Hiába élsz egészségesen, lehetsz szívbeteg: ez az egyik első jel

Ez egy természetes folyamat, de a rendhagyó jelekre oda kell figyelni.

fáradt-nő (3)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki elmúlt negyvenéves, és azt veszi észre, hogy korábbi edzésteljesítménye csökken, vagy mellkasi szorítást érez, elképzelhető, hogy szívproblémák állnak a háttérben.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a figyelmeztető tünetekre és a kivizsgálás lépéseire hívta fel a figyelmet.

A teljesítmény bizonyos fokig romlik

Bizonyított, hogy a futók átlagosan 6%-kal lassabban futnak, miután betöltik a negyvenet. Csökken az erő, a hajlékonyság és a csontok sűrűsége is. Ezek természetes folyamatok, melyek ellen a megfelelően kialakított, teljesítménydiagnosztikára épülő edzéssel sokat lehet tenni. Ilyenkor nagyobb hangsúlyt kell helyezni az izomerő növelésére és a hajlékonyság megőrzésére, ami később az állóképességi teljesítmény fokozódását is eredményezi. Ugyanakkor van néhány gyanút keltő tünet, mely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának.

Ezekre a jelekre kell odafigyelni

Ha csökken annak a terhelésnek az ideje vagy intenzitása, ami már lihegésre készteti az embert, az intő jel lehet. Gyanúra adhat okot, ha a hétköznapi mozgás - mint néhány emeletnyi lépcsőzés vagy egy sprint a busz után - komolyan kimerít. Ha a pulzus jóval lassabban rendeződik az edzés után, mint korábban, azt jelezheti, hogy a szívnek több időre van szüksége az alkalmazkodáshoz.

Kivizsgálást igénylő panasz a mellkasi szorítás vagy fájdalom, a szívdobogásérzés. Ha ez az érzés már mindenféle beazonosítható ok nélkül és rendszeresen jelentkezik, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Mindenképpen figyelmet igényel, ha rendetlenkedik a szív, be-bedobban, vagy kihagy egy ütemet.

A szív és az érrendszer folyamatos intenzív munkának van kitéve. Nem árt, ha természetes úton tudod támogatni, erre kiválóak a különböző, jó ízű és gyógyhatású teák. 

Ezek a vizsgálatok ajánlottak

Elsősorban egy kardiológiai vizit ajánlott bármilyen teljesítménycsökkenés vagy mellkasi panasz esetén. A panaszok, a kórtörténet és az esetlegesen már szedett gyógyszerek segítenek elindulni valamilyen irányba. Az egészségeseknek is fontos évente a laborvizsgálat, mely olyan rejtett problémákra világíthat rá, melyek a háttérben húzódhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A laboreredmények értékelése után kiderül, hogy a nyugalmi EKG-n túl szükség van-e terheléses EKG-ra. Vannak olyan betegségek, amelyeknek az EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek. A vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak. Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom vagy akár a nehézlégzés, ritmuszavar.

Az esetleges billentyűhibákat, illetve a szívritmuszavar mögött meghúzódó egyéb okokat sokszor a szívultrahanggal lehet kimutatni. A kivizsgálás különösen ajánlott azoknak a negyveneseknek, akik máskülönben fittnek, általában egészségesnek érzik magukat, de az említettekhez hasonló, zavaró tüneteket tapasztalnak. 

Ezt is szeretjük