Nem, a koronavírus nem olyan, mint egy sima influenza: ezek a fő különbségek a két járvány között

A koronavírus-járvány sokkal súlyosabb egy szezonális influenzánál, ezért komolyan kellene venni.

koronavirus-influenza-fertozes-busz-tomegkozlekedes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Láz, száraz köhögés, fájdalmak, fáradtság - a koronavírus-fertőzést csakugyan hasonló tünetei miatt sokan egy szezonális influenzához hasonlítják, sőt, akadnak, akik pontosan e címszóval megpróbálják elbagatellizálni az intézkedések súlyát is. 

Bár tény, hogy a betegség a koronavírus esetében is gyakran enyhe lefolyású, és akár tünetmentes is maradhat, több meghatározó különbség van a két járvány között, amely a koronavírust sokkal súlyosabbá és veszélyesebbé teszi, ezért valóban nagyon fontos lenne most, hogy mindenki komolyan vegye az önkéntes karantént.

Több a halállal végződő fertőzés

Sajnos a mai napig akadnak olyanok, akik azzal érvelnek az intézkedések maradéktalan betartása ellen, hogy egy szezonális influenzajárvány is legalább annyi halálesettel jár a veszélyeztetett csoportokban, mint a koronavírus-fertőzés. A számok azonban mást mutatnak.

Francois Balloux, a University College London professzora az Agence France-Presse hírügynökségnek elmondta, hogy a COVID-19 betegség nagyjából a megerősített esetek 3,5%-ában bizonyul halálosnak, míg a szezonális influenza 0,1%-ban végződik halállal. Hozzátette: bár a fertőzöttek száma jóval magasabb a teszttel igazoltnál, és a helyi egészségügyi ellátás minőségétől is függenek a számok, átlagosan 2% körül lehet a halálozási arány, amely még mindig körülbelül 20-szorosa az influenzának.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a számot nehéz megítélni, azt pontosan meghatározni csak a járvány elmúltával lehet. A jelenlegi kimutatások szerint a különbségek országonként is nagyok: Olaszországban már 6,7% a vírus mortalitása, míg Németországban 0,1%, noha ebben az is közrejátszhat, hogy előbbiben az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt kevesebb enyhe lefolyású betegséget vettek be az adminisztrációba. Jelenleg a számokat csak a diagnosztizált esetek és az eddigi halálos végkimenetelek összevetésével lehet becsülni, ám a fertőzés 2-8 hetes lefolyásából adódóan jövőbeli diagnózisok és halálesetek még sokat módosíthatnak az összképen.

A fiatalabbaknál is sok a súlyos eset

A halálos áldozatok számánál talán még fontosabb különbséget jelent a súlyos esetek aránya. A szakértők szerint nagy az esélye, hogy a pandémia idején hirtelen megsokszorozódik a kórházi ápolást igénylő fertőzöttek száma, akiknek esetenként lélegeztetőgépre van szükségük az életben maradáshoz.

A kínai esetek elemzéseiből kiderül, hogy a halálesetek többsége az idősek körében volt, a 80 év felettiek esetében 14,8%-os volt a betegség miatt elhunytak aránya, de több forrás rámutatott arra, hogy a fiataloknál is jelentős a súlyos esetek száma. A Centers for Disease Control and Prevention jelentése azt mutatja, hogy a fertőzés első időszakában az USA-ban a kórházi ápolásra szorulók - 508 fő - 17%-a 55 és 64 év közötti, 18%-a 45 és 54 év közötti, 20%-a 20–44 év közötti volt, míg az intenzív osztályra kerülők - 121 fő - 36%-a 45 és 64 év közötti volt.

Sokkal agresszívabban terjed

A koronavírus szaporodási rátája a kimutatások szerint kétszer magasabb egy sima, szezonális influenzánál. Míg egy influenzás beteg átlagosan 1,3 új embert fertőz meg, egy koronavírust terjesztő, akár tünetmentes fertőzött 2-3 embernek átadhatja a kórt. A terjedése nagyon gyors és agresszív, ezért rendkívül fontos, hogy mindenki betartsa az önkéntes házi karantént, ezáltal lassítson a fertőzések ütemén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nincs védőoltás

Az influenzáról rengeteget tud az orvoslás, a koronavírus által okozott COVID-19 betegségről azonban még hiányosak a tudásaink. Az influenza elleni védekezés egyik bástyája a megelőző oltás, amely a becslések szerint csak az Európai Unióban évente 37 ezer ember életét menti meg. Beadása különösen ajánlott idősek, várandósak, krónikus betegek, legyengült immunrendszerűek, gyermekek számára, akik a kockázati csoportba tartoznak.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a koronavírusra az influenzával szemben jelenleg még nincs védőoltás. A vakcina fejlesztése már januárban elkezdődött, ma is kutatók százai dolgoznak a folyamaton, ám még hosszú ideig eltarthat, mire hatékony és biztonságos ellenanyag állhat az emberiség rendelkezésére.

A megelőzés és a lassítás lenne a kulcs

A két járvány között természetesen vannak hasonlóságok a tüneteiken túl is. Mindkét vírus cseppfertőzés útján terjed, ezért hasonlóképpen lehet megelőzni, ezzel pedig mérsékelni a fertőzöttek számának hirtelen megugrását, ami nálunk is rég nem látott terhet róna az egészségügyi ellátásra, és a kórházak, intenzív osztályok munkáját elképesztő módon megnehezítené.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legfontosabb, amit megtehet az ember ebben az időszakban, ha kerüli az érintést, a kézfogást és a puszit, gyakran és legalább 30 másodpercen át szappannal kezet mos, vagy kézfertőtlenítőt használ, nem érinti meg az arcát, és - különösen betegség esetén - maszkot visel.

A tömegközlekedést és a közösségbe járást most a legszükségesebb időre kell redukálni, tüsszenteni vagy köhögni zsebkendőbe kell, azt zárt szemetesbe kidobva - zsepi hiányában pedig könyökhajlatba -. A boltokban egyre inkább a bankkártyahasználatot javasolják, és az emberek közötti 1-2 méter távolság tartását, valamint a közlekedési eszközökön is korlátozásokkal kell számolni a biztonság érdekében.

Karanténslágerrel a terjedés lassításáért

Itt egy szuper zenés videó Kovács András Péter humoristától, ami segít megérteni és megjegyezni, hogy mi a jó reakció, ha a vállán csücsülő ördögfiókák megpróbálják otthonról elcsábítani az embert.

Fontos tudatosítani, hogy az ember tünet nélkül is lehet vírushordozó, ezért ha azt szeretnéd, hogy az egészségügyi intézmények elbírjanak a várhatóan erősen megnövekedő teherrel, és ne húzódjon el sokáig a járvány hatása, vedd komolyan az intézkedéseket, halaszd el a személyes találkozókat, és maradj valóban otthon egy rövid időre!

Mik a teendők a tünetek esetén?

Ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, a közösség érdekében tilos a házi orvoshoz személyesen elmennie, helyette telefonálni kell. Mutatjuk, pontosan mik a teendők.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük