Elhagyható valaha a vérnyomásgyógyszer? Orvos válaszolja meg a gyakori kérdést
Ha nem is elhagyni, de csökkenteni lehet? Erre a kérdésre kerestük a választ a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistájával.

vérnyomás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok gyógyszerszedőben felmerül a kérdés, hogy ha egy ideje normális értékeket mér, csökkentheti-e vagy elhagyhatja-e a magas vérnyomásra kapott gyógyszert.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája a leggyakoribb kérdésekre válaszolt.

Mikor kell a gyógyszer?

160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában az első lépés az életmódkezelés. Az e fölötti vérnyomásnál is nagy szerepe van az életmódkezelésnek – a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és/vagy szövődmények megléte esetén.

vérnyomás (2)

Az életmódkezelés egyik része a mozgásterápia, amely magas vérnyomás esetén a lehetőleg minden nap végzett, közepes intenzitású kardió mozgásra - intenzív sétára, futásra, kerékpározásra, úszásra - épül. A másik fontos elem a táplálkozás. Optimális lehet a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs-, zöldség-, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehérhús-fogyasztás és a sófogyasztás visszaszorítása.

Módosítható a dózis?

A gyógyszer vagy gyógyszerek dózisát sok tényező befolyásolja, így – az orvos rendelése szerint – csökkentés és emelés is lehetséges. Az időjárás például kihat a vérnyomásra is, hiszen hideg időben az erek szűkülnek, melegben kitágulnak. Az összehúzódás miatt a vérnyomás megnő, a kitágulás miatt csökken. Így az orvos dönthet arról, hogy évszakváltáskor szükséges-e csökkenteni vagy növelni a dózist. - Ugyanígy dönthet a váltásról, ha állapotváltozás, esetleg szokatlan tünetek jelentkeznek. Igaz ugyanis, hogy önmagában a magas vérnyomás nem okoz különösebb tünetet, de ha esetleg szédülés, fülzúgás, fejfájás, rendetlenkedő szívverés tapasztalható, mindenképpen szükséges egy kontrollvizsgálat. Bármilyen furcsa, de néhány esetben nem az derül ki, hogy növelni kell a dózist, éppen ellenkezőleg: előfordulhat, hogy a túlkezelés áll a problémák hátterében. Ilyenkor nyilván csökkenteni kell az adagot – mondja Kapocsi doktornő.

Gyógyszerváltás

Elsősorban akkor kell mérlegelni a váltást, ha az alkalmazott szer hatására nem történik javulás. Akkor is váltani kell, ha bizonyos mellékhatások jelentkeznek. Ezek legtöbbször csak kisebb kellemetlenségek, ám vannak olyan esetek – pl. lábdagadás, szívritmuszavar -, amikor más terápiát javasol az orvos. A váltás után a tünetek legtöbbször megszűnnek.

vérnyomás-4

Átmeneti gyógyszerszedés

- A magas vérnyomás egy olyan állapot, amely ha egyszer már kialakult, rendszeres ellenőrzést és egészséges életvitelt igényel. Viszont az, hogy a betegnek élete végéig gyógyszert kell-e szednie, az minden esetben egyedi döntés alapján dőlhet el – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája. - A hipertónia kezdeti stádiumában például, amikor elsősorban a fizikai, szellemi túlterhelés, illetve a stressz váltja ki a vérnyomás-emelkedést, az életmódváltás - például pár kilogramm fogyás, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása - és az átmeneti vérnyomáscsökkentő kezelés után pár hónappal akár el is hagyható a gyógyszer.

Hasonlóképpen a terhesség utolsó hetében vagy szülés során fellépő hipertónia is megszűnhet a szülés után pár héttel, akárcsak a menopauza által provokált magas vérnyomás. Az érintetteknek azonban tudnia kell, hogy a gyógyszer dózisának változtatása, esetleg elhagyása kizárólag orvosi javallatra történhet. Ennek az az oka, hogy ha a normálérték csupán a készítményeknek köszönhető, a vérnyomás ismételten meg fog emelkedni, ha a páciens elhagyja a gyógyszereket.

(Képek: Getty Images Hungary)

Szíverősítő teák

A gyógyszeres kezelés minden esetben kiegészítendő az egészséges életmóddal: ezek a teák hatékony szíverősítők.

Ezt is szeretjük