Valóban ártalmas a klóros víz a szervezetre? Utánajártunk a városi legendának

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet válaszol.

Mennyit árt a klóros víz?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klóros víz ízére vagy szagára sokan panaszkodnak, számtalan ember pedig meg sem akarja inni, ha látszik vagy érződik a vízben lévő anyag. Néhol azt is hallani, hogy a klóros víz ártalmas a szervezetre -  ami, ugye, nem lenne olyan jó, ha valóban így lenne.

Utánajártunk az Országos Környezet-egészségügyi Intézetnél - a továbbiakban: OKI - az igazságnak, akik szerint hozzájuk is sok panasz és bejelentés érkezik a víz klóros szagával, illetve ízével kapcsolatban.

Miért van klór a vízben?

Nem titkolt tény, hogy a vízben található klór a fertőtlenítés célját szolgálja világszerte. 

- Alapvető közegészségügyi követelmény az elosztóhálózatban esetlegesen végbemenő káros mikrobiológiai, bakteriológiai folyamatok megelőzése és visszaszorítása, mely általában megfelelő mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszer adagolását követeli meg - írja honlapján az OKI.

Ez az a procedúra, amit már körülbelül száz éve általában klórral végeznek. A felhasznált klór mennyisége függ a víz minőségétől és a vízhálózat méretétől. Azt, hogy mennyi klór kerül a vízbe - maximum 1 milligramm/liter -, nagyon szigorúan ellenőrzik több ponton is, és mindig a lehető legkevesebbet juttatják az ivóvízbe. 

Ártalmas-e a klór a vízben?

Az ivóvízben található klór nem ártalmas az egészségre. Bár a legtöbb panasz a klóros szag miatt érkezik, ez sem okoz semmilyen egészségügyi kárt, és az OKI szerint pár perc alatt el is illan az ivóvízből. 

- Szem előtt kell tartani emellett, hogy nagyobb szervesanyag-tartalmú vizek esetén a klórozás következtében a vízben természetesen jelen lévő szervesanyagokból potenciálisan egészségkárosító klór-oxidációs és fertőtlenítési melléktermékek is keletkezhetnek. Ezek jelenlétét a vízművek, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek folyamatosan vizsgálják, és amennyiben mennyiségük meghaladja a határértéket, azonnali beavatkozásra kerül sor a probléma megoldása érdekében - mondja az OKI.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Erre figyelj, ha dohos szaga van a víznek!

Az ivóvíz földes szagát általában természetes mikroorganizmusok okozzák, melyek az egészségre szintén nincsenek káros hatással, csak esztétikai problémát okoznak. Ezek előfordulása a csapvízben teljesen természetes, de számuk a nyári hónapokban a meleg miatt megemelkedhet, főleg, ha hosszabb ideig nem használják a csapokat - például nyaralás alatt, amikor nem vagytok otthon. 

- A kialakuló nyálkás képlet többnyire az ivóvíz néhány perces folyatásával megszüntethető, ellenkező esetben fertőtlenítőszer alkalmazása jelenthet megoldást. Azt javasoljuk, hogy csak a vízcsap kifolyatását követően használja mindenki az ivóvizet főzésre, ivásra. Amennyiben a fenti probléma sűrűn előfordul, vagy nem oldódik meg a kifolyatást követően, azt jelenteni kell a vízszolgáltatónak vagy a lakóhely szerinti kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének - tanácsolja az OKI.

Ezt is szeretjük