Magas a pulzusod, de alacsony a vérnyomásod? Súlyos betegséget jelezhet

Mindkettő összefügg a szívritmuszavarokkal, melyeknek különböző fajtái vannak.

pulzus
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szívritmuszavarnak két fő formája van, vagy túl gyorsan, vagy túl lassan ver a szív. A szakértők pedig nemcsak aszerint osztályozzák a szívritmuszavart, hogy honnan ered, hanem a szívverés sebessége alapján is. 

Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a tachycardiáról beszélt, amikor száznál többet ver a szív egy perc alatt.

A pulzus és a vérnyomás összefügg

A magas pulzusszám gyakran együtt jár az alacsony vérnyomással. Ennek az az oka, hogy az okos szervezet kompenzálni próbál. Ha túl alacsony a vérnyomás, nem tudja elég oxigénhez, tápanyaghoz juttatni a szöveteket, ezért felgyorsul a szívverés, hogy több vér kerülhessen a rendszerbe.

Míg egészséges személyeknél általában normális a pulzus, sportolóknál gyakran az alacsonyabb pulzus és vérnyomás a normális. A szívritmuszavar is okozhat alacsony vérnyomást, ami viszont magas pulzusszámmal jár. Bizonyos esetekben éppen a gyors szívverés okozza az alacsony vérnyomást. 

Tachycardia lehet a pitvarokban 

Ha a szív pitvarait érinti a tachycardia, kialakulhat pitvarfibrilláció, pitvarlebegés és szinuszcsomófüggő supraventricularis tachycardia, illetve Wolff-Parkinson-White szindróma. A pitvarfibrilláció tünete a gyors, szabálytalan és gyenge szívverés, ami könnyen vezethet olyan komoly következményekhez, mint a stroke. Gyengeség, fáradtság, szédülés vagy eszméletvesztés, mellkasi fájdalom, légszomj, szorongás, félelemérzet kísérheti. 

Kamrákban is kialakulhat a szívritmuszavar

A tartós kamrai tachycardia veszélyessé is válhat, mivel a kamrák nem tudják megfelelően pumpálni a vért. Ezért a vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a típusú ritmuszavar kamraremegéssé, a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. Legtöbbször egy mögöttes szívbetegség vagy egy súlyos trauma, például villámcsapás okozza a kamraremegést. 

Gyermekkorban egy veleszületett genetikai rendellenesség miatt alakulhat ki a hosszú QT-szindróma, mely a szív ingervezető rendszerének zavara. Felnőttkori megjelenése bizonyos betegségeknek vagy gyógyszereknek tudható be. Ezeknél a betegeknél gyakrabban alakul ki szokatlanul gyors szívverés, általában fizikai vagy érzelmi megrázkódtatás hatására. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden szívritmuszavarnál javasolt a kivizsgálás

Mivel a magas pulzusszám és az alacsony vérnyomás olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint a gyengeség, a csökkent terhelhetőség, a szédülés és mellkasi fájdalom, egyre többen fordulnak még idejében orvoshoz. Először szakorvosi vizit történik, ami eldönti, milyen további vizsgálatokra lehet szükség. 

A szívritmuszavar vizsgálati csomagja a legtöbb szükséges információhoz hozzájuttat, hiszen a nagylabor vizsgálatból, a nyugalmi és Holter-vizsgálatból, vagyis a 24 órás EKG-ból, valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából már sok mindenre fény derülhet. Minél előbb meghatározzák az okokat, annál egyszerűbb és hatékonyabb lehet a kezelés, és annál nagyobb eséllyel védhetők ki az esetlegesen súlyos következmények.  

Ezt is szeretjük