A szívleállás veszélyes előjelei: a fáradtságtól a szédülésig - Amikor azonnal mentőt kell hívni
Bárhogy alakul ki a szívritmuszavar, komoly szövődményei lehetnek.

szívritmuszavar
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a szív munkabírása hosszabb időre csökken, akár életveszélyes helyzet is kialakulhat. Ilyenkor a cél a hatékony és biztonságos kezelés elrendelése, illetve ezzel együtt a személyre szabott életmód kialakítása. 

Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a szívritmuszavarok enyhébb és súlyos, ellátást igénylő formáira hívta fel a figyelmet.

A kamrai tachycardia infarktushoz vezethet

A szívritmuszavarok bizonyos formái, például a kamrai tachycardia extrém gyors és kaotikus szívritmust eredményeznek.  Az úgynevezett tartós kamrai tachycardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telítődni, és nem tudják megfelelően pumpálni a vért. Ezért a vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is veszélyes, mert kamraremegéssé, vagyis kamrafibrillációvá, a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. 


A kamraremegés tünetei

Veszélyes tünet az ájulás, az alig tapintható pulzus és alig mérhető vérnyomás, illetve a görcsroham. A kamraremegés rendkívüli vészhelyzet, ezért azonnal mentőt kell hívni. Az újraélesztéssel nem szabad a kiérkezésig várni, azonnal el kell kezdeni. Ez harminc mellkaskompresszió vagyis -nyomás, illetve két befúvásos lélegeztetés felváltva mindaddig, amíg el nem érhető a defibrillátor, illetve a szakszerű orvosi segítség meg nem érkezik.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte az első három halálozási ok között szerepelnek. Ezért is fontosak azok az orvosi találmányok, melyek a szívet támogatják. 

A pitvarfibrilláció stroke-ot okozhat

A szív felső üregeiben, a pitvarokban is kialakulhat fibrilláció, melynek hatására akár vérrögök is keletkezhetnek. Ha a vért a szív nem tudja teljes mértékben kipumpálni a pitvarból, akkor az ott maradva rögösödhet. Ha pedig ez a vérrög elszabadul, bekerülhet a véráramba, és megakadhat a szűkebb artériákban, például az agyban. A folyamat végeredménye a stroke, bár a vérrögök más szerveket is károsíthatnak. 

A pitvarfibrilláció tünetei

Felléphet szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradtság és légszomj, szédülés és mellkasi fájdalom. Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes, és csak rutin kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel. Ám az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudja valaki ellenőrizni a pulzusát, amivel felismerhető a szabálytalan szívműködés. A nem szabályos szívverésnél, egy-egy nagyobb dobbanásnál, extra ütésnél, szapora és rendetlen szívműködésnél mindenképpen érdemes kivizsgálást kérni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szükséges az alapos kivizsgálás

Az esetek jelentős részében nincs szó rendellenességről, mert a stressz, a túlzott kávé- és energiaital-fogyasztás, illetve a túlterheltség is okozhat ilyen jellegű tüneteket, melyek hátterét azonban fontos tisztázni. A nyugalmi EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és más speciális elektrofiziológiai vizsgálatra.

Amint megszületik a szívritmuszavar diagnózisa, és megtalálják a probléma okát, megkezdődhet a célzott kezelés. Ez történhet gyógyszerekkel, pajzsmirigykezeléssel, vaspótlással és a szervezet ionháztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral vagy pacemakerrel, kardioverzió nevű eljárással vagy katéteres ablációval. 

Ezt is szeretjük