Az egyetlen szájmaszk, ami véd a vírusoktól - Hiába hordjuk a zöld műtősmaszkot
Kevesen tudják, de a szájmaszkoknak a többsége nem ér sokat a vírusokkal szemben.

szájmaszk nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 19. századi hadisebészet nagy találmánya, a szájmaszk az idei influenzaszezonban sztártermék lett: jelenleg tízszeres áron kaphatóak a piacon, és az emberek meg is rohamozzák értük a patikákat.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy ezeknek a maszkoknak a többsége nem sokat ér a vírusokkal szemben, ha csak azt nézzük, hogy a szemünkön keresztül is megfertőződhetünk. 

Szemen keresztül is meg lehet fertőződni

- Csakúgy, mint bármilyen seb az arcon vagy a kézen, a szem kötőhártyája is tárva-nyitva álló ajtó a vírusok számára - árulja el háziorvos.

- Aki igazán felkészült szeretne lenni az influenzaszezonban, a maszk mellett védőszemüveggel, fejvédő kámzsával, nejlon védőruhával és gumikesztyűvel is érdemes felfegyverkeznie. Természetesen ezt senki nem várhatja el, és igencsak kényelmetlen lenne mindennap talpig védőöltözetben munkába menni. A megfelelő védőmaszk beszerzése mellett a rendszeres kézmosás is fontos, kiemelten oda kell figyelni a higiéniára - javasolja a szakember.

Egészségügyi eldobható és építőipari maszk

Függetlenül attól, hogy hány rétegűek, az egészségügyi eldobható maszkok csupán a védelem hamis illúzióját keltik. Ezeket főleg sebészek használják annak érdekében, hogy a cseppfertőzésektől megóvják a beteget a műtét során. Ráadásul, mivel nem fedik teljesen az arcot, oldalt a réseken ugyanúgy bejuthatnak a vírusok, a kilélegzett pára miatt benedvesedett felület pedig a baktériumok melegágya lehet.

Az építőipari egyszer használatos szájmaszk - vagy más néven pormaszk - alapvetően az építőipari port szűri ki. Egyszerű felépítésű szűrőpapírból áll, és egy gumipánt rögzíti az archoz. Normál körülmények között 50-100 Ft-ba kerül, jelenleg azonban 400-500 Ft-ot is elkérhetnek érte. 

A minősített munkavédelmi maszk

A minősített munkavédelmi szájmaszkokat az európai EN 149-es szabvány szabályozza három kategóriában: FFP1, FFP2, és FFP3, aminél az FFF, az a Filtering Face Piece-t, azaz arcvédő szűrőeszközt jelöli.

- A munkavédelemben a légzésre legveszélyesebb anyagok szűrésére szolgálnak, és a besorolásnál figyelembe veszik a szivárgást is, amely az arc és az orr illeszkedésénél fordul elő - árulja el Nagy Gábor munkavédelmi szakember, a SzerszamKell barkácsáruház ügyvezetője.

- Jelenleg egész Európában a legnagyobb hiány az FFP2-es maszkokból van, és nem nehéz kitalálni, hogy melyik ország vásárolta fel nagy tömegben ezt a típust - mondta a szakember. Az FFP1 és az FFP2 szájmaszkok a levegő részecskéinek 80-94%-át szűrik meg, és az élelmiszeriparban, a fémiparban, valamint a bányászatban használatosak. Magyarországon ezek a maszkok normál körülmények között 150-400 Ft-ba kerülnek, jelenleg azonban 1000-2000 Ft-ért árulják őket. A vírusokkal egyedül az FFP3-as besorolású maszk tudja felvenni a harcot, mely 99%-ban megszűri a levegő részecskéit, és főleg a vegyiparban használatos. Ezeket a minősített szájmaszkokat szakáruházakban lehet beszerezni. 

Óvatosan az étkezéseknél is

A koronavírus vélhetően egy halpiacon ütötte fel a fejét először, és a nyers húsoknak nagy szerepe volt a vírus elterjedésében. Éppen ezért dr. Varga Dániel azt javasolja, hogy aki tudja, mellőzze ebben az időszakban a nyers húsok és a lágytojás fogyasztását, és jó alaposan süsse meg az ételeket. Ezenkívül nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel, télen a D-vitamin pótlására különösen oda kell figyelni, mivel elengedhetetlen szerepe van az immunrendszer erősítésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Sok vitaminnal, megfelelő higiéniai intézkedésekkel és minősített, munkavédelmi szájmaszkkal felfegyverkezve lényegesen kevesebb esélye van a vírusoknak. 

Elképesztően teljesítenek az orvosok és ápolók Vuhanban: friss képek készültek a kórházi állapotokról

Vuhanban két kórházat építettek fel tíz nap alatt, emellett ingyenes kézikönyv is megjelent a koronavírus elleni védekezésről. Friss képeken mutatjuk, hogyan küzdenek a vírus ellen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük