Hogy fertőz a húsevő baktérium? Könnyen elkapható, bármilyen furcsa
Lehet, hogy te is olyan dolgokat teszel, amelyekkel szabad utat adsz a fertőzésnek.

baktérium
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még ha kissé egzotikusan hangzik is az, hogy valakit húsevő baktérium támad meg, ez a fajta szöveti fertőzés itthon is előfordul. A baktérium nemcsak a bőr felszínét és az izmot károsíthatja, hanem a mélyen fekvő szöveti rétegekbe is bekúszhat.

A fertőzés neve, vagyis a szöveti nekrózis pedig sajnos utal arra a tényre is, hogy a folyamat végén a sérült részek visszafordíthatatlanul elhalnak. A húsevő baktérium, vagyis a Streptococcus pyogenes a test minden részén megjelenhet.

Hogyan alakul ki a fertőzés?

Az ember naponta szenved kisebb-nagyobb felszíni sérüléseket, amelyeket talán észre sem vesz. Ha ezekbe a kezeletlen sebekbe, vágásokba vagy horzsolásokba bejut a húsevő baktérium, elkezd munkálkodni a szervezetben.

A sérülések elhanyagolása vagy a higiénia elmulasztása melegágyai a baktériumoknak. A húsevő különösen gyorsan szaporodik, miközben méreganyagokat és roncsoló enzimeket bocsát ki. Ezek nemcsak gátolják a keringést, de felerősítik a szövetelhalás folyamatát is. Súlyos esetekben pedig sokkos állapotot is előidézhetnek.

A tünetek és kezelési módok

A bőrön fájdalmas duzzanat vagy folt jelentkezik, amely vöröses színű. Ez gyorsan átalakul sötétbíbor színűvé, és a mérete is hamar megnő, a közepén pedig elfeketedik a bőr, vagyis megkezdődik az elhalás. Mindez nagyon intenzíven, akár órák alatt lezajlik, és rossz közérzet, láz, hányinger is jár vele. Ha a beteg nem kap sürgősen intravénás antibiotikumos kezelést, később már csak a műtét segíthet. A húsevő baktérium jelenlétét laborvizsgálatokkal lehet kimutatni, illetve szöveti biopsziával lehet megerősíteni.

Baktériumok, vírusok, sejtek. Különleges fotókon a legapróbb egységek, amelyek a szervezetben rejtőzködhetnek.

Így előzd meg a fertőzést!

A húsevő baktérium Streptococcus fajtája szinte mindenhol jelen van, így a bőrön előforduló legkisebb sebekre is fontos ügyelni. Ha például rovarcsípés van a hátadon, és azt kertészkedés után földes kézzel kaparod, esélyt adsz a fertőzésnek.

Ha a talpadon vagy a lábujjaid között gombás fertőzésből fakadó nyílt seb van, és a gyógyulatlan sebbel mezítláb járkálsz a földön, azzal elősegíted a Streptococcus baktérium bejutását a vérkeringésedbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha bármilyen nyílt seb van a testeden - lehet az egy elvakart szúnyogcsípés vagy egy még be nem gyógyult horzsolás -, akkor kerüld a természetes vizekben való úszkálást, mivel nincs garancia arra, hogy a húsevő baktérium nem található meg a vízben.

Ha egyéb felhámsérülésed van, és nem hagysz időt a sebnek a hegesedésre, akkor a kapargatással nemcsak a seb fertőzését, begyulladását és gennyesedését, hanem a húsevő baktériumok megjelenését is kockáztatod. A cukorbetegek diabéteszes jellegű bőrtüneteinél könnyebben megjelenik a baktérium, ha nem a megfelelő higiéniával kezelik a sebeket a betegek.   

Általános óvintézkedésként elmondható az, hogy a higiéniás szabályok betartásával, antiszeptikus hatású szappanok és fertőtlenítőkendők használatával csökkenthető a baktériummal történő fertőzés rizikója. Alapvető megelőzést azonban az jelent, ha a testen található minden sérülést és sebet a teljes gyógyulásig kikezeli az ember. 

Kép forrás: www.britannica.com

Ezt is szeretjük