A kórház csodájának tartják a csecsemőt: édesanyja a szüléskor halt meg ebolában

Ebolával született a pici baba: csoda kellett hozzá, hogy túlélje az első napokat.

afrikai-baba
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindössze hatnapos volt az a csecsemő, akinél ebolát diagnosztizáltak egy kongói kórházban. Édesanyja a súlyos betegség miatt halt bele a szülésbe, ám a fertőzött kislány a csodával határos módon életben maradt.

Benedicte baba még az édesanya pocakjában fertőződött meg az ebolavírussal, ám csak a születése után néhány nappal mutatkoztak rajta a betegség tünetei, amit öt héten át tartó állandó kezelés és készenlét követett. 

Csodababának nevezik

A csecsemő életben maradt, édesapja és nagynénje hazavihették a kezelés végeztével - számolt be a BBC-nek a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi minisztériumának szóvivője. A kislányt Beni csodájának nevezik, ugyanis a kongói Beni város gyógyközpontjában sikerült megmenteni az életét.

Az ebolafertőzés kezdeti tünetei a hirtelen, magas láz, a gyengeség, az izomfájdalmak, a torokfájás, későbbi szakaszában a hányás, a hasmenés és a belső-külső vérzések. A megbetegedések fele halállal végződik, azonban a kisgyermekeknek még ennél is jóval kisebb esélyük van a túlélésre.

27-ből 21 haláleset

A járvány 2018-as kitörése óta a központban 27 egyéves kor alatti gyermeknél diagnosztizálták az ebolát, ez sajnos 21 esetben halállal végződött, így az újszülött Benedicte példája csakugyan rendkívüli. Ő lett a világ legfiatalabb fertőzöttje, akit az orvosok és az önkéntesek sikeresen megmentettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebolajárvány Kongóban

Az ebolajárvány több afrikai országban jelenleg is tartó népegészségügyi katasztrófát jelent. Kongóban a tavaly kitört járvány a második legnagyobbnak számít a világ történelmében a 2013-as, Nyugat-Afrikát érintő hullám után. A január 15-én közzétett adatok szerint több mint 650 megbetegedés és négyszáznál is több haláleset történt eddig. Október óta nagyjából hetente harminc-negyven embert diagnosztizáltak vele, nagyobb arányban nőket és gyermekeket.

Az Egészségügyi Világszervezet mindent megtesz a járvány megfékezése érdekében, közel 45 ezer ember kapta már meg az ebola elleni vakcinát, és több új, illetve kísérleti fázisban levő gyógyszert is bevetettek már a kezelések során.

A helyzetet ugyanakkor több körülmény is súlyosbítja. Egyrészt a fertőzés állatról emberre is terjed, a legfontosabb terjesztők közé tartoznak a csimpánzok és a denevérek. Másrészt, ha az ember megkapja a vírust, akár hét héten át is továbbfertőzhet másokat vér vagy más testnedvek útján.

Konfliktusok a régióban

A járvány megfékezésének gátja volt az is, hogy mindeközben igyekeztek az egészségügyi szervezetek három további járvány kitörését is megakadályozni: a gyermekbénulást, a kolerát és a maláriát.

A helyzetet továbbá súlyosbítja a régióban zajló fegyveres konfliktus is, mely miatt több mint egymillió ember költözött a szomszédos országokba, és többször a krízis elhárítóit is bántalmazták. A határon átnyúló járvány elfojtását a szomszédos országok is megkezdték: Ugandában és Dél-Szudánban is elkezdődött már az egészségügyi dolgozók vakcinázása.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük