Mi az a Conn-szindróma? Érdemes gyanakodni, ha magas a vérnyomásod

A szindróma egyik fő jellegzetessége, hogy magas vérnyomással jár.

Mellékvese túlműködése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jellemző tünete a magas vérnyomás ennek a ritka endokrin kórképnek, mely a lakosság 1-2%-át is érintheti akár.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája azt mondja, ritka, mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolnak rá, amikor izomgyengeség és gyakori vizelettartási problémák gyötrik a beteget, ráadásul a vérnyomása is magasabb értéket mutat. 

A Conn-betegség

A ritka endokrin kórképet, a Conn-szindrómát - mely a hazai lakosság 1-2%-át, tehát 100-200 ezer embert érint - a mellékvese külső rétegének túlműködése okozza, ami által fokozódik a szervezet nátrium- és vízvisszatartása, ami izomgyengeséghez, fokozott szomjúsághoz vezet, illetve kialakul a hipertónia, melyre külön figyelni kell. 

vérnyomás-4

A betegség oka

A Conn-betegség hátterében leggyakrabban jóindulatú adenoma, esetleg ritkán rosszindulatú daganat áll, mely egyedül műtéti úton gyógyítható. Az adenoma miatt az aldoszteron, a vízháztartást szabályozó szteroid termelése fokozódik, ami serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását. Emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik, egyidejűleg pedig a szervezet elkezd káliumot veszíteni, ami az izomgyengeséget okozza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindenre kiterjedő vizsgálat

A mellékvesekéreg betegségeinek elsődleges vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok, valamint képalkotó vizsgálatok is szükségesek - CT, MRI, mellékveseér-festés. Megnézik a laborvizsgálat keretében a nátriumszintet, a káliumszintet, a renint, az aldoszteronszintet, illetve a fokozott káliumürítést a vizeletben. EKG-vizsgálat esetén a szakorvos jellegzetes eltérés után kutat a szívműködésben.

- A Conn-szindróma gyógyítása sebészi úton történik. A megfelelően eltávolított mellékvese-daganat végleges gyógyulást eredményezhet. Amennyiben a vérnyomás normalizálódik, kezelés nem szükséges. Előfordul viszont, hogy az évek óta meglévő Conn-szindróma miatti hipertónia maradandó érfalkárosodást okoz, és ez vezet a magas vérnyomás megmaradásához műtét után is. Ennek értéke azonban jóval alacsonyabb, mint műtét előtt - tette hozzá a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Ételek magas vérnyomás ellen

A krónikusan fennálló magas vérnyomást bizonyos ételek rendszeres fogyasztása is csökkentheti - természetesen a szükséges kezelés mellett. 

10 szuper étel, ami felveszi a harcot a magas vérnyomással

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük