Hatalmas átverés terjed a koronavírusról a Facebookon: mit mond a virológus?

A koronavírussal kapcsolatos tévhitek nagyon veszélyesek lehetnek.

maszkos-no

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus témája érthető módon a közösségi oldalakon is megjelent, ám ezzel egy káros jelenség is felütötte a fejét. Egyes posztok biztosnak mondott, de kétes forrásból származó, sokszor alaptalan információkat közölnek, és megosztásra buzdítanak, a felhasználók pedig jó szándékúan, de meggondolatlanul továbbposztolják a hiteltelen kijelentéseket.

Ezekből lesznek aztán a tévhitekkel teli hoaxok, amelyek ezúttal különösen veszélyesek, mert a saját egészségükkel kapcsolatban vezetik félre az embereket. Az egyik legtöbb megosztást kapott lánclevélben azt állítják, hogy egy olasz orvos tanácsait gyűjtötték össze, aki fontos tudnivalókat árult el a koronavírussal kapcsolatban. A posztnak több változata is van, de a lényeg mindegyikben ugyanaz, ám a valóság teljesen más.

Milyen hamis állításokat tartalmaz a hoax?

A lánclevél szerint, ha az ember orra folyik, és nem szárazon köhög, hanem váladék távozását tapasztalja, az azt jelzi, hogy nem koronavírusa van. Legbiztosabb jelnek a 3-4 napon át tartó torokszárazságot, torokfájást említi, és azt javasolja, hogy ilyenkor meleg vizet, teát kell inni, hogy a vírus már meggyengülve jusson a tüdőbe.

Ezt állítólag azért tanácsolja, mert a vírus magasabb hőmérsékleten, már 26-27 fokban elpusztul. Azt ajánlja továbbá, hogy menjünk napfényre, és megnyugtat, hogy a téli ruházatot, amit nem mosunk naponta, elég napfényre tenni a vírus elpusztításához. Az arcmaszk használatát is javasolja, mondván, hogy a nagy méretű, 4-500 nanométeres vírust bármilyen szájmaszk képes kiszűrni.

Arról ír, hogy ha valaki előttünk tüsszenti el magát, akkor a vírusok nagyjából tíz lépés távolságra, úgy három méterre esnek a földre, ezt követően már nem szállnak a levegőben. Kiemeli azt is, hogy a textilen 6-12 órán át, kézen pedig csak 5-10 percig marad életképes a vírus.

Mi a valóság?

Az Index Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa közreműködésével sorra vette az állításokat, és egyenként értékelték azokat. A szakértő korrigálta az óriási tévedéseket, és a valódi tényekre hívta fel a figyelmet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az orrfolyásra, hurutos köhögésre, torokfájásra vonatkozóan kiemelte, hogy ez a lánclevél legveszélyesebb állítása, hiszen hibás öndiagnózisra késztet, ami ahhoz vezet, hogy az ember nem megy orvoshoz a panaszaival, és másokat is megfertőz. A koronavírus az alsó légutakat támadja meg, és szinte azonnal bejut a tüdőbe. A lappangási ideje 5-6 naptól akár 14 napig vagy tovább is húzódhat. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy ránézésre senki nem képes megmondani, mi okozza a tüneteket, ez csak laboratóriumi tesztekkel lehetséges. Gyanú esetén otthon kell maradni, és telefonon orvost hívni.

A koronavírus nem pusztul el 26-27 fokban. Az emberi szervezetben tenyészik, ahol 36-37 fok van. A környezeti terjedéshez szükséges viszonyokról, a vírus gazdaszervezeten kívüli hőtűréséről egyelőre a szakértőknek sincs biztos információja. Így nyilvánvalóan a meleg víz, meleg tea sem fog segíteni a betegség legyőzésében, visszaszorításában.

A virológus elmondta: a koronavírus ellen nem véd akármilyen szájmaszk, és egyelőre abban sem biztosak, hogy bármilyen maszk véd ellene, főleg, ha azt nem megfelelően viselik. A 2019-ncov vírus valójában nem 4-500, hanem 50-200 nanométer átmérőjű, ráadásul nem ez dönti el, hogy mi szűrheti ki, hanem a tüsszentéssel távozó nyálcsepp nagysága. A legjobb, amit tehetünk, a gyakori kézmosás, a zsebkendőbe tüsszentés, köhögés és a testi érintkezés kerülése.

- A koronavírus cseppfertőzéssel és aeroszollal is terjed. Az aeroszol olyan apró cseppecskék halmaza, amelyek nemcsak hogy 10 méterre is elszállhatnak, de le sem ereszkednek feltétlenül a padlóra, hanem lebegnek a levegőben, és betöltik a teljes légteret, ahová kijutnak - olvasható a cikkben.

Nem lehet kijelenteni azt sem, hogy textilen csak néhány órán át marad életképes a vírus. Egyelőre nincsenek pontos információk, de Kemenesi Gábor elmondta, hogy a rokon SARS koronavírusa akár 9 napig is elvan a gazdatesten kívül. A kézen szintén napokig életképes lehet, főleg akkor, ha nem mosunk kezet.

Az MGYK is kiküldte a levelet

Az ügy talán legijesztőbb aspektusa, hogy - amint azt az Index egyik olvasója észrevette- a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti szervezete tájékoztatási célból kiküldte a hamis állításokat tartalmazó körlevél egyik változatát a budapesti gyógyszerészeknek. A körlevelet később eltávolították a honlapjukról.

Az Index több fronton is megkereste az MGYK-t, és azt kérték, hogy tudományos bizonyítékokkal támasszák alá a kiküldött tájékoztatóban szereplő állításokat. Arra vonatkozó kérdéseikre, hogy milyen források alapján állították össze a hírlevelet, ki engedélyezte annak kiküldését, illetve hány budapesti gyógyszerészhez jutott el, egyelőre nem kaptak választ.

Az, hogy hol tart a vírus, folyamatosan követhető az Időkép koronavírus-térképén, amely az Európai Járványügyi Központ folyamatosan frissített tájékoztatója, valamint az Olasz Egészségügyi Minisztérium közlései alapján készül. A térképen a koronavírussal diagnosztizált betegek száma látható, de figyelmeztetnek, hogy a tényleges fertőzések száma ettől jelentősen eltérhet.

Fotók: Getty Images

A 8 legjobb természetes C-vitamin-forrás

Ha te is szívesebben viszed be a C-vitamint természetes forrásból, és nem elégedsz meg azzal, ha csipkebogyót látsz a doboz oldalán, akkor megmutatjuk, hogy a citromon kívül miből érdemes többet fogyasztanod.

Ezt is szeretjük