Szívdobogás, gombóc a torokban, hajhullás: vedd komolyan a tüneteket!

A vashiány okozhat egészen furcsa és szokatlan tüneteket is.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van tavaszi fáradtság, őszi levertség, téli depresszió - és nyári vashiány. Most, amikor kirobbanó formában szeretnél lenni, talán sokszor indokolatlan bágyadtság tör rád. Nem biztos, hogy csak a fülledt meleg vagy a fesztiválok szívták le az energiádat.

Könnyen lehet, hogy hiányzik a testedből az az alapvető elem, melyet a szervezet nem képes magától előállítani, hanem csak külső forrásokból jut hozzá. A vas legfontosabb feladata az, hogy biztosítsa az oxigén eljutását a sejtekhez, tehát a hiányát nagyon hamar meg fogod érezni.

A vashiányos állapot szokatlan tünetei

Ha azt hiszed, hogy a vashiány nem okoz komolyabb gondot, nagyon tévedsz. A már ismert tünetek mellett - sápadt arcbőr, fáradékonyság és aluszékonyság, általános gyengeség és lanyhult koncentrálási képesség - vannak olyan jelek is, melyekről nem is hinnéd, hogy a csökkent vastartalom számlájára írhatók.

Ha például az átlagosnál többször fáj a fejed, meglehet, hogy vasra van szükséged. Az agy ugyanis nagyon érzékeny az oxigén hiányára, és ha nincs elég vas, nincs, ami közvetítse az oxigént az agyi erekhez.

Hajhullás

Ha reggelente a fésülködésnél a megszokottnál jóval több kihullott hajszál marad a hajkeféden, ezt is okozhatja vashiány. Az intenzív és hatékony oxigéncsere jót tesz a hajhagymáknak, ám ha lanyhul vagy megszűnik, a haj gyökere és tartószerkezete elhagyja magát, és kihullajtja a hajszálakat. Ilyenkor is érdemes kontroll után, a hiányállapotot kezelve azonnal elkezdeni a vaspótlást.

Szívdobogás

A keringési rendszer azonnal megérzi a vas alacsony szintjét, hiszen ha kevesebb oxigént szállít a vér, nagyobb erőbedobással próbál keringeni, a szív pedig hevesebben fog dobogni. Ez is egy olyan tünet, amit azonnal érdemes kezelni.

Gombóc a torokban

Ha edzés után vagy aktív fizikai munkát követően többször is előfordul, hogy gombócot érzel a torkodban és még a nyelés is nehezebb, akkor megint csak érdemes vashiányra gyanakodni.

Megváltozik a nyelv vagy a nyelőcső

Ritka és komolyabb tünet, hogy a nyelv és a nyelőcső térfogata és formája megváltozik, de ha megtörténik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Egyszerű vizsgálattal eldönthető, hogy csak a vasat kell-e pótolni, hogy enyhüljön a kellemetlen jelenség.

Az étkezés fontossága vashiány esetén

A vasat pótolni legtermészetesebben étkezés során lehet. Érdemes itt inkább állati eredetű ételekből meríteni, mert a növényi vas felszívódása sokkal nehezebb a szervezet számára. Hiába imádod tehát a spenótot, próbálj meg hozzá egy kis roston pirított hagymás májat is enni, és akkor teljes lesz a vaskúrád.

7 egyszerű étel vérszegénység ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan deríthető ki a vashiány?

A vashiányos állapot legegyszerűbben egy sima vérvétellel kideríthető. Ha kisebb mértékű a probléma, az orvos is a vasban gazdag ételek fogyasztását fogja ajánlani. A jó minőségű és főleg vörös húsok mellett ilyenek még a hüvelyesek, a szezám-, tök- és lenmag, a tojás sárgája és a búzakorpa. Emellett a kacsa-, sertés- és borjúmáj tartalmazza a legtöbb nyomelemet.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Krónikus vashiánynál a kezelőorvos koncentrált vaspótló készítményeket ír fel, melyek kúraszerű alkalmazása után helyreáll az ideális állapot.

Ezt is szeretjük