Tudod, hol van a legtöbb víz az emberi testen belül? Sosem jönnél rá!
A testben található víz szabályozza a testhőmérsékletet, megolajozza az ízületeket, és az anyagcseréhez is elengedhetetlen.

viz-arc-hidratalas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minél fiatalabb vagy, annál több víz található a szervezetedben. A kisbabák testének például 75-78%-a víz - ettől olyan pihe-puha a bőrük -, míg a felnőtt emberé átlagosan már csak 50-65%-ban tartalmazza ugyanezt. Ahogy az ember öregszik, egyre alacsonyabb a testének víztartalma, részben ez eredményezi a bőr öregedését is.

Az emberi test víztartalma pedig bizony a nemtől is függ. A nők teste ugyanis jellemzően kevesebb vizet tartalmaz, mint a férfiaké, mivel szervezetük nagyobb részét képezik zsírszövetek. Ezekben ugyanis kevesebb folyadék van jelen, mint a soványabb - például az izom - szövetekben. Ebből eredendően a túlsúlyos emberek testében is alacsonyabb a víztartalom, mint a soványabb alkatúakéban.

Hol van a legtöbb víz a testedben?

Az emberi test víztartalma nagyban függ a hidratáltsági szinttől. A szervezet már akkor is szomjúságérzéssel jelez, ha csak 2-3%-ot veszít a víztartalmából. A mentális jelenléted és a fizikai koordinációs képességed pedig már akkor romlani kezd, ha a testből akár csak 1% víz eltűnik.

Szemléltető ábra a testben lévő vízmennyiségről
Szemléltető ábra a testben lévő vízmennyiségről

Folyadékfogyasztással ezt a veszteséget persze pótolni lehet. És bár az emberi szervezetben nagyon sok víz folyékony formában van jelen, molekuláris formában, hidratált vegyületekként még annál is több! Így a testedben a legtöbb víznek e két formája együttesen az intracelluláris - sejten belüli - folyadékban található.

Az intracelluláris folyadék egész pontosan a vízháztartás kétharmadát teszi ki, a maradék egyharmad víz az extracelluláris folyadék. A szervezet víztartalma szervenként változó. A legtöbb - a teljes vízmennyiség 20%-a - a vérplazmákban található. H. H. Mitchell kutatása pedig bizonyítja, hogy az egyes szervekben milyen mértékben van jelen: a tüdő 83%-át, az izmok és a vesék 79%-át, az agy és a szív 73%-át, a bőr 63%-át, a csontok körülbelül 31%-át alkotja víz.

A víz szerepe a testben

A víz a sejtek legfőbb alkotóeleme; egyfajta h őszigetelőként funkcionál, ugyanis szabályozza a testhőmérsékletet, mivel magas a fajlagos hője. A másik két funkció, amivel a test a saját hőmérsékletét szabályozza: a légzés és az izzadás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció


Szerepe van az elfogyasztott fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjében, mivel ez alkotja legnagyobb részben a nyálat is. Ezzel szívódnak fel a szénhidrátok, és a nyelésben is így segédkezik.  A szervezetben található víz megolajozza az ízületeket.

A víz továbbá a test lengéscsillapítója. A folyadék amolyan ütközőként szolgál például az agyban, a gerincvelőben, a szervek és a magzat körül, hogy azok ne sérüljenek meg olyan könnyen.  A vizelettel ürülnek a toxinok és a fölösleges anyagok a szervezetből.

Ételek dehidratáció ellen

Az ivóvíz mellett a folyadékpótlás akár élelmiszerek útján is történhet. Néhány zöldség és gyümölcs különösen magas víztartalma miatt segít helyreállítani a test vízháztartását. Mutatunk néhány receptötletet, ahogy felhasználhatod őket.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük