Mi történik, ha valakinél felmerül a koronavírus gyanúja? Ez a teendő, ha észleled a tüneteket
A koronavírus elleni védekezésről beszélt az országos tisztifőorvos.

maszkos-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált két iráni diáknál is haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat és a kontaktuskutatás - tájékoztatta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-t. Müller Cecília közleményében tudatta, hogy a két érintettet elkülönítették, a velük közös háztartásban élőket karanténba helyezték a Szent László Kórházban. A diákok nagy valószínűséggel Iránban fertőződtek meg, kikérdezésük folyamatban van.

Egyikük a Semmelweis Egyetem külföldi gyógyszerészhallgatója. Az egyetem épületét fertőtlenítik, a szombati hallgatói fesztivált elhalasztják, az oktatási anyagot pedig interneten adják le a betegek csoporttársainak. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt közölte, hogy szerda délután a két diákkal együtt lakó embereket, egyikük feleségét és a másik fertőzött barátnőjét szintén elkülönítették a kórház koronavírus-gyanús betegek ellátására fenntartott izolált kórtermében.

Védekezés a koronavírus ellen

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy aki tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, és ne menjen emberek közé. Tárcsázza a Nemzetei Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható, 06-80-277-455-ös vagy 06-80-277-456-os zöldszámát, vagy hívja fel orvosát. Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját.

Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

Müller Cecília emellett a személyes higiéniára hívta fel a figyelmet: a gyakori, szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Kiemelte: zsebkendőbe kell tüsszögni, köhögni, ennek hiányában pedig a könyökhajlatba.

A betegek számának alakulásáról és más, a koronavírussal kapcsolatos kérdésekben ezen a linken tájékozódhatsz.

Fotók: Getty Images

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így tartsd távol otthonodtól a vírusokat

Sokan nem tudják, mire érdemes ebben az időszakban odafigyelni, hogy a lakásunktól is távol tartsuk a kórokozókat. Mutatunk pár fontos tippet, aminek segítségével sokat tehetsz a tiszta és biztonságos otthoni környezet kialakításáért.

Ezt is szeretjük