellett. Fülzúgást okozhatnak a nyaki csigolyák elváltozásai, fogászati rendellenességek, élvezeti szerek is, de jelentkezhet fülkürthurut vagy középfülgyulladás és fülműtét szövődményeként is.

fülzúgás (2)
Fotó: Studiograndouest / Getty Images Hungary

Hogyan készülj a kivizsgálásra?

A fülzúgást hirtelen hanghatás is kiválthatja, egy hangos durranás, koncert vagy balesetből fakadó hang. Érdemes átgondolni, előfordult-e ilyesmi a közelmúltban. Néhány gyógyszer is közrejátszhat a fülzúgás megjelenésében, kivizsgálás előtt ezért írd össze a rendszeresen szedett készítményeket és a recept nélkül kapható szereket, táplálékkiegészítőket is. Jegyezd fel, ha a közelmúltban valamilyen balesetet szenvedtél, a fejedet vagy a nyakadat sérülés érte, vagy műtéten estél át. Az is fontos információ lehet, hogy fogyasztasz-e rendszeresen koffeint vagy alkoholt, dohányzol-e, mennyi folyadékot veszel magadhoz naponta, illetve sok stressz ér-e a mindennapokban. Ha készült bármilyen laborvizsgálat, képalkotó vizsgálat a közelmúltban, annak eredménye is fontos lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szükséges-e gyógyszeres kezelés?

- Rövidebb ideje fennálló fülzúgás hátterében különböző okokból kialakult vérellátási zavar állhat, ezért itt a kezelés során rendszerint valóban keringésjavítókat adunk, illetve a kezdeti időszakban - első tíz nap - a szteroid terápiától várjuk leginkább a javulást - magyarázza dr. Fülöp Györgyi. A kellő folyadékbevitel minden időszakban fontos. Ha a páciens hajlamot mutat rá, akkor a kezdeti időszakban is ki lehet egészíteni jó hatásfokú, nem gyógyszeres kezeléssel a keringésjavítást.

Alternatív módszerekkel is kezelhető?

Ha a gyógyszeres kezeléssel sem érhető el érezhető javulás, akkor alternatív kezelési módok is szóba jönnek. A magyar kutatók által kifejlesztett - a korábban használtakhoz képest sokszoros teljesítményű - lágy lézerrel az utóbbi két évben igen jó eredmények születtek. A mágneses terápia továbbra is jó alternatíva lehet, de fontos tudomásul venni, hogy négy-hat hetes, naponta történő kezeléstől várható csak általában javulás. A neuromoduláció elvén működő készülékeknél a megfelelően kiválasztott, a fülzúgást elfedő hangot szintén tartósan javasolt alkalmazni, így elősegítheti, hogy az agy elfelejtse a berögzült hangot. Sajnos sem a gyógyszeres, sem az alternatív lehetőségek alkalmazása nem garancia arra, hogy a páciens tünetmentessé váljon, de a részletes anamnézisfelvétel segítheti az orvost a leghatásosabb kezelés megválasztásában.

Fejfájás okai

Ahogy a fülzúgásnak is lehetnek olyan hétköznapi okai, mint egy hangos csattanás, a fejfájást sem feltétlenül valamilyen súlyos elváltozás okozza: ezektől az ételektől is sajoghat a fejed!

Ezt is szeretjük