Egy Kínában élő magyar édesanya tapasztalatai a koronavírusról: bezárt üzletek, maszk, gumikesztyű
A koronavírus-járvány kapcsán a kínai Tianjin városában élő Kovács Ivett mesélte el tapasztalatait.

koronavirus-maszk-tomegkozlekedes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben rengeteg aggasztó hír érkezett a nemrégiben azonosított koronavírus terjedéséről, mely a kínai Hupej tartománybeli Vuhan városból indult, és már szerte a világban felfedeztek fertőzötteket. Most egy Kínában élő magyar édesanya mesélt tapasztalatairól és az országban kialakult állapotról a Feminának.

A 31 éves Kovács Ivett férjével két és fél éve költözött ki egy Peking melletti nagyvárosba, Tianjinba, ahol mindketten vezető pozícióban dolgoznak egy cseh cégnél. Noha a város a járvány epicentrumától több mint ezer kilométerre van, már Kína összes tartományában jelen van a vírus, így az ő életüket is fenekestül felforgatta a fertőzésveszély híre. Különösen azért, mert két hónapja született meg gyermekük, aki csecsemőként különösen veszélyeztetett a járványban.

Az első hírek a vírusról

A fiatal család tanulja ugyan a kínai nyelvet, ám nem követték rendszeresen a kínai híradásokat. Noha karácsony tájékán már hallottak szóbeszédeket a vírus kapcsán, eleinte azt mindenki a Vuhan városi halpiac ételeihez kapcsolta. A vírus gyors terjedésének híréről először babalátogatóba érkező kollégáiktól hallottak, azóta jobbára a külföldi médiából tájékozódnak.

- Több kollégánk is Vuhan városában járt, és miután visszajöttek, elterjedt a hír, hogy megfertőzte őket a vírus. Később szerencsére kiderült, hogy téves híresztelés volt a megbetegedés, ám ez elegendő volt ahhoz, hogy minden munkatárs aktívan elkezdje figyelni az eseményeket - mondta el Kovács Ivett arról, hogyan is szembesültek a járvány hírével.

- Karácsony után épp egy rutinvizsgálaton voltam a kórházban, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a nővérek mindenkinek maszkot kezdenek osztogatni, és megkérnek mindenkit, hogy viseljék azokat. Úgy gondoljuk, valószínűleg ekkor lehetett az első fertőzéses eset Tianjinban.

Bezárt üzletek, maszk, gumikesztyű

A fiatal anya elmondta, hogy jelenleg 67 fertőzött van a városban, ami félelmetesnek tűnhet, pedig a Vuhanban ismert 6000 esethez képest nem is számít magasnak. Az összes fertőzött száma egyébként 20 ezer fölött van, és további több mint 23 ezer főnél áll fenn a fertőzés gyanúja. Tianjin városában a körülményekhez képest egyelőre nyugodt a hangulat, de számos óvintézkedés életbe lépett a vírus megfékezésére.

- A legtöbb üzlet zárva van, csak a posta, a gyógyszertár és néhány élelmiszerbolt üzemel. Az utcán nagyon kevés autót lehet látni, a mozik, az iskolák, az óvodák a kínai újév után nem nyitottak ki. Bár a nyitva tartó boltok polcain észrevehető, hogy gyorsabban fogynak a zöldségek, egyelőre van elegendő élelmiszer mindenki számára. Egy-egy gyorsétterem is működik, ahol személyazonosítás és fertőtlenítés után veszik fel a rendelést.

- Amellett, hogy a kórházak bejáratánál folyamatosan mérik az emberek testhőmérsékletét, az tapasztalható, hogy mindenki aktívan figyeli a betegek számát a saját környezetében. Vannak, akik gumikesztyűben vásárolnak, és szembetűnő az is, hogy mindenki maszkot visel az utcán és a boltban, így a védőmaszkok hamar fogynak - számolt be a helyzetről.

Majd hozzátette: a tömegközlekedésen ellenőrök vigyáznak arra, hogy maszk nélkül senki ne szállhasson fel a buszokra, és beszédes az is, hogy a taxisofőrök már a karantén előtt sem vállaltak fuvart a repülőtérre, mivel el akarták kerülni azokat, akik Vuhan városából érkeztek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A Peking és Tianjin közötti autópályán szintén ellenőrzések vannak, itt is az utazók testhőmérsékletét mérik. A hivatalokban korlátozzák a jelen lévő személyzet maximális számát, emeletenként 10-40 embernél többen nem tartózkodhatnak, és aki csak teheti, otthonról dolgozik - mondja a Kínában élő magyar édesanya. A dolgozókat a munkáltatók is a folyamatos elővigyázatosságra intik.

Kerülni kell a zsúfolt helyeket

- Rendszeresen figyelmeztetnek bennünket, hogy mossunk kezet, viseljünk maszkot, kerüljük a tömegközlekedést, a túlzsúfolt helyeket, és ha tehetjük, maradjunk otthon. Hogy együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint erősítsük az immunrendszerünket. 

A lakosság figyelmét egyébként már a vuhani karantén előtt felhívták arra is, hogy lehetőleg senki ne menjen a városba. A háztartások szintjén is mindent megtesznek egyébként a fertőzés elkerülése érdekében, ami Kovács Ivett családja számára különösen fontos, hiszen két hónapos gyermekükkel élnek.

- Az épületben, ahol lakunk, naponta fertőtlenítenek, a liftben pedig egyszer használatos papírszalvéták állnak rendelkezésünkre, hogy ne kelljen kézzel hozzáérnünk a gombokhoz. Megtöltöttük a hűtőszekrényt, a fagyasztót, tulajdonképpen karanténba zártuk magunkat, nem fogadunk látogatókat. A dadánkat pedig megkértük, hogy amíg nem javul a helyzet, maradjon nálunk éjszakára is.

- Élelmiszert mi főként online vásárolunk, vagy az épületünkben levő szupermarketben. Kínában szerencsére nagyon jól működik az online vásárlás és a házhozszállítás, a rendelések néhány órán belül megérkeznek, legyen szó akár friss zöldségről, gyümölcsről vagy gyógyszerről is. Ráadásul a futárral sem kell kapcsolatba lépnünk: a portán hagyja a megrendelt termékeket, és telefonon értesít bennünket.

A család módszerei egyáltalán nem számítanak túlzásnak, érthető részükről az aggodalom, hiszen gyermekük egészsége is a tét. Napi szinten követik a külföldi médiát is, és figyelik a fertőzöttek számát a városukban. Elmondásaik szerint a kínaiak erre ráadásul egy önálló alkalmazást is kifejlesztettek: a WeChat - ami nagyjából a Facebook kínai megfelelője - oldalán készült egy applikáció, ahol online is folyamatosan tudják követni, hányan fertőződtek meg, közülük hányan gyógyultak meg, vagy hunytak el.

A beszámoló szerint tehát a vírusfertőzés miatti korlátozások a Kínában élők mindennapjait is meghatározzák, a lakosság mégis higgadtan teszi meg az óvintézkedéseket, pánik és nyugtalanság nem tapasztalható egyelőre Tianjin városában. A vírust nagyon komolyan kell venni, különösen a szokatlanul gyors terjedés miatt, de a lakosság részéről a megfelelő hozzáállás a higgadt, de tudatos elővigyázatosság.

Hogyan és mit érdemes fertőtleníteni?

Bár elsősorban a koronavírus terjedéséről szóltak a híradások az elmúlt időben, az influenzaszezon is a nyakunkon van már. A fertőtlenítés minkét esetben elképesztően fontos a megelőzés érdekében.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük