Nem szabad visszatartani sokáig a vizeletet: meglepő hatása lehet a vérnyomásra
A visszatartott vizelet növelheti a vérnyomást.

wc-hugyuti-vizeles-inger
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás szerint a vérnyomást még a visszatartott vizelet is növelheti, más tényezők mellett.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, mit érdemes számításba venni a mérésnél.

Nem érdemes tartogatni

Nemrégiben koreai kutatók tettek közzé egy kutatást, amelybe 172, 40 és 60 év közötti nőt vontak be. Egyikük sem szedett magasvérnyomás-gyógyszert, és nem voltak urológiai betegségeik, valamennyien normál BMI-vel rendelkeztek. Náluk a kutatók a vese telítettségét és a vérnyomást mérték, előbbit hasi ultrahanggal, utóbbit vérnyomásmérővel.

wc

Az eredményekből kiderült, hogy a legalább 3 órán át visszatartott vizelet felvitte a vérnyomásértékeket. Vizelés előtt átlagosan 124.2 ± 20.8 Hgmm volt a szisztolés érték és 78.3 ± 13.3 Hgmm a diasztolés, míg ürítés után mindkét érték csökkent: a szisztolés érték 120.0 ± 21.0 Hgmm-re, a diasztolés érték pedig 75.4 ± 12.3 Hgmm-re. A szakértők szerint tehát a vérnyomást érdemes mindig vizeletürítés után mérni, amikor a vese üres.

A vese és a szívműködés kapcsolata

Különösen a vesebetegeknek és a családjuknak érdemes tisztán látni, hogy a vesék működése hatással van a szív munkájára is. A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. 

A vese a keringési rendszer létfontosságú részeként a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja a vérnyomás kiegyenlítettségét. Ezért bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül hat a szív funkcióira. Ugyanakkor az összefüggés kétirányú: a keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek amellett, hogy elősegítik a vesebetegség kialakulását, a vesebetegeknél sokszorosára emelik az olyan betegségek kockázatát, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke.

vérnyomás-4

Mire figyelj a vérnyomás mérésénél?

- A vérnyomás mérésére érdemes kiemelt figyelmet szentelni, különösen, ha problémára gyanakszol, esetleg a már kialakult magasvérnyomás-betegséget kontrolláljuk – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - A mérés előtti pár percet töltsd nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozz, ne kávézz, ne végezz megerőltető mozgást, és menj el előtte vécére!

- Mérés közben támaszd meg a hátad és az alkarodat! Ugyanis ha nem támasztod meg a hátat, vagy ülve mérsz, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnél. Viszont ha keresztbe teszed a lábadat, az a szisztolés értéket növelheti meg. Az első mérés után várj egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérd meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérj ismét. Mind a három értéket és a pulzusszámot is jegyezzük fel.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt állsz, és van mód a mérésre, akkor naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak. Megfelelő életmóddal és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel a vérnyomás normál tartományban tartható, és megelőzhető számos komoly következmény, mint például az infarktus, az agyvérzés, a szívelégtelenség vagy akár a más szerveket érintő szövődmények.

Étrendi kezelés

Ha már esetleg kialakult nálad a normálisnál magasabb vérnyomás, de az orvos nem kötelezett gyógyszerszedésre, építsd be étrendedbe a következő ételeket: meg fogsz lepődni, milyen hatékonyan zabolázzák meg az emelkedett értékeket!

Ezt is szeretjük