3 darab naponta, és megelőzheted a szívinfarktust

Filléres, de nagyon hatékony!

Ha szeretnéd megelőzni a szívbetegségeket, ebből egyél!

nagykep?cikkid=163863&kep=lany-sziv1-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberek évezredek óta tisztában vannak a fokhagyma jótékony tulajdonságaival. Az egyiptomi piramisokat építő rabszolgák - akárcsak a római katonák - naponta több fokhagymagerezdet kaptak, hogy fenntartsák az erejüket.

1958-ban Louis Pasteur megerősítette, hogy a fokhagyma antibakteriális hatással rendelkezik. A specifikusabb antibiotikumok megjelenése előtti időkben a fokhagymát használták a fertőzések kezelésére.

A fokhagyma körülbelül kétszáz, biológiailag aktív komponenst tartalmaz, melyek közül sok ellensúlyozza bizonyos betegségek - köztük a szívbetegségek - hatásait. A fokhagyma gazdag a szulfurtartalmú aminosavakban - a proteinek összetevői - is, melyek antioxidánsként hatnak a szervezetben.

A fokhagyma és a koleszterin

Stephen Warshafsky, a New York-i Egészségügyi Iskola - New York Medical School - munkatársa szerint számos kutatás bizonyítja, hogy akár már napi egy gerezd fokhagyma is 9%-kal csökkentheti a magas koleszterinszintet. A londoni Királyi Orvosi Kamara - Royal College of Physicians - egy jelentése szintén megerősítette ezt, miután a fokhagymakapszulát vagy -tablettát szedők körében a koleszterinszint átlagos 12%-os csökkenéséről számolt be.

Amellett, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a fokhagyma segít megvédeni a koleszterint az oxidálódástól. A Kansasi Egyetem Egészségügyi Központjában dolgozó William Harris által végzett kísérletben a páciensek két héten keresztül napi hat, 100 milligramm fokhagymaport tartalmazó kapszulát kaptak. Ez az adag a harmadára csökkentette az LDL-koleszterin oxidációját. A fokhagyma ezen felül hígítja a vért, és ezáltal megakadályozza a gyakran szívrohamot, stroke-ot okozó vérrögök kialakulását és az artériák elzáródását. Ezt oly módon éri el, hogy meggátolja a vérben található vérlemezkék összetapadását.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ajoene, a csodaszer

Eric Block, a New York-i Állami Egyetem kémiaprofesszora szerint ez a hatása a benne található ajoenének köszönhető. Elkülönítve ez a vegyület olyan erős véralvadásgátló tulajdonsággal rendelkezik, mint maga a fokhagyma.

Nem minden fokhagymakivonat tartalmaz jelentős mennyiségű ajoenét, vagyis a fokhagyma által nyújtott védelem megszerzésének legbiztosabb módja, ha magát a fokhagymagerezdet fogyasztod el.

Napi három nyers fokhagymagerezd nagyjából 20%-kal csökkenti a véralvadás mértékét - az egyetlen gond az, hogy senki sem fog a közelünkbe merészkedni! Érdekes módon a főtt fokhagyma legalább ennyire hatásos - ha nem hatásosabb - a vérrögök kialakulásának megakadályozásában.

Fokhagyma a szívinfarktus ellen

Még ennél is biztatóbbak azok az eredmények, amelyek szerint a fokhagyma csökkenti a szívroham kockázatát - még akkor is, ha már elszenvedtél egyet. Az indiai Tagore Egészségügyi Főiskolán dr. Arun Bordia vezetésével végzett, három évig tartó kutatás során négyszáz beteget - akik már átestek egy szívinfarktuson - két csoportba osztottak.

Az egyik csoport fokhagymakapszulákat kapott - napi hat-tíz gerezdnek megfelelő mennyiséget -, és a koleszterinszintjük jelentősen alacsonyabb volt, illetve kisebb arányban szenvedtek el egy újabb szívinfarktust, mint a másik csoport tagjai, akik nem kaptak fokhagymát. Miután évtizedeken át kutatta a fokhagyma hatásait, a kardiológus dr. Bordia meg van győződve arról, hogy a fokhagymának fontos szerepe van a kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzésében.

A halolajak és a fokhagyma jól ismert pozitív hatásait figyelembe véve felmerülhet az emberben, vajon milyen lenne a kombinált hatásuk. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a fokhagyma-koncentrátum - 900 milligramm naponta - és a halolaj kombinációja lényeges csökkenést idézett elő a koleszterin, az LDL-koleszterin és a vérzsírok szintjében.

Mennyi és milyen fajta fokhagymára van szükség?

A legtöbb vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy már napi egy-három gerezd fokhagyma fogyasztása is jótékony hatást biztosít. Bár a fokhagyma hozzáadása az étrendhez nyilvánvalóan számos pozitív hatással jár, sokan idegenkednek a gondolattól. Ebből az okból kifolyólag a fokhagyma kapszula, illetve olaj formájában is elérhető. Sőt, ma már illatmentes fokhagymát is lehet kapni.

De vajon ezek az étrend-kiegészítők ugyanolyan hatásosak, mint az igazi fokhagyma? A fokhagymában található több száz aktív vegyület közül kettőről biztosan tudni, hogy különösen kedvező hatással rendelkezik - ez az allicin és az ajoene. Ha fokhagyma helyett a kapszulára teszed le a voksodat, mindenképpen győződj meg arról, hogy tartalmazza ezt a két fontos vegyületet. Ha a címkén nem szerepelnek a részletes összetevők, nyugodtan hívd fel a gyártót, és kérdezd meg tőle.

Cikkünk Patrick Holford Mondj nemet a szívbetegségekre című könyve alapján készült.

Nincs semmi természetes a szívbetegségek okozta halálban. Nagyon sok olyan kultúra létezik a világon, melynek tagjai között nem különösebben magas a stroke vagy a szívroham előfordulási aránya. A jó hír az, hogy valamennyi kockázati tényezőt - a genetikai hajlam kivételével - ki lehet küszöbölni meglehetősen egyszerű, fájdalommentes étrend- és életstílusbeli változtatásokkal. Ebben segít ez a nagyon hasznos, akár életmentő kiadvány.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2690 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük