Gyakran megszédülsz? Ezek a leggyakoribb és a ritka okok

Vérnyomás- és szívritmuszavar is okozhatja.

vernyomas-meres
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szédülés sokszor csak egy kis múló egyensúlyzavar, de járhat akár zavarodottsággal, ájulással is, ami veszélyes is lehet.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa szerint, ha valaki többször tapasztalja, érdemes utánajárni az okának, mely akár szív-érrendszeri eredetű is lehet. 

Gyakori és ritkább okok

Mindenki érez néha könnyű szédülést, melynek az esetek döntő többségében semmilyen komoly egészségi oka nincsen. Ilyenkor segít, ha leülsz vagy lefekszel, és az enyhe zavarodottság gyorsan elmúlik. Az egyik gyakori ok épp a testhelyzetben keresendő, az úgynevezett ortosztatikus hipotónia ugyanis az a jelenség, amikor hirtelen felálláskor megszédülsz. 

vérnyomás-4
Fotó: Getty Images Hungary

A gyors vérnyomásesés miatt ilyenkor átmeneti keringési elégtelenség alakul ki többek közt az agyban, ezért homályosul el a látás, és szédülsz meg. Ugyanilyen ártatlan ok lehet még a dehidratáció és egy akut betegség, például megfázás, influenza is. A gyakori lehetséges eredők közé tartozik még a stressz, a szorongás, a tériszony, az erős külső forróság, az alkohol, a drog használata és az alacsony vércukorszint is. 

Komolyabb betegségek 

- A tünetként jelentkező szédülést komolyan kell venni, különösen, ha hirtelen, és, ha gyakran jelentkezik. Ugyanis, ha a hirtelen megjelenő szédüléshez koordinációs és egyensúlyzavar, járási nehézség is társul, az lehet a stroke jele is, ami azonnali ellátást igényel. E tekintetben veszélyeztetettebbek a magasvérnyomás-betegek, hiszen a magas vérnyomás a stroke kialakulásának egyik fő rizikófaktora. A szédülés ugyanakkor viszonylag gyakran fordul elő alacsony vérnyomásnál, hirtelen vérnyomáscsökkenés esetén is - hangsúlyozza Vaskó doktor. 

Ha a szédülésből esetleg ájulás alakul ki, ezt is több oldalról érdemes körbejárni, hiszen számos ok meghúzódhat mögötte. Elájulhatsz a vércukorszint gyors csökkenése vagy emelkedése miatt, ide vezethet többek közt a nagy meleg, a hosszú állás, az erős stresszhatás, a fájdalom, az éhség és akár olyan neurológiai állapotok is, mint a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex. A leggyakoribb okok között lehetnek neurológiai eredetűek, otoneurológiai eredetűek, például a középfül és a vestibuláris rendszer betegségei, és kardiológiai eredetűek, például a szív ingervezetési zavarai, súlyos bradycardia, a carotis fokozott érzékenysége. Ritkán, de az is előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek, főleg az értágítók és a vérnyomáscsökkentők járnak mellékhatásként ájulással. Ha ezt tapasztalod, feltétlenül jelezd a kezelőorvosodnak. 

gyogyszer

Mit tehetsz magadért?

Amennyiben csak alkalmi, nem visszatérő szédülésről van szó, fontos, hogy leülj, ledőlj, igyál egy nagy pohár vizet, illetve, ha tudod, hogy vércukorszintesés áll a dolog mögött, egyél egy kis szénhidrátot, például kekszet. Ezenkívül hosszútávon ajánlatos eleget és jó minőségben aludni, kezeltetni az esetleges alvászavart, visszaszorítani az alkohol- és koffeinfogyasztást, valamint rendszeresen mozogni. 

Mikor kell kivizsgáltatni a szédülést?

- Ha a legegyszerűbb vagy ismert okok kizárhatók, érdemes elindulni a kivizsgálás útján, és utánajárni, hogy nem kardiológiai indokok állnak-e a szokatlan tünetek mögött. Elsősorban nyugalmi EKG-val, nyomás vagy masszázs alatt végzett carotis-EKG-val, 24 órás Holter-monitorozással és Shellong-teszttel tisztáznunk kell, hogy nincs-e valamilyen strukturális szívbetegség, magas vérnyomás vagy akár szívritmuszavar a háttérben - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

- Amennyiben nincsenek tünetek, ellenben a családban már előfordult szív-érrendszeri betegség, szintén fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető. Természetesen a magas vérnyomást, a szívritmuszavart és más, diagnosztizált kardiovaszkuláris betegséget is kezelni kell - egyrészt a tünetek megszüntetése, másrészt a komoly szövődmények elkerülése végett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stressz ellen

Mint a kardiológus is ismertette, a stresszhatás is kiválthat szédülést. Ezek a házi módszerek segítenek leküzdeni a feszültséget. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük