Nem szabad visszatartani sokáig a vizeletet: meglepő hatása lehet a vérnyomásra

A visszatartott vizelet növelheti a vérnyomást.

wc-hugyuti-vizeles-inger

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás szerint a vérnyomást még a visszatartott vizelet is növelheti, más tényezők mellett.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, mit érdemes számításba venni a mérésnél.

Nem érdemes tartogatni

Nemrégiben koreai kutatók tettek közzé egy kutatást, amelybe 172, 40 és 60 év közötti nőt vontak be. Egyikük sem szedett magasvérnyomás-gyógyszert, és nem voltak urológiai betegségeik, valamennyien normál BMI-vel rendelkeztek. Náluk a kutatók a vese telítettségét és a vérnyomást mérték, előbbit hasi ultrahanggal, utóbbit vérnyomásmérővel.

wc

Az eredményekből kiderült, hogy a legalább 3 órán át visszatartott vizelet felvitte a vérnyomásértékeket. Vizelés előtt átlagosan 124.2 ± 20.8 Hgmm volt a szisztolés érték és 78.3 ± 13.3 Hgmm a diasztolés, míg ürítés után mindkét érték csökkent: a szisztolés érték 120.0 ± 21.0 Hgmm-re, a diasztolés érték pedig 75.4 ± 12.3 Hgmm-re. A szakértők szerint tehát a vérnyomást érdemes mindig vizeletürítés után mérni, amikor a vese üres.

A vese és a szívműködés kapcsolata

Különösen a vesebetegeknek és a családjuknak érdemes tisztán látni, hogy a vesék működése hatással van a szív munkájára is. A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. 

A vese a keringési rendszer létfontosságú részeként a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja a vérnyomás kiegyenlítettségét. Ezért bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül hat a szív funkcióira. Ugyanakkor az összefüggés kétirányú: a keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek amellett, hogy elősegítik a vesebetegség kialakulását, a vesebetegeknél sokszorosára emelik az olyan betegségek kockázatát, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke.

vérnyomás-4

Mire figyelj a vérnyomás mérésénél?

- A vérnyomás mérésére érdemes kiemelt figyelmet szentelni, különösen, ha problémára gyanakszol, esetleg a már kialakult magasvérnyomás-betegséget kontrolláljuk – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - A mérés előtti pár percet töltsd nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozz, ne kávézz, ne végezz megerőltető mozgást, és menj el előtte vécére!

- Mérés közben támaszd meg a hátad és az alkarodat! Ugyanis ha nem támasztod meg a hátat, vagy ülve mérsz, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnél. Viszont ha keresztbe teszed a lábadat, az a szisztolés értéket növelheti meg. Az első mérés után várj egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérd meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérj ismét. Mind a három értéket és a pulzusszámot is jegyezzük fel.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt állsz, és van mód a mérésre, akkor naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak. Megfelelő életmóddal és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel a vérnyomás normál tartományban tartható, és megelőzhető számos komoly következmény, mint például az infarktus, az agyvérzés, a szívelégtelenség vagy akár a más szerveket érintő szövődmények.

Étrendi kezelés

Ha már esetleg kialakult nálad a normálisnál magasabb vérnyomás, de az orvos nem kötelezett gyógyszerszedésre, építsd be étrendedbe a következő ételeket: meg fogsz lepődni, milyen hatékonyan zabolázzák meg az emelkedett értékeket!

10 szuper étel, ami felveszi a harcot a magas vérnyomással

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük