Hogyan kell kezet mosni? A népszerű dalocskát kell közben dúdolni a mikrobiológusok szerint

Ezzel örökre megjegyzed, mennyi ideig kell tartania.

kezmosas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kézmosás a világ egyik legegyszerűbb feladata, amit már kisgyerekkorban megtanul az ember, bár idővel a naponta sokszor, rutinszerűen végzett tisztálkodás könnyen felületessé válik, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot.

Mivel a megfelelő kézmosással viszont többször akár a fertőzéseknek, így a hasmenést okozó baktériumok terjedésének is elejét lehet venni, nem is olyan meglepő, hogy az Oregoni Egyetem mikrobiológusai is felhívták a figyelmet a hibátlan módszerre, ami a szappanon, a vízen és a ráfordított időn is múlik. 

A kézmosás szabályai

A teljes megtisztításhoz az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlása szerint a szappannal 20-30 másodpercig kell a benedvesített kézfejet végigsúrolni. A kutatók szemléltetésképp azt is hozzátették, hogy ez nagyjából annyi, mintha valaki kétszer elénekelné a Happy Birthday című köszöntődalt.

A folyamatot követően értelemszerűen bő, tiszta vízzel kell leöblíteni a kezet, majd tiszta papírtörlővel vagy levegővel teljesen megszárítani. A szappan kémiai összetétele, illetve a nedves kéz csúszóssága egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a mosással a baktériumok száma csökkenjen a kézen.

Óvatosan a kézfertőtlenítéssel!

Ha szappan és víz nem áll az ember rendelkezésére, a kézfertőtlenítéshez legalább 60%-os etanoltartalmú szert ajánlanak. Michelle Sconce Massaquoi mikrobiológus azonban kiemelte, hogy az antibakteriális szerek veszélye, hogy egyes rezisztens baktériumtörzseket nem pusztítanak el, így a szappanos lemosás még mindig hatékonyabb tisztálkodási módszernek számít.

Emellett egyes termékek hosszútávon az egészségre is károsak lehetnek, a triklozántartalmú szerek például a hormonok működését zavarják meg. A szert pontosan ezért a legtöbb helyen már tilalom vagy korlátozás alá vették.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem mosnak kezet az emberek

Egy koreai bázisú kutatás tanúsága szerint az emberek jócskán elhanyagolhatónak érzik ezt a metódust, és a megkérdezettek 93,2%-a egyáltalán nem mos kezet köhögés vagy tüsszentés után. Egy másik tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy a vizsgált közösségben az átlagos kézmosási idő 6 másodperc volt.

Természetesen nem minden baktérium kórokozó, a mikrobák jelentős része elengedhetetlen a gazdaszervezet számára is, ezért nem kell, és nem is szabad kényszeresen megszabadulni tőlük. A sokféleségük védi az emberi szervezetet a patogénektől, és az immunrendszer fenntartásában is fontosak - ezt azonban nem a kézmosás, sokkal inkább a helytelen táplálkozás, az alváshiány, a stressz és az antibiotikum károsíthatja, ami viszont már komoly egészségügyi következményekkel jár.

Immunerősítés természetesen

Télen különösen fontos odafigyelni a szervezet megerősítésére. A legkönnyebben ez tudatos táplálkozással elérhető. Szerencsére ilyenkor is bőven van vitaminforrás.

Ezt is szeretjük