Mitől duzzadhatnak meg a nyirokcsomók? Több betegség első jelei lehetnek

A hirtelen megduzzadt nyirokcsomóknak sokszor egyszerűen kezelhető okuk van.

orvos-nyirokcsomo-beteg
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyirokcsomók megduzzadása ijesztő tünet, különösen akkor, ha egyik napról a másikra jön elő a probléma, vagy fájdalommal jár, nehezen múlik el. Az esetek többségében azonban a dagadás ártalmatlan okokra vezethető vissza, és könnyen kezelhető.

Az egészséges nyirokkeringésben a több száz, 1 millimétertől 3 centiméter nagyságig terjedő, babszem alakú nyirokcsomó egyfajta szűrő funkciót lát el, segít eltávolítani a kórokozókat a nyirokfolyadékból, valamint megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. 

Nyirokcsomó-duzzanat okai

A nyirokcsomók általában észrevehetetlenek a szervezetben, csak akkor adnak hírt magukról, ha begyulladnak és megduzzadnak, ezáltal szabad kézzel is kitapinthatóvá válnak. Ez a legtöbbször az immunrendszer működésbe lépésekor történik meg, általában egy vírusos vagy bakteriális fertőzés esetén.

Mivel általában a sérüléshez, beteg testrészhez legközelebbi nyirokcsomó duzzad meg, a probléma helye következtetni enged a betegségre is.

Árulkodó, hogy hol jelenik meg a duzzanat

A fül vagy az áll alatti nyirokcsomó megnagyobbodása akár a fül vagy a fogak gyulladását is megmutathatja, míg a koponya alatti nyakrészen és a nyakon, a kulcscsont körül található csomók megduzzadása, megkeményedése felső légúti problémát is jelezhet. A nemi szervek fertőzöttsége esetén inkább a lágyék nyirokcsomói duzzadnak meg, ez továbbá az alhasi szervek és az alsó végtagok állapotát is megmutathatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Autoimmun betegség és rák

A nyirokcsomó-duzzanat, különösen akkor, ha testszerte megjelenik, krónikus gyulladást is jelezhet, akár szklerózis multiplex, rheumatoid arthritisz vagy más autoimmun betegség esetén is előfordulhat, hogy az ember fokozottan érzékenynek érzi azokat. Az sem ritka, hogy allergiás reakciók következtében jönnek elő.

Ritkán előfordul az is, hogy rákos megbetegedés okozza a problémát. A nyirokcsomó-daganat, limfóma mellett például tüdő- vagy emlőrákhoz is kapcsolódhat a hónaljtájékon érzett nyirokcsomó-megdagadás. Ilyenkor viszont többnyire kissé más jellegű a duzzanat, nem jár fájdalommal és érzékenységgel, viszont folyamatosan növekszik.

Mivel tehát rengeteg megbetegedéssel összefüggésben lehet, fontos mielőbb orvossal megvizsgáltatni a duzzadt csomót, különösen abban az esetben, ha akut megfázás, vírusos vagy bakteriális fertőzés nélkül jön elő a megdagadás.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük