Éreztél már ilyet? Lehet, hogy csendes szívroham volt - Ezek a tünetei

A szívproblémák dobogósak hazánkban a halálozási okok között.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy tanulmány szerint a szívrohamok közel felénél nem tapasztalhatóak az infarktusra jellemző tünetek. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa elmondta, hogy mi a jellemzője a csendes szívrohamnak, miért nagyon veszélyes, és hogyan lehet a kialakulását hatékonyan megelőzni.

Ennek az infarktustípusnak az a jellemzője, hogy elszenvedője nem érzékeli az szívrohamra jellemző tüneteket. Nincsenek mellkasi fájdalmai, légszomja, a karokba, illetve a mellkasba kisugárzó fájdalma. A vizsgálat során fény derült arra, hogy egyes páciensek úgy estek át szívrohamon, hogy esetenként csak fáradtságot és más, bizonytalan tüneteket tapasztaltak.

Kutatás a csendes szívrohamról

2016 májusában az Egyesült Államokban, a Wake Forest Orvosi Egyetemen az eddigi legnagyobb szabású tanulmányt végezték a csendes szívrohamokkal kapcsolatban. A kutatás több mint kilencezer középkorú nő és férfi részvételével, 13 éven át, rendszeres klinikai ellenőrzés keretében zajlott.

Ennek során a szívbetegséghez vezető koszorúér-károsodás okait kutatták, illetve azt tanulmányozták, hogy milyen arányban alakul ki a szívroham csendes formája. A vizsgált személyek körében bekövetkezett szívrohamok 45%-a tartozott ebbe a kategóriába.

A jellemző tünetek hiánya

Panaszmentesség jellemzi a rohamot, illetve a nem jellegzetes tünetek megjelenése. Ilyen a mellkas környékén érzett enyhébb fájdalom, hányinger, hányás, gyomorégés, légszomj. A csendes szívinfarktus is nagymértékű károsodást képes okozni a szívizomban, és éppúgy veszélyeztetheti a páciens életét, mint a klasszikusan lezajló infarktus.

Ebben az esetben is részben vagy teljesen megszűnik a szívizom vérellátása, és bekövetkezik a szívizom elhalása. A legnagyobb gondot viszont éppen az okozza, hogy mivel nem jelennek meg látható és érzékelhető tünetek, a problémát legtöbbször nem azonosítják időben, így elszenvedője nem részesül megfelelő ellátásban.

Mit tehetsz, hogy elkerüld?

Aki már elmúlt 40 éves, és meglévő kockázati tényezőkkel rendelkezik, vegyen részt rendszeresen kardiológiai szűrésen, ajánlja a szakorvos. Tehát ha a családban előfordult szívroham, magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás és dohányzás, a megelőző szűrés életmentő lehet.

A szűrés során először az anamnézis, vagyis az egyéni és családi kórelőzmény felvétele történik meg. Utána fizikális vizsgálat és vérnyomásmérés következik. A szív struktúrájának és funkciójának monitorozását EKG- és ECHO-vizsgálattal nyugalomban, illetve terhelés alatt is végezheti az orvos. Szükség szerint, időszakosan jelentkező szívpanaszok esetén 24 órás vérnyomásmérést, illetve 24 órás EKG-vizsgálatot is elrendelhet az orvos, otthon tartható, hordozható eszközök segítségével.

A leletek ismeretében a kardiológus meghatározza a szükséges terápiát, és életmódbeli változtatásokra vonatkozó javaslatokat tesz. Ilyen javasolt változás a dohányzás elhagyása, a súlytöbblet leadása, a koleszterinben gazdag és zsírtartalmú ételek fogyasztásának mellőzése és a só bevitelének csökkentése. Ugyanolyan fontossággal bír a stressz kezelése és a rendszeres testmozgás is. Kattints ide, és azt is megtudhatod, milyen tünetek jelzik akár egy hónappal előre is a szívrohamot.

Ezt is szeretjük