Mit okoz 2 óra dehidratáltság? Súlyos gondokat előzhetsz meg, ha tudod

A dehidratáltság már pár óra alatt problémát okoz a testben és az agyban. Jó ismerni az első jeleket.

kanikula-varos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az egészségtudatos életmód alappillére a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a testnek szükséges napi két liter folyadék a nyári hőség idején jócskán emelkedik. A gyakori hőségriadók nemcsak a tűző nap erejére és a hőguta kockázatára, de a kiszáradás veszélyeire is felhívják a figyelmet.

Ha a magas hőmérséklet magas páratartalommal társul, a hőindex, a test hőérzete megemelkedik. A hűtéshez a szív gyorsabban kezdi pumpálni a vért, az erek, különösen a bőrfelszín közelében lévők kitágulnak, a test izzadni kezd, a párolgó cseppek pedig hűteni kezdik, ami miatt fontos a folyamatos vízutánpótlás.

A dehidratáltság súlyos problémákat okozhat, akár már két óra alatt érezhetők a nem kívánt hatások. A fizikai tünetek mellett ez akár kognitív hanyatláshoz is vezethet egy új kutatás szerint.

Két óra dehidratáltság hatása

Az atlantai Georgia Institute of Technology közelmúltban publikált tanulmánya szerint néhány aktív tevékenységgel töltött óra ivóvíz és étkezés nélkül már nagyban befolyásolja az agy munkáját. Elsőként a koncentráció romlik le: a kutatásban részt vevő alanyokkal olyan teszteket töltettek ki, melyek megoldásához monotonitásuk vagy részletességük miatt figyelemre volt szükség.

A tesztek eredményei szerint a problémamegoldás, a koordináció és a figyelem már a rövid távú dehidratáltságnál romlott. A szerzők szerint ez a figyelem szükséges a hosszú meetingekhez, az autóvezetéshez vagy a monoton, akár gyári munkákhoz is. Az ezekben érintett dolgozóknak különösen figyelniük kellene a folyadékbevitelre, hiszen akár balesetveszélyes is lehet a kognitív képességek romlása.

Romló teljesítmény

A hőmérséklet, a hidratáltság és a kognitív képességek kapcsolatának feltérképezésére egy 413 fő eredményeivel készült elemzést használtak a kutatók. Azt vizsgálták, hogy a konkrét feladatokban hogyan alakult a figyelem, a végrehajtás, a motoros koordináció és a reakcióidő. Minél több idő telt el folyadékhiányban, egyre több és nagyobb hibákat követtek el az emberek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha egy 90 kilogramm súlyú ember közepes intenzitású mozgást végez mérsékelt páratartalmú közegben vízpótlás nélkül, akkor két óra alatt akár 2%-ot, azaz 1,8 kilogrammot veszíthet a dehidratáltság miatt a 30 °C-ban. Bár általában úgy tartják, 3%-os tömegvesztéssel járó dehidratáció még normális, az új kutatás kimutatta, hogy már 2% után súlyos és gyors károsodás történhet a testben. 

A dehidratáció jelei

A folyadékhiánynak a szomjúság mellett több szembetűnő és szinte azonnal érezhető jele is lehet, így a szédülés, a hányinger és a fejfájás. A dehidratáltság rövid úton hozzájárul a sürgős orvosi segítséget igénylő hőguta kialakulásához is, ezért délelőtt 10 és délután 3 között különösen veszélyes elfeledkezni a folyadékfogyasztásról.

A sportot nyáron kora reggelre vagy estére biztonságosabb időzíteni, és autóba sem szabad ülni, ha nem fogyasztottál elég vizet. Fokozott veszélynek vannak kitéve a kisgyermekek, mivel testük víztartalma magasabb, akár 65-70%, emellé pedig alacsonyabb tömeg társul, valamint testük is gyorsabban veszít vizet és elektrolitokat.

Az idősebb korosztály számára is kiemelt kockázattal jár, hiszen a szomjúságérzetük később jelentkezik, miközben vizeletük kevésbé koncentrálódik, így több folyadékot veszítenek. A kiszáradás pedig az infarktus és az agyvérzés veszélyét is növeli.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük