3 magyar hal meg miatta minden órában: nemcsak a tüdőt károsítja a cigaretta

Íme, néhány érv a dohányzásról való leszokáshoz.

Dohányzás hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon minden órában három ember hal meg a dohányzás következményeként, naponta 77, évente pedig 28 ezer olyan embert veszítünk el, akinek a halála összefüggésbe hozható a dohányzással. A korai szervi betegségek óriási terhet rónak az egyénekre, a családokra és az egészségügyi ellátó rendszerre.

A Magyar Kardiológusok Társasága az idei Szívünk Napja alkalmából nem csupán a leszokástámogatás módszereivel, hanem a dohányzás és a sikeres leszokás legfőbb egészségügyi, szervi hatásaival is foglalkozik: a cigaretta nemcsak a tüdőt károsítja, hanem a szívet is, és kihat az egész szervezetre. 

Tudományos kutatások

Egy szakmai fórumokon idézett, átfogó brit tanulmány szerint tíz évvel korábban halnak meg azok a férfiak, akik dohányoznak. A felmérések szerint azonban a dohányzás abbahagyása - bármikor is szánja rá magát valaki - jelentősen javítja az életesélyeket. A nemdohányosok közül kétszer annyian érték meg hetvenes éveiket.

dohanyzas

A dohányzás okozta halálozások élén a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyérkatasztrófák - stroke - állnak. Ezek az adatok is egyértelműen mutatják, hogy, ha valaki felhagy a dohányzással, az mindenképpen jó hatással van az egészségére, és minél korábban teszi ezt, annál többet nyer vele, életminőségben és várható élettartamban egyaránt.

A dohányzás hatásai és a leszokás előnyei

Dr. Fényes Márta tüdőgyógyász, belgyógyász, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ munkatársa nem csupán a dohányzás káros hatásaira, hanem a leszokás módszereire és előnyére is felhívja a figyelmet.

A dohányzás káros hatásai

- Fontos, hogy tudjuk, a dohányzás mind a szívünkre, mind a tüdőnkre káros. A dohányosok jelentős részénél súlyos légúti és tüdőmegbetegedéseket okoz a krónikus gyulladás és a rostpusztulás révén, ezért a dohányzással töltött évek mentén fokozódó légzési nehézség lép fel. A tüdőrákok hátterében is 80-90%-ban a cigaretta áll. A már kialakult COPD, krónikus bronchitis, fennálló asztma esetében a további dohányzás felgyorsítja a légzési funkciók romlását, és csökkenti a kezelés eredményességét. Ereink, szívünk károsodása is markáns, mivel a lappangó érelmeszesedés mentén a szív koszorús ereiben, az agyat ellátó erekben és a végtagi artériákban is támad szűkület. De a dohányzás beleszól a vérkeringésbe azáltal is, hogy trombózishajlamot okoz, és a kiserekben a vérsűrűséget növeli. Ezért a lassan kialakuló koszorúér-elzáródás és a hirtelen fellépő és közvetlenül életet veszélyeztető szívinfarktus kialakulásáért is felelős.

mellkasi fájdalom

- Ha valaki mondjuk átesett már egy infarktuson, és nem hagy fel a káros szenvedélyével, akkor komoly esélye van arra, hogy ez a súlyos állapot megismétlődjön nála - és a második infarktus gyakran halálos is lehet. Életmóddal, szenvedéllyel, függőséggel kapcsolatos betegségeknél nem csupán az egészségügyi rendszerre kell terhelni a felelősséget, hogy majd az orvosok karbantartják a beteg állapotát. A dohányos fiatalok, felnőttek vagy már beteg páciensek leszokási elhatározása és életmód-változtatása is kell ahhoz, hogy le tudják tenni a cigarettát. 

Segítség a leszokáshoz

- A dohányzásról leszokni nem könnyű, de segítséggel könnyebb. A támogató segítség lehet egyszerű tanácsadás és követés, erősebb függés esetén szakszerű program keretében nyújtott támogatás és ezek mellé akár gyógyszeres kezelés. Mindezek használatosak és elérhetők az egészségügyi ellátás keretein belül, és bizonyítottan segítenek a leszokni vágyók jelentős hányadánál. A leszokási döntés elősegítésében és a módszer megválasztásában egyre több helyen kaphat segítséget a dohányos. Ilyen ingyenes segítséget kaphat bárki, aki igénybe veszi a Korányi Intézetben működő call centerben elérhető telefonos leszokástámogató programot a 06-80-44-20-44-es zöld számon - hívja fel a figyelmet a szakember, aki szerint minden életkorban érdemes letenni a cigarettát.

000 DV795223

Kiemeli még, hogy az egyik legfontosabb érv a dohányzás abbahagyásának elhatározásában, ha végiggondolod, mit nyerhetsz vele. Ilyen nyereség több ponton lehet, de az egészségügyi haszon általánosan megnevezhető.

A leszokás következményei

Ha abbahagyod a dohányzást, a következőket tapasztalod - már első naptól, majd folyamatosan kialakuló hatásként.

 • 20 perc múlva: a vérnyomás és a pulzus normalizálódik, a vérkeringés javul.
 • 8-12 óra múlva: a szénmonoxidszint a vérben csökken, javul a fizikai közérzet.
 • 24-48 óra múlva: a vérből a szénmonoxid teljesen eltűnik.
 • 2-3 nap múlva: kevesebb nyák képződik a garatban, csökkennek a légzési panaszok, illetve a köhögés, krákogás.
 • 5-7 nap múlva: az ízlelés és szaglás javul, a lélegzet frissebb lesz, a fogak tisztábbak, és a személy energikusabbnak érzi magát, a terhelést jobban bírja.
 • 2-3 héten belül: a megvonási tünetek enyhülnek, megszűnnek, és már több órára is képes megfeledkezni a személy a dohányzás csábításáról, a sóvárgásról.
 • 2-3 hét múlva: a vérrögképződés kockázata csökken az erekben.
 • 4 hét múlva: a köhögés és a légzési problémák rendeződnek, több lesz az energia, nagyobb az ellenálló-képesség, kevesebb a légúti hurut.
futás
 • 2-3 hónap múlva: a légzésfunkciós értékek javulhatnak.
 • Egy év múlva: a szív-érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken.
 • 2-3 év múlva: a légúti betegség kialakulása és szövődményeinek kockázata - súlyos tüdőgyulladás - már nem magasabb a sosem dohányzókkal összehasonlítva.
 • 5 év múlva: a tüdő-, garat-, nyelőcső- és hólyagrák kockázata felére csökken.
 • 5-10 év múlva: a keringési betegségek és a trombózis - vérrögképződés - kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.
 • 10 év múlva: a tüdőrák kockázata feleződik, csökken az osteoporozis - csontritkulás - kockázata.
 • 15-20 év múlva: a tüdő-, garat-, nyelőcsőrák és hólyagrák kockázata a nemdohányzókéval megegyezik.

Szívünk Napja

Magyarországon a népesség jelentős hányada szenved szív- és érrendszeri betegségben vagy ehhez vezető rizikóállapotban - így nem csoda, hogy a minden évben, szeptember utolsó vasárnapján megrendezett Szívünk Napján rengetegen szánják el magukat arra, hogy részt vegyenek egy ingyenes vizsgálaton, kockázatfelmérésen, és tanácsot kapjanak az életmódváltáshoz. Idén a Szívünk Napja szeptember 30-ra esik, a Magyar Kardiológusok Társasága most is a Millenárison várja ingyenes családi és szűrőprogramokkal azokat, akik szeretnék megőrizni vagy visszaszerezni egészségüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Műalkotások cigisdobozokon

Mindenki ott áll ki a dohányzás ellen, ahol tud: ez a művész például festőtehetségét használta, hogy a dobozokon látható elrettentő, klasszikus festmények felhívják a figyelmet a cigarettázás káros hatásaira.

Impotens Ádám és tüdőrákos Vénusz: teljesen új cigis dobozokkal állt elő a grafikus

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük