6 dolog, ami előre jelzi a szívrohamot: még a mellkasi fájdalom előtt vagy helyett

Olyan tünetek is vannak, amelyeket nem elsősorban az infarktushoz kötnél.

szívroham, infarktus jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki nem ismeri a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait és jeleit, illetve a kivizsgálás és kezelés jelentőségét, könnyen bajba kerülhet egy esetleges rohamnál. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a leggyakoribb tévedésekre hívta fel a figyelmet.  


A fiatalság nem zárja ki a betegséget, mert az ő életmódjuk különösen tele van rizikófaktorokkal. Egyre fiatalabbaknál jelentkeznek szívbetegségek. Különösen azoknál, akik elhízással vagy cukorbetegséggel küzdenek, illetve nem mozognak és dohányoznak.

A magas vérnyomás nem mindig jár tünettel

A magas vérnyomást éppen azért nevezik csendes gyilkosnak, mert sokszor nem is tudni a jelenlétéről. Számtalan esetben csak egy rutin orvosi ellenőrzésen derül fény a magas értékekre. Sokan nem veszik komolyan az olyan felmerülő tüneteket sem, mint a fejfájás, tompa fájdalom a tarkóban vagy halántékban, ami lehajláskor fokozódik.

A romló koncentráció, egyensúlyérzék, verejtékezés és múló látászavar is ide tartozik. Pedig a magas vérnyomás korai felismerése és kezelése olyan komoly következményekről is megvédhet, mint a szívinfarktus, a stroke vagy a vesekárosodás.

Nem csak a mellkasi fájdalom jelez infarktust

Bár a szívinfarktusnak gyakori tünete a mellkasi szorító fájdalom, néha más tünetekkel jelentkezik a baj. Ilyen lehet a légszomj, hányinger, szédülés és gyengeségérzet, illetve a karokban, állkapocsban, nyakban és hátban megjelenő fájdalom. A szívritmus számtalan okból változhat, így például edzés során felgyorsul, alváskor lelassul, így az esetek többségében nem szükséges miatta aggódni. Ugyanakkor a szabálytalan szívverés lehet a szívritmuszavar jele is, amelyet feltétlenül ki kell vizsgáltatni.

A cukorbetegség is kapcsolatban van a szívproblémákkal. Nézd meg a diabétesz kezdeti bőrtüneteit!

Hámlás, viszketés és furcsa redők: képeken a kezdődő cukorbetegség bőrtünetei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cukorbetegség és genetika

A cukorbetegség kezelése csökkentheti vagy késleltetheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de a rizikó ebben az esetben is nagyobb, mint a nem cukorbetegeknél. Különösen igaz ez, ha olyan további tényezők is jelen vannak, mint a magas vérnyomás, elhízás, fizikai inaktivitás és dohányzás. A szívbetegségre való genetikai hajlam mellett ugyanakkor mindenkinek lehetősége van jelentősen csökkenteni a megbetegedés esélyét. A megelőzésnek a rendszeres kardiológiai kontroll és az életmód reformja az alappillérei.  

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Koleszterinszint és lábfájdalom

20 éves kortól ötévente, 30 éves kortól legalább évente javasolt mérni a koleszterinszintet is. Ha a családban van szív- és érrendszeri beteg, a fiataloknak is évente érdemes ellenőriztetni magukat, mert már gyermekkorban is betegségek rizikófaktora lehet a magas koleszterinszint. Ha a lábban vagy vádliban jelentkező fájdalom eleinte csak járáskor, később már nyugalomban is tapasztalható, perifériás artériás betegség is állhat a háttérben. Ez egy érszűkülettel járó betegség, ami kezeletlenül könnyen stroke-hoz vagy szívinfarktushoz vezethet. 

Ezt is szeretjük