Hétköznapi dolog lehet a szívroham első jele: a hidegben jóval gyakoribb lehet!

Az általános tüneteket mindenki ismeri, de erről tudtál?

Szívroham és hideg kapcsolata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő időszakban rendkívül hideg lesz. Az alacsony hőmérséklet a szívproblémákkal küzdő emberek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szívnek a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.

Ebben az időszakban megnövekszik a hirtelen szívhalál kockázata, illetve megnő a szívinfarktusok száma is. Arról, hogy miért jelent problémát a hideg idő, és milyen figyelmeztető jeleket kell komolyan venni a súlyos szív- és érrendszeri károsodások elkerülése érdekében, dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa tájékoztatott.

A hideg idő veszélyes a szívbetegeknek

Mivel az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az erek, így a szív artériái is, csökken a szívizmok vérellátása. Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében is, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa.

A következmény a görcskészség növekedése miatti szorító mellkasi fájdalom, vagyis az angina pectoris. Előfordulhat még a trombózishajlam fokozódása, a hirtelen szívhalál és a szívizomelhalással járó életveszélyes állapot, vagyis a szívinfarktus kialakulása.

A szívroham jellemző és szokatlan tünetei

Kevesen tudják, hogy a szívroham ismert jelei mellett a teltségérzet, valamint az emésztési zavarokhoz hasonló tünetek is előfordulhatnak kísérőként. Ezzel jár a mellkasi szorító érzés vagy nyomás a szegycsont mögött, mely átterjed a hát, nyak, karok, állkapocs, váll és főként a bal kar területére. Az izzadás és a verejtékes, hűvös bőr is tünet, amivel járhat légszomj, nagyfokú fáradtság, szorongás, gyors és szabálytalan pulzus.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyen esetben haladéktalanul mentőt kell hívni, és kardiológiai centrumba kell menni, ahol megkezdik a keringés helyreállítását az elzáródott szakaszon. Minél hamarabb történik meg a beavatkozás, annál nagyobb a túlélés esélye és a maradandó egészségkárosodás veszélyének az elkerülése.

Alapszabályok a hidegben

A szív egészsége érdekében érdemes néhány alapszabályt betartani. Akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben. Főleg az idős embereknél kell erre odafigyelni, akik már nem észlelik a testhőmérsékletük csökkenését. Ilyenkor ugyanis reflexes úton szűkülnek az erek, ami anginás mellkasi fájdalmat provokálhat.

Gyógyító erdő Magyarországon: ide menj, ha vérnyomás- vagy szívproblémád van!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szívbetegek hidegben ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást. Kerülni kell a megerőltető sportokat, akár a hólapátolást is. A szabadban mozgásra inkább a könnyedebb mozgásforma ajánlott, amely nem emeli meg a pulzust. Ilyen lehet egy könnyű séta, a lassú kocogás vagy egy kellemes kirándulás.

Mit tehetsz a szívinfarktus megelőzéséért?

A legfontosabb, hogy időben felismerd a figyelmeztető jeleket, és azonnal orvoshoz fordulj. A kardiológiai vizsgálat során nyugalmi, illetve terheléses EKG-vizsgálattal, Holter-vizsgálattal és szívultrahanggal figyelik a szív állapotát és monitorozzák a lehetséges elváltozásokat.

A megfelelő diagnózis alapján állítja fel a kardiológus azt a terápiát, amellyel megelőzhetőek a súlyos szív- és érrendszeri katasztrófák, illetve jelentősen javítható a szív állapota. A rendszeres szűréseken kívül kiemelendő fontosságú a megfelelő életmód is a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének érdekében.

Ezt is szeretjük