Állandó rekedtséget a munkahely is okozhat: ezekben a szakmákban a leggyakoribb

A fül-orr-gégész elmondja, hová vezethet a nem megfelelő hangképzés.

ful-orr-gegesz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tartós rekedtséget, torokfájást, gombócérzést, fátyolos, hamar elfáradó hangot, átmeneti némaságot okozó légúti betegségekkel a legtöbben orvoshoz fordulnak.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa arról beszélt, mit kell tenni, ha semmilyen egyéb betegségre utaló tünet - rossz közérzet, láz, köhögés vagy náthás panasz - nincs, ám a hang mégsem az igazi.

Munkahelyi ártalom a rekedtség?

A mindössze pár centiméter hosszú hangszalagok a gége közepén helyezkednek el. Az emberi hangok a gégén átáramló levegő hatására képződnek, a kiáramló levegő megrezegteti a hangszalagokat, amelyek mozgását a belső gégeizmok irányítják. Az ekkor keletkezett alaphang aztán a garat-, a száj- és az orrüregben nyeri el az emberre jellemző, végső formáját.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy, ha valaki sokat használja a hangját - például énekes, tanár, színész, ügyfélszolgálaton dolgozik -, és nem megfelelő a hangképzése, akkor annak valóban komoly szövődményei lehetnek, például gyakori rekedtség, torokfájás, akár beszédképtelenség is kialakulhat. A helytelenül használt hangképző szervekben gyakrabban lép fel gyulladás, például hangszalaggyulladás és hangszalagcsomó is létrejöhet.

Légúti betegségek és helytelen hangképzés kivizsgálása

A felsorolt panaszok kezelésével a fül-orr-gégészeten belül a hangképzési zavarok vizsgálatára specializált szakember, a foniáter foglalkozik. A vizsgálat során először kizárja azokat az anatómiai eltéréseket - daganat, hangszalagpolip, krónikus gyulladás, hangszalagcsomók -, amelyek közrejátszhatnak a panaszok megjelenésében. A gégetükrözés napjainkban a fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok közé tartozik, mely az ebben az időszakban gyakori légúti betegségek diagnózisa mellett nagy segítséget nyújt a helytelen hangképzés okainak és szövődményeinek feltérképezésében is.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A gégetükrözés, más néven laringoszkópia a hangszalagok és a gége vizsgálata. Ez a terület már nem látható akkor, amikor a beteg torkán, a garatmandulákon lévő elváltozásokat még nagyra nyitott száj kíséretében elhangzó á hang mellett ellenőrizni lehet. A vizsgálat során az orvos kisméretű gégetükröt felmelegítve - azért, hogy a kilélegzéskor ne csapódjon le pára - kaphat képet a hangszalagok állapotáról. Emellett létezik már az úgynevezett direkt laringoszkópia is, melynek során a fül-orr-gégész hajlékony, üvegszálas endoszkóppal vizsgálja a gégét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hangképzési zavarok kezelése

Ha a vizsgálat során valamilyen látható elváltozás tapasztalható, akkor első körben azt kell kezelni. Amennyiben semmilyen szervi elváltozás nincs, akkor beszédterápiás foglalkozások segíthetnek. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, a pontos artikuláció, a lágy hangindítás, a megfelelő hangosítás, és minden olyan képesség, mely jó hangképzést eredményez, így például a hang kifáradása, a torokfájás és a rekedtség is megszüntethető.

A dohányzás szervkárosító hatása

Rekedtséget a dohányzás is okozhat. És még sok minden mást is. A következő képeken megmutatjuk, mit tesz a cigaretta a testeddel.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük