Járványszerűen terjed hazánkban a szívritmuszavar: az 5 leggyakoribb jelből felismerhető
Ne a stroke legyen az első jele!

szívroham
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar. Járványszerűen terjed, ma már hazánkban 300 ezer ember érintett, de a becslések szerint harminc év múlva ez a szám megháromszorozódik. Sok esetben már kritikus helyzetben derül ki, pedig leggyakrabban vannak jelei, melyekkel orvoshoz kell fordulni. 

A Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke, dr. Csanádi Zoltán kardiológus arra hívja fel a figyelmet, hogy egyrészt vedd komolyan tested jelzéseit, másrészt pedig azok, akik veszélyeztetettek, járjanak rendszeres ellenőrzésre. Ne a stroke legyen az első jel!

Pitvarfibrilláció

A pitvarfibrilláció az a kórkép, amikor a szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból - felső szívüregek - eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. A szív négy üregéből kettő nem jól működik, ezekben pang a vér. A nem vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés - stroke -, ami a legsúlyosabb szövődmény. De ne ez legyen az első jel!

szívbetegség

- Képzeld ezt úgy el, mint egy négyhengeres motort, ahol két henger lényegében leáll. Ugyan a szív még működik, de a két üreg nem dolgozik, így az összteljesítmény is csökken: a beteg fáradékony, erőtlen, hamarabb kimerül.  Ráadásul a vér pangása vérrög képződéséhez vezethet, ami a szervezet különböző pontjaira eljutva embóliát okozhat. Elzáródás jöhet létre a koszorúerekben, ilyenkor van infarktus, az agyi erekben, amikor kialakul a stroke, de elzárhatja a vese vagy a végtagok artériáit is.

A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösére emelheti, előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá, így a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a vesebetegségek. Fontos, hogy egyrészt figyelj tested jelzéseire, nem kell megvárni, hogy már a szélütés vagy embólia tudassa, hogy baj van. Másrészt azoknak, akiknél fennáll a kockázat, kell a folyamatos kontroll. Figyeld a pulzusodat, és, ha az vagy a vérnyomásmérő szabálytalanságot mutat, menj el orvoshoz - mondja dr. Csanádi Zoltán kardiológus, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- A szívritmuszavarnak több formája van. Lehet folyamatos vagy csak időszakos eltérés, ami ritkán, esetleg csak havonta egyszer, kétszer jelentkezik, ez utóbbit sokkal nehezebb kimutatni. Ehhez ma már vannak olyan monitorok, amiket hazavihet a páciens, és, ha rendellenességet észlel, saját maga képes az EKG-ját felvenni, és akár telefonon keresztül is elküldeni az orvosának, aki ebből már tudja, mi a probléma és a teendő. A hevesebb szívverés persze sok minden miatt kialakulhat, akár egy pánikroham is mutatkozhat ebben, de fontos, hogy elsődlegesen zárd ki a szívritmus valós zavarát. A pitvarfibrilláció esetén gyakran lehet szükség alvadásgátló kezelésre, amivel a stroke megelőzhető -hívta fel a figyelmet Csanádi doktor.

Mik a jelek?

  • Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet.
  • Fáradtság.
  • Légszomj.
  • Szédülés.
  • Mellkasi fájdalom.

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes, és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel. Sajnos az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudd ellenőrizni a pulzusodat, mellyel felismerhető a szabálytalan szívverés.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Egészségügyi kütyük

A szívroham is megelőzhető lehet: tíz hihetetlen egészségügyi innovációt mutatunk 2017-ből!

Ezt is szeretjük