Tudod, hol van a legtöbb víz az emberi testen belül? Sosem jönnél rá!
A testben található víz szabályozza a testhőmérsékletet, megolajozza az ízületeket, és az anyagcseréhez is elengedhetetlen.

viz-arc-hidratalas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minél fiatalabb vagy, annál több víz található a szervezetedben. A kisbabák testének például 75-78%-a víz - ettől olyan pihe-puha a bőrük -, míg a felnőtt emberé átlagosan már csak 50-65%-ban tartalmazza ugyanezt. Ahogy az ember öregszik, egyre alacsonyabb a testének víztartalma, részben ez eredményezi a bőr öregedését is.

Az emberi test víztartalma pedig bizony a nemtől is függ. A nők teste ugyanis jellemzően kevesebb vizet tartalmaz, mint a férfiaké, mivel szervezetük nagyobb részét képezik zsírszövetek. Ezekben ugyanis kevesebb folyadék van jelen, mint a soványabb - például az izom - szövetekben. Ebből eredendően a túlsúlyos emberek testében is alacsonyabb a víztartalom, mint a soványabb alkatúakéban.

Hol van a legtöbb víz a testedben?

Az emberi test víztartalma nagyban függ a hidratáltsági szinttől. A szervezet már akkor is szomjúságérzéssel jelez, ha csak 2-3%-ot veszít a víztartalmából. A mentális jelenléted és a fizikai koordinációs képességed pedig már akkor romlani kezd, ha a testből akár csak 1% víz eltűnik.

Szemléltető ábra a testben lévő vízmennyiségről
Szemléltető ábra a testben lévő vízmennyiségről

Folyadékfogyasztással ezt a veszteséget persze pótolni lehet. És bár az emberi szervezetben nagyon sok víz folyékony formában van jelen, molekuláris formában, hidratált vegyületekként még annál is több! Így a testedben a legtöbb víznek e két formája együttesen az intracelluláris - sejten belüli - folyadékban található.

Az intracelluláris folyadék egész pontosan a vízháztartás kétharmadát teszi ki, a maradék egyharmad víz az extracelluláris folyadék. A szervezet víztartalma szervenként változó. A legtöbb - a teljes vízmennyiség 20%-a - a vérplazmákban található. H. H. Mitchell kutatása pedig bizonyítja, hogy az egyes szervekben milyen mértékben van jelen: a tüdő 83%-át, az izmok és a vesék 79%-át, az agy és a szív 73%-át, a bőr 63%-át, a csontok körülbelül 31%-át alkotja víz.

A víz szerepe a testben

A víz a sejtek legfőbb alkotóeleme; egyfajta h őszigetelőként funkcionál, ugyanis szabályozza a testhőmérsékletet, mivel magas a fajlagos hője. A másik két funkció, amivel a test a saját hőmérsékletét szabályozza: a légzés és az izzadás.

A cikk az ajánló után folytatódik


Szerepe van az elfogyasztott fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjében, mivel ez alkotja legnagyobb részben a nyálat is. Ezzel szívódnak fel a szénhidrátok, és a nyelésben is így segédkezik.  A szervezetben található víz megolajozza az ízületeket.

A víz továbbá a test lengéscsillapítója. A folyadék amolyan ütközőként szolgál például az agyban, a gerincvelőben, a szervek és a magzat körül, hogy azok ne sérüljenek meg olyan könnyen.  A vizelettel ürülnek a toxinok és a fölösleges anyagok a szervezetből.

Ételek dehidratáció ellen

Az ivóvíz mellett a folyadékpótlás akár élelmiszerek útján is történhet. Néhány zöldség és gyümölcs különösen magas víztartalma miatt segít helyreállítani a test vízháztartását. Mutatunk néhány receptötletet, ahogy felhasználhatod őket.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük