Félmillió halálos áldozata is lehet évente: hogyan és kiknél vezethet tragédiához az influenza?

Az esetenként egyszerűen megfázásnak titulált kórság több halálos áldozatot szed, mint gondolnád.

Influenza halálos
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az influenza a legtöbb ember esetében csupán néhány napi kellemetlenséget jelent, míg másoknál komoly komplikációk alakulhatnak ki, ami akár kórházi ápolást is szükségessé tehet, és halállal is végződhet.

Globálisan évente a felnőttek 5-10%-a érintett, és a gyermekek 20-30%-a betegszik meg a vírus miatt. Három- és ötmillió között van a komoly szövődményes esetek száma, és negyed-félmillió ember hal bele a betegségbe a WHO adatai alapján.

- Minden évben új oltóanyag érhető el, ami az előző szezon adatait elemezve kerül kiválasztásra. Jelenleg már olyan oltóanyag is elérhető, ami 2A és 2B törzset is tartalmaz, a korábbi 1B-vel szemben, így garantálva nagyobb hatékonyságot - hangsúlyozza Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

Mi az influenza, és milyen típusai léteznek?

Egy vírus okozta, elsősorban a légutakat érintő fertőző megbetegedés, mely jellemzően a téli időszakban okoz tömeges esethalmozódást. Három típusa különíthető el.

  • A - a leggyakoribb típus, nemcsak embereket képes megbetegíteni, a világjárványok kialakulásáért felelős.
  • B - csak emberről emberre terjed, gyakran okoz szezonális járványokat.
  • C - kevésbé súlyos megbetegedéseket okoz, csak ember esetében patogén.
influenza

Mik a betegség tünetei?

Láz, fejfájás, izomfájdalom, kezdetben száraz köhögés, torokfájás, hasmenés, hányás, rossz közérzet, orrfolyás. Nem igazán típusosak, bármelyik hiányozhat is akár. A tünetek alapján nem igazán különíthető el a betegség egyéb, ebben az időszakban jellemzően szintén megbetegedést okozó vírusoktól, melyeket a köznyelv gyakran megfázásnak hív. Ezek hátterében egyéb kórokozók állhatnak: entero, rhino, parainfluenza.

Terjedés és megelőzés

Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy a beteg ember köhögésekor, tüsszentésekor nagyszámú vírus kerül úgynevezett aerosol cseppecske formájában a levegőbe. Ezt az egészséges ember belélegezheti, illetve a környezetében levő tárgyak is szennyezetté válhatnak. A vírus így más szervezetébe is képes bejutni, és azt megbetegíteni. Javasolt a papír zsebkendő használata, amit minden használat után a szemetesbe kell dobni, és minden alkalommal újat, tisztát ajánlott használni.  Fontos a gyakori kézmosás, a szellőztetés, illetve bizonyos felületek gyakori fertőtlenítése.

nagykep?cikkid=168782&kep=influenza-lead

Fertőzés és következmények

A beteg már a tünetek megjelenése előtti napon is fertőz, és még általában az azt követő három-öt napban is biztosan, a gyermekek akár tovább is. Az influenza következménye enyhébb esetben elhúzódó légúti infekció - köhögés -, súlyos esetben azonban tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás is lehet. Kiterjedve bármelyik az egész szervezetet érintő fertőzéssé válhat, ami halálos kimenetelű is lehet.

Átvészelni?

Soha nem tudni előre, hogy kinél alakulnak ki szövődményes esetek. Gyakori az egyéb bakteriális, virális, úgynevezett felülfertőződés, ami jelentősen rontja a beteg állapotát, a gyógyulást nagyon elhúzódóvá teheti, növeli a kórházi elhelyezés időtartalmát és a halálesetek számát is.

A betegséget követően hosszú hetekre sokkal sebezhetőbbé válik a beteg minden egyéb, ebben az időszakban cirkuláló légúti kórokozóra, ami kellemetlen időszakot jelenthet számára.

Fokozott veszély

A krónikus betegek, kismamák, a 65 év felettiek, csecsemők, gyermekek különösen rizikósak az influenza szempontjából, de sajnos előfordulhat önmagukat fittnek gondoló személyek esetében is, bármely életkorban.

kismama (2)

Mit tegyen a beteg?

Másokért: figyelj arra, hogy ne betegíts meg másokat! Fontos a papír zsebkendő használata megfelelő módon, illetve a gyakori kézmosás.

Önmagáért: tüneti kezelés javasolt, antibiotikum csak a szövődményes esetekben szükséges. Lázcsillapítás, folyadékpótlás, ágynyugalom segítheti a mielőbbi gyógyulást.

Miért biztonságos az oltóanyag?

- Nagyon kevés vakcina esetében oltanak terhesség alatt, a kellő tapasztalat hiányában.  Az influenzavakcina bizonyos típusai esetében azonban több vizsgálat is igazolta, hogy az oltás nemcsak a mamát, hanem a babát is védi féléves koráig az influenzavírussal szemben, ha a mama oltott volt.  A védőoltás elmaradása miatti kellemetlenségek lényegesen jelentősebbek, komolyabbak lehetnek, mint az oltás következtében esetlegesen kialakuló jelenségek. Ezek lehetnek: láz, bőrpír, duzzanat a szúrás helyén, ritkán múló, rossz közérzet - mondja a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Régi, házi gyógymódok

Hasfájástól a megfázásig, felfázástól a székrekedésig mindenre lehet a konyhában találni házi orvosságot.

Nagymamád tudta, mit adjon rá: 8 gyakori baj házi gyógymódja

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük