Daganatot is jelezhet a fülzúgás: sajnos nemcsak a dugulás jele lehet
Sokan nem veszik komolyan a hallójáratok tüneteit.

fülzúgás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás. Aki tapasztalta már ezeket a hangokat úgy, hogy a zajok nem külső forrásból eredtek, az valószínűleg fülzúgásban szenved. A hangok lehetnek enyhék vagy hangosabbak, jelentkezhetnek egyik oldalon, de mindkét fülben is. 

A páciensek egy részénél a tünetek idővel az életminőséget is jelentősen rontják, zavarják a nyugodt pihenést, a tanulást és a munkavégzést. Ezért jobb mielőbb orvoshoz fordulni, és kezeltetni, figyelmeztet dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A fülzúgást komolyan kell venni

A fülzúgást tartós zajterhelés válthatja ki a munkahelyen vagy szórakozóhelyen, de hirtelen hanghatás is okozhatja, mint például egy hangos durranás. Sokszor egy felső légúti betegség, esetleg egy gyógyszer, vagy a közelmúltban elszenvedett baleset, fejet vagy nyakat ért ütés állhat a háttérben. Gyakran a kevés folyadékfogyasztás vagy a sok stressz is közrejátszhat a megjelenésében. 

Daganatos betegséget is jelezhet

Az akusztikus neurinóma a VIII-as agyidegen kialakuló jóindulatú daganat, mely fokozatosan növekedve először kitölti a belső hallójáratot, és az futó ereket és idegrostokat nyomhatja, majd a kisagy felé kezd türemkedni. Ezután a környező ideggyökökre és agyterületekre is nyomást gyakorol, így előrehaladott esetben járásbizonytalanság vagy nyelészavar jelenhet meg.

Az érintettek az első tünetekkel, vagyis az egyoldali fülzúgással, halláscsökkenéssel és szédüléssel orvoshoz fordulnak, ezért ritkán jutnak el a késői stádiumig. Kisebb daganatok esetén a tünetek megfigyelése és MR-rel történő kontrollvizsgálatok is elegendőek lehetnek. Növekedést mutató daganat esetén a hagyományos idegsebészeti vagy sugársebészeti beavatkozás elvégzése, illetve e kettő kombinációja javasolt.

Az otoszklerózis jellemzői

Az otoszklerózis során a középfülben található legbelső hallócsont becsontosodik a csiga bejáratába, ami így a rezgéseket nem tudja megfelelően továbbítani a csiga folyadékterébe, ami miatt halláscsökkenés jelentkezik. A betegség első tünetei rendszerint a hallás romlása, fülzúgás és szédülés. Egy- vagy kétoldali halláscsökkenés is jelentkezhet, mely - mivel fokozatosan, évek alatt alakul ki - nem feltétlenül tűnik fel rögtön a betegnek. Az otoszklerózis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel kezelhető. 

Ha műtétre kerül a sor, nyugodtabb lehetsz, ha tudod, bízhatsz a nővérekben is. Nézz meg képeken néhány világhírű fotót az ápolói hivatásról!

A fülzsír okozhat nagy problémát

A fülzúgás hátterében megbúvó komolyabb betegségek mellett egy viszonylag egyszerűen kezelhető probléma is okozhat ilyen panaszt, ez pedig a fülzsírdugó. Van, akinél eleve több fülzsír termelődik, de számos egyéb tényező miatt is megnőhet a mennyisége. Emellett a helytelen fültisztítás miatt is okozhat panaszt a fülzsír felhalmozódása és a fülzsírdugó kialakulása.

Sokan erről már csak akkor szereznek tudomást, ha kellemetlen viszketést,  füldugulást, halláscsökkenést, hallójárati gyulladást vagy fülzúgást okoz. Ezeket a problémákat nem javasolt egyedül és házi praktikával kezelni. Fül-orr-gégészeti rendelőben pár perces és fájdalommentes beavatkozással, szakember segítségével lehet megszabadulni a fülzsírdugótól.

Ezt is szeretjük