Fontos korlátozások a koronavírus-járvány idején: erre figyelj, ha muszáj utaznod
Összegyűjtöttük a koronavírus-járvány miatti legfontosabb változásokat a közlekedésben.

busz-utas-maszk-koronavirus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-fertőzések megelőzése, ezzel együtt pedig a járvány lassítása érdekében javasolt a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett a szociális interakciók kerülése is, így csak a legszükségesebb ideig utazni a tömegközlekedéssel, a járműveken pedig fokozottan ügyelni a biztonságra. 

A közlekedési társaságok mindegyike egyre több korlátozást léptetett életbe, melyek egyrészt segítik a sofőrök és az utasok biztonságát, továbbá igazodnak a megváltozott munka- és iskolai rendekhez is.

Budapesti és városi helyi közlekedés

A legtöbb változás a Budapesti Közlekedési Központ járműveit és járatait érinti. Ennek értelmében hétfőtől már sehol nem nyitják ki az első ajtót az autóbuszokon és a trolibuszokon. A sofőr melletti részt az első üléssorig kordonnal és szalaggal, valamint egy táblával elzárják, hogy a fertőzésveszély elkerülése érdekében ajánlott távolságot biztosítsák a sofőrök számára. Ugyanez a korlátozás érvényes egyébként több magyarországi nagyváros helyi buszjárataira is.

Múlt csütörtök óta hivatalosan felfüggesztették a helyszíni vonaljegy-értékesítést is a fővárosi járatokon. A szellőztetés érdekében minden megállóban kinyitják az elsőn kívül az összes ajtót, és az összes ablakfelület nyitható lett, ezért az utasokat is kérik a gyakori szellőztetésre. A járművek felületeit fertőtlenítik.

A BKK azt is közölte, hogy március 19-étől tanszüneti menetrend szerint indulnak a járatok Budapesten, mivel ettől a héttől kezdve ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók, és a gyakran elrendelt otthoni munkavégzés miatt is lecsökkent a forgalom. 

Annak, akinek elengedhetetlen a részvétel a tömegközlekedésben, a Főpolgármesteri Hivatal az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján azt javasolja, kerülje a szem, a száj és az orr érintését, mosson kezet minél gyakrabban, vagy használjon rendszeresen kézfertőtlenítő szert, és ha tüsszent vagy köhög, használjon eldobható zsebkendőt, vagy a könyökhajlatával takarja el a száját. Lázas betegség vagy náthás, influenzás tünetek esetén ne használd a közösségi közlekedést!

A BKK ezenfelül azt javasolja, hogy a gyakori fertőtlenítés ellenére igyekezzenek az utasok a lehető legkevesebbszer megérinteni a jármű felületeit, például a kapaszkodókat, tumultus esetén pedig mérlegeljék, hogy felszállnak-e az adott járműre. Arra is felhívták a figyelmet, hogy járvány idején jobb választás lehet a mobiljegy.

Jó alternatíva lehet a tömegközlekedésre a kerékpárhasználat is: erre ösztönözve a járványveszély idejére olcsóbb és egyszerűbb lett a MOL Bubizás. A közbringarendszert érintően bevezették, hogy átmenetileg jelképes, havi bruttó 100 forintos áron biztosítja a MOL Bubi használatát mindenkinek, valamint pilot jelleggel elindul az online regisztráció és szerződéskötés lehetősége is, így nem kell személyes ügyintézést igénybe venni a használathoz.

Vonatok a járvány alatt

A MÁV-START Zrt. oldalán található információk szerint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések a belföldi vasúti személyszállítási közszolgáltatási feladatok ellátását nem érintik. Ezek a vonatok jelenleg a meghirdetett menetrend szerint közlekednek.

A nemzetközi járatokban azonban számos változás életbe lépett, erről a MÁV folyamatosan frissülő közleményében érdemes tájékozódni, ugyanis számos célország nem fogad és nem indít járatokat. A fekvőhelyes és hálókocsik nem közlekednek, a forgalomból kieső kocsikat lehetőség szerint ülőhelyes kocsikkal pótolják, így a Corona InterCity, Kálmán Imre EuroNight, Wiener Walzer EuroNight egyes járatain.

Az étkezőkocsi-szolgáltatás március 17-étől szünetel a nemzetközi vonatokon, így a Hortobágy EuroCity, a Transilvania EuroCity, a Semmelweis EuroCity, a Lehár EuroCity és a Corona InterCity járatain.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁV-START közölte, hogy kezelési költség nélkül visszatéríti az április 11-ig érvényes, általa kiállított nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül, amennyiben az utas lemond az utazásról. Ennek részleteit is a MÁV oldalán találhatod meg. Emellett a további várható korlátozások miatt bizonyos úti célokra a nemzetközi menetjegyek értékesítését átmenetileg felfüggeszthetik, előzetesen mindig tájékozódni kell az aktuális intézkedésekről. 

A Volán-buszok korlátozásai

Az autóbusz-közlekedés menetrendje egyelőre változatlan, az aktuális információkról és a változásokról a Volánbusz oldalán tájékoztatják az utasokat. A társaság március 17-én azt közölte az MTI-vel, hogy a járványügyi helyzetben rendkívüli forgalmi és kereskedelmi intézkedéseket vezetnek be a járatokon, így változnak a felszállási és csomagkezelési szabályok is.

A bérlettel rendelkezők a hátsó ajtókat vehetik igénybe, az első ajtón csak a menetjegyet váltók szállhatnak fel. A csomagteret a járművezető fogja nyitni és zárni, de a csomagok be- és kivételét az utasoknak maguknak kell végezniük. Az információs pontok többsége - a budapesti Népliget autóbusz-pályaudvaron levő Utazási Centrum kivételével - zárva tartanak, telefonon érhetők el.

A diákoknak nem kell izgulniuk a féléves diákigazolvány-matricák miatt sem: a 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat március 31. után is elfogadják, a diákigazolvány-helyettesítő igazolást eredeti aláírás és pecsét nélkül is érvényesnek tekintik. Az állomásokat és a járműveket ugyancsak vírusölő szerrel tisztítják, és az utasoknak is kiemelten fontos figyelniük a megfelelő higiéniára.

Ha bármilyen gyanús tünetet észlelsz magadon, például köhögsz, száraz a torkod, esetleg lázad is van, semmiképp ne szállj tömegközlekedési eszközre a többi utas és a sofőr egészsége érdekében! Mutatjuk, mi a teendő ilyenkor.

(Képek: Getty Images Hungary, MTI/ Sóki Tamás, Máthé Zoltán .)

Ezt is szeretjük