2 veszélyes baktérium, ami a fürdőkben fertőz, és súlyos tüdőbetegséget okoz
Néhány fertőző baktérium a meleg vizű fürdőkben tanyázik. Vigyázni kell velük, mert súlyos betegségekhez vezethetnek.

furdo-uszoda
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy hosszú, nehéz munkahét végén talán sokan vágynak egy kellemes wellness-hétvégére, lazító programokkal és természetesen fürdőzéssel. Az elővigyázatosság viszont még a kikapcsolódás idején is fontos.

Néhány veszélyes baktériumnak ugyanis épp a meleg vizes fürdők közege kedvez. Sajnos a fertőzés sokszor nemcsak átmeneti gyengülést okoz, de súlyos szövődményekkel is járhat.

Mycobacterium a jacuzziban

Különösen a rosszul szellőző helyiségekben található, meleg vizű jacuzziknál fordul elő a mycobacterium avium complex nevű baktériumcsoport, melynek tagjai a vízfelszínre érő légbuborékokon keresztül fertőzik meg az ember tüdejét a legkönnyebben. 

A fertőzés kockázatát növeli a víz hiányos fertőtlenítése, illetve leggyakrabban az egyébként gyenge immunrendszerrel bírókat, a gyerekeket, az idősebbeket, esetleg a cukorbetegeket érinti a probléma.

Nehézlégzés és láz

A belégzéssel kapott fertőzés először influenzaszerű tünetekkel ad hírt magáról, a beteg köhögést, légzési nehézséget, lázat, fáradtságot érezhet. Előfordul, hogy gyulladásos csomók, granulomák képződnek a tüdőben.

Bár nagyon fontos a tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni, akad, akinél pihenéssel magától elmúlik a probléma. Súlyosabb esetben a MayoClinic szerint kortikoszteroidos, antibiotikumos kezelésre lehet szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legionella-fertőzés

Hasonló módon, a meleg vízpára útján fertőzi meg a tüdőt a Legionella baktérium. Ezek a baktériumok csaknem minden vízben, még az ivóvízben is ott lehetnek, de csak a vízpermet belégzésével jelentenek veszélyt az ember számára. Úgy viszont nagyon sok probléma okozói, akár súlyos, atípusos tüdőgyulladást is okozhatnak.

Az első tünet itt is láz, a hidegrázás és a fejfájás, ami aztán köhögési rohamokkal, légzési nehézséggel, hasmenéssel, izomfájdalmakkal társulhat. Előfordul viszont, hogy csak hetekkel a fertőzést követően jelentkeznek a tünetek, ami megnehezíti a diagnózist.

A Legionella-fertőzésnek többféle kimenetele lehet: könnyebb esetben tüdőgyulladás nélküli Pontiac-láz alakul ki belőle, ami kettő-öt nap után elmúlik. A kialakult gennyes, atípusos tüdőgyulladás viszont kórházi kezelést igényelhet, ennek hiányában súlyos szövődményekkel, tüdőkárosodással járhat, de sajnos akár halálos kimenetelű is lehet. Megfelelő kezeléssel többnyire néhány hét alatt gyógyul - ez antibiotikum-kúrát jelent.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük