Gyakran elszédülsz? A fül-orr-gégészt kell először felkeresni

Mi a különbség a szédülés és a vertigo között?

no-szedules-fejfajas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkivel megesik olykor, hogy hirtelen felálláskor vagy nagy melegben elszédül. Ha viszont visszatérő tünetről van szó, fontos megismerni az okokat.

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa a különbségekről, a vertigo kiváltó okairól és a kezelési lehetőségekről mesél.

Vertigo vagy szédülés?

A vertigo jellegzetesen forgó irányú szédülés, a beteg úgy érzi, hogy ő forog, vagy a környezete forog körülötte, pedig valójában mozdulatlanul áll, ül vagy fekszik. A szédülés más típusainál inkább bizonytalanságérzés jelentkezik, vagy a beteg attól fél, hogy elájul. Bármelyik típusú szédülésről legyen szó, közös vonásuk, hogy nagyon ijesztő lehet a beteg számára, sokszor nehéz elkülöníteni az alaptüneteket a félelem miatt kiváltott pánik tüneteitől. Ilyen jellegű panaszok esetén a szédülés körülményeit, kiváltó okait, a lefolyást jól meg kell figyelni, majd mielőbb orvoshoz fordulni!

Kiszáradás is okozhat szédülést

A vertigo előfordulása a népességben jellemzően az életkor előrehaladtával nő. A 65 év felettieknél már 80%-os a szédülés előfordulásának gyakorisága. Nagyobb felmérések eredményei azt mutatják, hogy a sürgősségi osztályokra szédüléssel érkező betegek esetén a háttérben a legnagyobb arányban a kiszáradás vagy a csekély folyadékbevitel áll. Az egyensúlyszerv megbetegedései általában jól körülírt tüneteket szoktak okozni, tipikusan zajló időbeli lefolyással, ez nagyban segíti a diagnózis felállítását.

Egy egyszerű gyakorlattal is kezelhető?

A vertigo egyik típusa, a jóindulatú helyzeti szédülés - BPPV - akkor jelentkezik, ha a belső fülben egy apró mészkristály leválik a helyéről, és a fej bizonyos irányú mozgatásakor elmozdul a félkörös ívjáratokban, egy igen rövid ideig tartó, ám annál hevesebb szédülést okozva.

- Ilyenkor a szédüléses tüneteket egy mozdulatsorral igyekszünk a rendelőben kiváltani, ezzel igazolni a diagnózist. Ez esetben valóban jó eredményeket lehet elérni egy egyszerű mozgássorral, az úgynevezett Epley-manőver segítségével - magyarázza dr. Fülöp Györgyi.

A kezelőorvos az érintett ívjáratnak megfelelő tornát betanítja a betegnek, aki később otthonában - segítséggel - el tudja végezni a megadott rendszerességgel. Bár nem ritka kórképről van szó, sajnos gyakrabban hangzik el ez a diagnózis napjainkban, mint az indokolt lenne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kihez fordulj a tünetekkel?

Habár szédülés több okból is jelentkezhet, elsőként mégis a fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt. Ennek célja, hogy kiderüljön, a szédülés hátterében perifériás, tehát fülészeti, vagy centrális, tehát neurológiai eltérés áll-e, esetleg egyik sem.

- Az eredményektől függően javaslat születhet további vizsgálatokra, például neurológiai, belgyógyászati, kardiológiai vagy szemészeti irányban, de előfordul, hogy a leghasznosabb, ha pszichológushoz irányítjuk a pácienst - mondja dr. Fülöp Györgyi.

Jóga fejfájás ellen

Ha nemcsak a szédülés, de gyakran a fejfájás is gyötör, próbáld ki a következő ászanákat, melyek mellékhatás nélkül segítenek orvosolni a problémát.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük