Nem, a koronavírus nem olyan, mint egy sima influenza: ezek a fő különbségek a két járvány között

A koronavírus-járvány sokkal súlyosabb egy szezonális influenzánál, ezért komolyan kellene venni.

koronavirus-influenza-fertozes-busz-tomegkozlekedes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Láz, száraz köhögés, fájdalmak, fáradtság - a koronavírus-fertőzést csakugyan hasonló tünetei miatt sokan egy szezonális influenzához hasonlítják, sőt, akadnak, akik pontosan e címszóval megpróbálják elbagatellizálni az intézkedések súlyát is. 

Bár tény, hogy a betegség a koronavírus esetében is gyakran enyhe lefolyású, és akár tünetmentes is maradhat, több meghatározó különbség van a két járvány között, amely a koronavírust sokkal súlyosabbá és veszélyesebbé teszi, ezért valóban nagyon fontos lenne most, hogy mindenki komolyan vegye az önkéntes karantént.

Több a halállal végződő fertőzés

Sajnos a mai napig akadnak olyanok, akik azzal érvelnek az intézkedések maradéktalan betartása ellen, hogy egy szezonális influenzajárvány is legalább annyi halálesettel jár a veszélyeztetett csoportokban, mint a koronavírus-fertőzés. A számok azonban mást mutatnak.

Francois Balloux, a University College London professzora az Agence France-Presse hírügynökségnek elmondta, hogy a COVID-19 betegség nagyjából a megerősített esetek 3,5%-ában bizonyul halálosnak, míg a szezonális influenza 0,1%-ban végződik halállal. Hozzátette: bár a fertőzöttek száma jóval magasabb a teszttel igazoltnál, és a helyi egészségügyi ellátás minőségétől is függenek a számok, átlagosan 2% körül lehet a halálozási arány, amely még mindig körülbelül 20-szorosa az influenzának.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a számot nehéz megítélni, azt pontosan meghatározni csak a járvány elmúltával lehet. A jelenlegi kimutatások szerint a különbségek országonként is nagyok: Olaszországban már 6,7% a vírus mortalitása, míg Németországban 0,1%, noha ebben az is közrejátszhat, hogy előbbiben az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt kevesebb enyhe lefolyású betegséget vettek be az adminisztrációba. Jelenleg a számokat csak a diagnosztizált esetek és az eddigi halálos végkimenetelek összevetésével lehet becsülni, ám a fertőzés 2-8 hetes lefolyásából adódóan jövőbeli diagnózisok és halálesetek még sokat módosíthatnak az összképen.

A fiatalabbaknál is sok a súlyos eset

A halálos áldozatok számánál talán még fontosabb különbséget jelent a súlyos esetek aránya. A szakértők szerint nagy az esélye, hogy a pandémia idején hirtelen megsokszorozódik a kórházi ápolást igénylő fertőzöttek száma, akiknek esetenként lélegeztetőgépre van szükségük az életben maradáshoz.

A kínai esetek elemzéseiből kiderül, hogy a halálesetek többsége az idősek körében volt, a 80 év felettiek esetében 14,8%-os volt a betegség miatt elhunytak aránya, de több forrás rámutatott arra, hogy a fiataloknál is jelentős a súlyos esetek száma. A Centers for Disease Control and Prevention jelentése azt mutatja, hogy a fertőzés első időszakában az USA-ban a kórházi ápolásra szorulók - 508 fő - 17%-a 55 és 64 év közötti, 18%-a 45 és 54 év közötti, 20%-a 20–44 év közötti volt, míg az intenzív osztályra kerülők - 121 fő - 36%-a 45 és 64 év közötti volt.

Sokkal agresszívabban terjed

A koronavírus szaporodási rátája a kimutatások szerint kétszer magasabb egy sima, szezonális influenzánál. Míg egy influenzás beteg átlagosan 1,3 új embert fertőz meg, egy koronavírust terjesztő, akár tünetmentes fertőzött 2-3 embernek átadhatja a kórt. A terjedése nagyon gyors és agresszív, ezért rendkívül fontos, hogy mindenki betartsa az önkéntes házi karantént, ezáltal lassítson a fertőzések ütemén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nincs védőoltás

Az influenzáról rengeteget tud az orvoslás, a koronavírus által okozott COVID-19 betegségről azonban még hiányosak a tudásaink. Az influenza elleni védekezés egyik bástyája a megelőző oltás, amely a becslések szerint csak az Európai Unióban évente 37 ezer ember életét menti meg. Beadása különösen ajánlott idősek, várandósak, krónikus betegek, legyengült immunrendszerűek, gyermekek számára, akik a kockázati csoportba tartoznak.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a koronavírusra az influenzával szemben jelenleg még nincs védőoltás. A vakcina fejlesztése már januárban elkezdődött, ma is kutatók százai dolgoznak a folyamaton, ám még hosszú ideig eltarthat, mire hatékony és biztonságos ellenanyag állhat az emberiség rendelkezésére.

A megelőzés és a lassítás lenne a kulcs

A két járvány között természetesen vannak hasonlóságok a tüneteiken túl is. Mindkét vírus cseppfertőzés útján terjed, ezért hasonlóképpen lehet megelőzni, ezzel pedig mérsékelni a fertőzöttek számának hirtelen megugrását, ami nálunk is rég nem látott terhet róna az egészségügyi ellátásra, és a kórházak, intenzív osztályok munkáját elképesztő módon megnehezítené.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legfontosabb, amit megtehet az ember ebben az időszakban, ha kerüli az érintést, a kézfogást és a puszit, gyakran és legalább 30 másodpercen át szappannal kezet mos, vagy kézfertőtlenítőt használ, nem érinti meg az arcát, és - különösen betegség esetén - maszkot visel.

A tömegközlekedést és a közösségbe járást most a legszükségesebb időre kell redukálni, tüsszenteni vagy köhögni zsebkendőbe kell, azt zárt szemetesbe kidobva - zsepi hiányában pedig könyökhajlatba -. A boltokban egyre inkább a bankkártyahasználatot javasolják, és az emberek közötti 1-2 méter távolság tartását, valamint a közlekedési eszközökön is korlátozásokkal kell számolni a biztonság érdekében.

Karanténslágerrel a terjedés lassításáért

Itt egy szuper zenés videó Kovács András Péter humoristától, ami segít megérteni és megjegyezni, hogy mi a jó reakció, ha a vállán csücsülő ördögfiókák megpróbálják otthonról elcsábítani az embert.

Fontos tudatosítani, hogy az ember tünet nélkül is lehet vírushordozó, ezért ha azt szeretnéd, hogy az egészségügyi intézmények elbírjanak a várhatóan erősen megnövekedő teherrel, és ne húzódjon el sokáig a járvány hatása, vedd komolyan az intézkedéseket, halaszd el a személyes találkozókat, és maradj valóban otthon egy rövid időre!

Mik a teendők a tünetek esetén?

Ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, a közösség érdekében tilos a házi orvoshoz személyesen elmennie, helyette telefonálni kell. Mutatjuk, pontosan mik a teendők.

Mi történik, ha valakinél felmerül a koronavírus gyanúja? Ez a teendő, ha észleled a tüneteket

A koronavírus elleni védekezésről beszélt az országos tisztifőorvos.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük