Nem csak tartós élelmiszerből érdemes betárazni: elengedhetetlen dolgok, amik legyenek otthon
Írtunk egy listát a legszükségesebbekről, az élelmiszereken túl.

GettyImages-1063803102
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány március 11-én vészhelyzetet rendelt el a koronavírus miatt, ami többek közt azt jelenti, hogy az egyetemek távoktatással működnek, a mozik és színházak bezárnak, a határokon fokozottan ellenőrzik a belépőket. Bár eddig nincs számottevő fertőzött, az önkéntes karantén egyre több embert érinthet. Ennek tudatában sokan halmoznak fel tartós élelmiszert maguknak.

A tartós élelmiszer-, ásványvíz- és vécépapírkészletek feltöltése azonban nem biztos, hogy elegendő. Sokan elfeledkeznek néhány alapvetően fontos dologról, melyek beszerzésére, pótlására nem feltétlen nyílik alkalom egy ilyen helyzetben. Természetesen nem tudni, hogy lesz-e a betárazott holmikra szükség, de jobb előre felkészülni. A vásárolt termékeket az ember később is elhasználhatja, a négy fal közt töltött idő alatt viszont a mindennapok gördülékenységét akadályozhatja, vagy akár komoly probléma is lehet, ha bizonyos dolgok elfogynak. Összeszedtünk egy listát emlékeztető gyanánt.

Gyógyszerek, kisebb sérülések ellátása

Fontos átnézni a gyógyszeres dobozt, és feltölteni a kifogyóban lévő, illetve hiányzó gyógyszerekkel. Kerüljön bele láz- és fájdalomcsillapító, hasi görcsök elleni gyógyszer, hashajtó és hasmenés elleni tabletta, herpeszkrém, illetve aranyérkenőcs az érintetteknek, vény nélküli spray vagy pasztilla torokfájásra, illetve érdemes C-, valamint D-vitamint is beszerezni immunerősítés céljából. Érdemes ellenőrizni, működik-e a lázmérő, és ha nem, akkor elengedhetetlen gondoskodni róla. Jó, ha húzódásra-zúzódásra is van otthon valamilyen kenőcs. Ha valaki állandóan szed valamilyen gyógyszert, fontos, hogy több havi adag legyen belőle otthon, beleértve a fogamzásgátlót is. 

Az otthoni készletbe kerüljenek a kisebb sebesülések ellátására, bekötésére használható eszközök: sebfertőtlenítő, géz és ragtapasz.

Készítsd fel az otthonodat is

Érdemes vásárolni több villanykörtét a lakás lámpáiba megfelelő méretben és erősségben, szükség esetére, valamint néhány elemet is beszerezni, melyeket például az órában, távirányítóban cserélhetünk.

Soha nem lehet tudni, lesz-e egy hosszabb áramszünet. Erre az esetre is ajánlatos gyertyát venni otthonra. Legyenek a biztonságos elhelyezésükre alkalmas befőttesüvegek, illetve stabil gyertyatartók is a lakásban. Gyufát, valamint zseblámpát is javasolt otthon tartani áramszünet esetére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó beszerezni néhány gurigával több alufóliát, nejlonzacskót és plusz csomag szemeteszsákot is.

Higiénia: ami elengedhetetlen

Aki kontaktlencsét visel, jó, ha előre, lehetőleg pluszban is beszerzi a szükséges folyadékot és eszközöket.

Célszerű a jelenlegi helyzetben nem hónapról hónapra beszerezni az egészségügyi termékeket, tampont, betétet, hanem betárazni több plusz csomaggal. Avagy lehet, hogy itt az ideje kipróbálni a menszesz bugyit vagy az intimtölcsért.

Mosószerből és mosogatószerből ugyancsak érdemes több flakonnal vásárolni otthonra. Kaphatók utántöltők és nagy kiszerelésűek is belőlük, ezek praktikusabbak, mint kisebb társaik.

A mindennapos higiéniához szükséges dolgokat, sampont, tusfürdőt, szappant, fogkrémet és pár új fogkefét ugyancsak érdemes pluszban beszerezni. Ha alapvetően esetleg nem használja az ember, akkor is jó kiegészíteni a készletet antibakteriális szájvízzel, hogy a járványos időszakban ez is plusz segítséget adjon a betegségmegelőzésre. Természetesen a kézfertőtlenítő eszköztárat is fontos feltölteni előre, drogériákon kívül a patikákban is lehet próbálkozni a beszerzésükkel.

Baba és házi kedvencek

Baba van a háznál? Rá külön is gondolni kell. Több csomag pelenka, popsitörlő és popsikrém, babafürdető, babavíz és tápszer mindenféleképpen kell, de voltaképpen minden, amit csak használ vagy fogyaszt a kicsi.

A háziállatok igényeire is gondoljunk, a tápon, fogtisztítón kívül alapvető a kullancsirtó beszerzése, hiszen hamarosan itt a tavasz, a fűben, bokrokon, fákon pedig ezzel együtt megjelennek a vérszívók is.

Pánikolni semmiképp sem szabad, de az ember magának segít vele, ha felkészül az esetleges kényszerű otthon tartózkodásra. Talán némi pluszkiadással és vesződséggel járhat, de minél felszereltebb a háztartás, annál elviselhetőbb lehet egy ilyen, négy fal között töltött időszak. Ha pedig mégsem lenne szükség a betárazott holmikra, idővel akkor is elfogynak a felhalmozott termékek.

Immunerősítő teák

A következő teákat érdemes nap mint nap fogyasztani szervezetünk védekezőképességének megerősítésére.

Ezt is szeretjük